Victoria Nuland politikai ügyekért felelős államtitkár-helyettes tanúskodik a szenátus külügyi bizottságának Ukrajnáról szóló meghallgatása előtt 2022. március 08-án.

Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár megerősítette, hogy Washington részt vett abban az erőfeszítésben, hogy Ukrajna biolaboratóriumaiban tartott "anyagok" ne kerüljenek az orosz hadsereghez.

"Ukrajnának vannak biológiai kutatási létesítményei, amelyek felett most valójában eléggé aggódunk... orosz csapatok, orosz erők igyekezhetnek megszerezni az ellenőrzést" - mondta Nuland kedden, amikor a szenátus külügyi bizottsága előtt vallomást tett.

"Együtt dolgozunk az ukránokkal azon, hogyan tudják megakadályozni, hogy ezek a kutatási anyagok az orosz erők kezébe kerüljenek, ha közelednének" - tette hozzá.

Az orosz hadsereg korábban azt állította, hogy az ukrán hatóságok elhamarkodottan megsemmisítették a veszélyes anyagokat, köztük a magas patogenitású bakteriális és vírusos anyagokat, amelyeket állítólag a Pentagonhoz kapcsolódó laboratóriumokban tartottak.

Oroszország újabb állításokat fogalmaz meg az USA által finanszírozott ukrajnai biolaboratóriumokról READORE: Oroszország újabb állításokat tesz az Egyesült Államok által finanszírozott ukrajnai biolaboratóriumokról.

 

 

Igor Kirillov altábornagy hétfőn azt mondta, hogy az orosz hadsereg által látott dokumentumok arra utalnak, hogy e laboratóriumok némelyikében többek között lépfeneirtóval dolgoztak. Kirillov azt is állította, hogy Kijev állítólag csak azért lépett az anyagok megsemmisítésére, mert aggódik amiatt, hogy az orosz szakértők "nagy valószínűséggel be fogják bizonyítani, hogy Ukrajna és az USA megsértette a biológiai fegyverekről szóló egyezményt", amint megvizsgálják a mintákat.

Miközben Moszkva aggodalmát fejezte ki az Ukrajnában állítólagosan kifejlesztett biofegyverek miatt, Nuland úgy tűnt, hogy előzetesen Oroszországot hibáztatja a veszélyes anyagok esetleges kiszabadulásáért a folyamatban lévő katonai konfliktus közepette.

Nuland egyetértett Marco Rubio szenátorral abban, hogy ha vegyi vagy biológiai "incidens" vagy "támadás" történik Ukrajnában, akkor Oroszország lesz a bűnös.

"Semmi kétségem sincs afelől, szenátor úr, és ez egy klasszikus orosz technika, hogy a másikra kenik azt, amit ők maguk terveznek" - mondta.

Kijev tagadta, hogy biofegyvereket tervezett volna. A Pentagon szerint a volt szovjet államokban folyó ilyen programokban való részvételéről szóló spekulációk "orosz dezinformáció".

RT