Az új-zélandi Egészségügyi Minisztérium (MOH) megerősítette, hogy a COVID-19 betegek jogosultak lehetnek az asszisztált öngyilkosságra.

Emellett a kormány mintegy 1087 dollárt fog fizetni az orvosoknak minden egyes betegért, akit eutanáziát végeznek - írja a Stuff, a szigetország legnépszerűbb újságja.

A DefendNZ nevű eutanáziaellenes csoport a múlt hónapban hivatalos tájékoztatási törvény iránti kérelmet küldött a kormánynak, amelyben azt kérte, hogy tisztázza az élet végének megválasztásáról szóló törvény (EOLCA) nevű új eutanázia-törvényt, különösen a "súlyosan kórházi" Covid-betegekre vonatkozóan.

"Egy Covid-19-cel súlyosan kórházi kezelés alatt álló beteg potenciálisan jogosult lehet-e a törvény értelmében az asszisztált öngyilkosságra vagy eutanáziára, ha az egészségügyi szakember 6 hónapnál rövidebbnek látja a prognózisát?" - kérdezte a csoport.

A MOH december 7-én azt válaszolta, hogy "bizonyos körülmények között a COVID-19-ben szenvedő személy jogosult lehet a halálba segítésre".

 

A MOH-tól (kiemelés hozzáadva):

Az asszisztált haldoklásra való jogosultságnak egyértelmű kritériumai vannak. Ezek közé tartozik, hogy a személynek olyan végstádiumú betegségben kell szenvednie, amely hat hónapon belül valószínűleg véget vet az életének.

A végstádiumú betegség leggyakrabban olyan elhúzódó betegség, ahol a kezelés nem hatékony. Az EOLC-törvény kimondja, hogy a jogosultságot a kezelőorvos (AMP) és a független orvos határozza meg.

A jogosultságot eseti alapon határozzák meg, ezért a minisztérium nem tehet végleges kijelentéseket arról, hogy ki jogosult. Bizonyos körülmények között egy COVID-19-es beteg is jogosult lehet a halálba segítésre.

Az új törvényjavaslatnak köszönhetően az új-zélandi kormány 1000 dollár kifizetéssel ösztönzi az orvosokat minden egyes olyan beteg után, aki eutanáziát végez.

"Az orvosok 1000 dolláros kormányzati díjazást kapnak plusz költségtérítés minden egyes eutanáziás haláleset után, amelyet végrehajtanak" - írta a Catholic Herald, hozzátéve, hogy "az ország 16 000 orvosa közül azonban csak 96 ajánlotta fel részvételét, és az ország 32 hospice-ából egy kivételével mindegyik jelezte, hogy nem engedélyezi az eutanáziát".

Finlay of Llandaff bárónő, a palliatív orvoslás brit professzora a Heraldnak elmondta, hogy az EOLCA elárulja a bioetika alapelveit.

 

"Bizarr, hogy egy olyan ország, amely megpróbálta megvédeni polgárait azzal, hogy teljesen bezárkózik egy olyan vírustól, amelyből az emberek teljesen felépülhetnek... most azt javasolja, hogy ezeket a betegeket az orvosaik öljék meg" - mondta Finlay. "Ez a feje tetejére állítja az orvoslás etikáját".

"A halált tényleg nem lehet 100 százalékosan megjósolni" - tette hozzá. "Akkor miért ne támogatnánk őket, amíg haldokolnak, és miért ne hagynánk nyitva az ajtót arra az esetre, ha ők is abba a csoportba tartoznak, amelyik dacol minden eshetőséggel, és teljesen felépül?".

Hasonlóképpen az Amerikai Orvosok Kollégiuma 2017-ben elítélte az eutanáziát, azzal érvelve, hogy "az orvos által támogatott öngyilkosság nem terápia és nem megoldás az élet végén felmerülő nehéz kérdésekre".

A lényegi etikai, klinikai gyakorlati, politikai és egyéb aggályok alapján az ACP nem támogatja az orvos által támogatott öngyilkosság legalizálását. Ez a gyakorlat a beteg-orvos kapcsolat természetét tekintve problematikus, befolyásolja az e kapcsolatba és a szakmába vetett bizalmat, és alapvetően megváltoztatja az orvosi szakma társadalomban betöltött szerepét.

Ezen túlmenően az ebben a vitában kockán forgó elvek az orvostudomány más kérdésekben fennálló felelősségét is alátámasztják, valamint az orvosnak azt a kötelességét, hogy klinikai ítéleten, bizonyítékokon és etikai alapon nyújtson ellátást. Az orvoslásnak nem volt és nem is lehet célja az ember halálának módja és időpontja feletti ellenőrzés. A magas színvonalú gondozással, hatékony kommunikációval, együttérző támogatással és a megfelelő forrásokkal azonban az orvosok segíthetnek a betegeknek abban, hogy életük utolsó fejezetének számos aspektusát maguk irányítsák.

Ehhez kapcsolódóan Svédországban nemrégiben bemutattak egy "öngyilkossági kapszulát", egy eutanázia eszközt, amely állítólag "fájdalommentes" halált eredményez.

Figyelemre méltó időzítés.

Az eutanázia-frakció szerencsétlenségére a COVID enyhe Omicron változata nem okoz "halálos betegséget", amely "6 hónapon belül" megölhet valakit.

Valójában a tipikus Kína-vírus 99%-os túlélési arányt mutat a legtöbb korcsoportban, kivéve az időseket.

Akkor miért támogatja a kormány a COVID betegek öngyilkossági támogatását?

https://www.pokolafoldon.hu/blog/uj-zeland-1000-dollart-fizet-az-orvosoknak-a-covid-19-betegek-elaltatasaert