Nagy-Britannia fogadkozik, hogy "támogatni fogja" Lengyelországot "bármilyen döntést is hoz" a repülőgépek Ukrajnába való átadásával kapcsolatban

A Lengyel Légierő két orosz gyártmányú Mig 29-es repülőgépe repül a Lengyel Légierő két amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépe felett és alatt a lengyelországi Radomban rendezett légi bemutató során, 2011. augusztus 27-én, szombaton - Sputnik International, 1920. augusztus 27., 2022.03.08.

Korábban Lengyelország hivatalosan kijelentette, hogy nem tervezi harci gépeinek Ukrajnába történő átadását, Andrzej Duda miniszterelnök pedig hangsúlyozta, hogy egy ilyen lépés a NATO-t is belerángatná a konfliktusba. Hozzátette, hogy országa humanitárius segélyekkel támogatja Ukrajnát.

Ben Wallace brit védelmi miniszter kedden kijelentette, hogy országa NATO-társként támogatná Lengyelországot, ha az megváltoztatná álláspontját, és úgy döntene, hogy szovjet korabeli MiG-29-es vadászgépeket ad Ukrajnának. "Támogatnám a lengyeleket és bármilyen döntést is hoznak" - idézte Wallace-t a Sky News.

 

 

Arra is figyelmeztetett, hogy ennek közvetlen következményei lehetnek Lengyelországra nézve.

"Lengyelország meg fogja érteni, hogy a döntései nem csak közvetlenül segítik Ukrajnát, ami jó dolog, hanem közvetlen tűzvonalba hozhatják őket olyan országok részéről, mint Oroszország vagy Fehéroroszország... Ezt kalibrálniuk kell majd. Ez egy igazán nagy felelősség a lengyel elnök, sőt, a védelmi miniszter vállán" - mondta Wallace.

A brit védelmi miniszter megismételte, hogy nem fogja "megkérdőjelezni" Lengyelország döntését.

Ben Wallace, aki megígérte, hogy a képviselők szerdán tájékoztatást kapnak az Egyesült Királyság által az ukrán erőknek nyújtott támogatásról, azt állította, hogy országa "jó helyen" van ahhoz, hogy biztosítsa Kijev számára a "jobb és több védelemhez" való hozzáférést.

Egy másik keddi interjúban, amelyben Vlagyimir Putyin február 24-én bejelentett, Ukrajna "demilitarizálására és nácimentesítésére" irányuló oroszországi műveletről beszélt, Ben Wallace az orosz elnököt "elhasznált erőnek" nevezte.

"Bármi ... történjék is, Putyin elnök egy kimerült erő a világban, és neki vége, a hadseregének vége ... és ezt el kell ismernie ... A nemzetközi közösség összefogott ellene ... olyan helyzetben van, hogy hatalmas gazdasági nehézségeket fog okozni a népének" - mondta Wallace a Times Radio-nak.

 

 

Ben Wallace megjegyzései Lengyelország álláspontjával kapcsolatban a repülőgépek Ukrajnának való esetleges átadásának kérdésében azt követően hangzottak el, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton egy Zoom telefonhívásban könyörgött az amerikai törvényhozóknak, hogy adjanak neki repülőgépeket az orosz erőkkel szembeni ellenálláshoz - idézte Mike Quigley-t, a képviselőház ukrán frakciójának elnökét a CBS News.

Az ukrán elnök videokapcsolaton keresztül a brit képviselőkhöz intézett beszéde a tervek szerint még kedden lesz. Az ukrán vezetés könyörgései ellenére az Egyesült Államok és a NATO nem hajlandó közvetlenül beavatkozni az ukrán válságba.

Lengyelország korábban kijelentette, hogy nem küldi harci gépeit Ukrajnába.

"Nem küldünk repülőgépeket Ukrajnába, mert ez katonai beavatkozást nyitna az ukrán konfliktusba. Nem csatlakozunk ehhez a konfliktushoz. A NATO nem részese ennek a konfliktusnak. Humanitárius segélyekkel támogatjuk Ukrajnát, azonban nem küldünk repülőgépeket az ukrán légtérbe" - mondta Andrzej Duda miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón március 1-jén.

Ennek ellenére a hétvégén olyan hírek keringtek, amelyek szerint Washington olyan üzletet fontolgat, amelynek keretében Lengyelország szovjet korabeli repülőgépeket szállítana Ukrajnának amerikai F-16-os vadászgépekért cserébe. A lépés annak a törekvésnek a részeként valósulna meg, hogy a kijevi hatóságokat halálosabb fegyverekkel lássák el - amitől Moszkva többször is óvta a Nyugatot.

Az orosz külügyminisztérium korábban megjegyezte, hogy a más országok által Ukrajnának szállított fegyverek a veszteségek növekedését és a fegyverek elterjedését eredményeznék az európai országokban.

 

 

A lengyel légierő Mig-29-es típusú repülőgépei a lengyel hadsereg napját ünneplő katonai parádén Varsóban, Lengyelországban 2015. augusztus 15-én, szombaton. - Sputnik International, 1920, 2022.03.06.

Az ukrajnai helyzet

Lengyelország, az USA állítólag fontolgatja, hogy szovjet korszakból származó repülőgépekkel látja el Ukrajnát

Március 6., 03:33 GMT

Miután a hírek szárnyra kaptak, Washington megerősítette, hogy kész továbbra is katonai segítséget nyújtani Kijevnek, és valóban fontolóra vette a Lengyelországnak nyújtott segítséget, ha az úgy dönt, hogy egy csereüzlet keretében átadja Ukrajnának a harci gépeket.

"Most aktívan vizsgáljuk a Lengyelország által Ukrajnának esetleg átadott repülőgépek kérdését, és megvizsgáljuk, hogyan tudnánk pótolni, ha Lengyelország úgy döntene, hogy átadja ezeket a gépeket" - mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap a moldovai Chisinauban tartott tájékoztatóján.

"Nem tudok időzítésről beszélni, de annyit mondhatok, hogy nagyon, nagyon aktívan vizsgáljuk a kérdést" - tette hozzá Blinken.

Másnap Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára azt mondta, hogy az Egyesült Államok Varsóval és más NATO-szövetségesekkel együttműködik ebben a kérdésben. "...ez Lengyelország szuverén döntése" - tette hozzá Psaki.

https://sputniknews.com/20220308/uk-vows-to-support-poland-whatever-choice-it-makes-regarding-transfer-of-jets-to-ukraine-1093681290.html

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/nagy-britannia-arra-keszteti-lengyelorszagot-hogy-megkezdje-a-harmadik-vilaghaborut