A bevetéssel az amerikai jelenlétet mintegy 100 ezer fő körül tartják a kontinensen

Az Egyesült Államok több mint 10 ezer új katonát küld Európába.

Várhatóan az Oroszország Ukrajna elleni támadása után a térségbe telepített erőket váltják majd fel, sokan a NATO katonai blokk "keleti szárnya" mentén helyezkednek el.

John Kirby, a Pentagon szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette a telepítést, megjegyezve, hogy az ukrajnai konfliktus miatt "a biztonsági környezet most megváltozott" a térségben.

"A telepítések egy az egyben egységcserék, amelyek változatlanul hagyják a teljes - körülbelül 100 ezer fős - haderőnket a régióban" - mondta Kirby újságíróknak. "A leváltott egységek a megfelelő feladatváltást követően visszatérnek a hazai állomáshelyükre".

A csapatváltások várhatóan egész nyáron folytatódnak - folytatta a szóvivő. Hozzátette azonban, hogy a hadsereg hamarosan "megnézheti az állandó európai lábnyomot, és értékelést készíthet" arról, hogy az maradjon-e a jelenlegi szinten, bár erről még nem született döntés.

Mielőtt Moszkva február végén csapatokat küldött Ukrajnába, az amerikai erők Európában mintegy 80 000 főt számláltak, akik közül néhányan állandóan bázisokon állomásoztak, míg mások a NATO-partnereknél kiképzési céllal váltották egymást.

Mivel a blokk egyes tagjai, például a balti állam Litvánia, az elmúlt hónapokban nagyobb és tartósabb amerikai katonai jelenlétet követeltek, amerikai tisztviselők javaslatokat tettek arra vonatkozóan, hogyan lehetne eleget tenni ezeknek a kéréseknek, többek között új bázisok építésével.

Az USA szerint "semmi sem fogja eltántorítani" attól, hogy felfegyverezze Ukrajnát.

"Azt tanácsolnám, hogy hozzunk létre állandó bázisokat, de ne állomásoztassunk állandóan [amerikai csapatokat]" - mondta Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a múlt hónapban a törvényhozóknak. Érvelése szerint ez valójában hosszú távú telepítéseket jelentene, mivel a "rotációs erők" körbejárhatnák az "állandó bázisokat".

 

"És úgy vélem, hogy sok európai szövetségesünk ... nagyon-nagyon hajlandó állandó bázisokat létrehozni" - tette hozzá Milley. "Megépítik őket, fizetnek értük".

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/az-usa-ujabb-csapatokat-kuld-europaba