Jurij Usakov orosz elnöki segéd szerint Vlagyimir Putyin két napot adott Franciaországnak, hogy adja át a Misztral helikopterhordozó hajókat, vagy a szerződésszegésért esedékes összeget.
A bejelentés azt követően érkezett, hogy Francois Hollande francia államfő egy Kazahsztánból hazafelé tartó úton kitérőként ellátogatott Moszkvába, ahol a reptéren tárgyalt Vlagyimir Putyinnal (hogy önszántából ment-e oda, vagy hazafelé "véletlen" odavitte a gépe, azt nem tudni).
Hídfő.net.ru | Putyin és Hollande
Az azt követő közlemények szerint a tárgyaláson nem volt szó a Misztral-ügyről, hanem minden másról beszéltek, például Szíriáról és Ukrajnáról. Putyin bejelentette, hogy a Misztral-ügyről nem tárgyal, mert arról nincs mit beszélni, szerződés kötelezi a franciákat, amit vagy teljesítenek, vagy büntetést fizetnek.
Usakov szerint "az elnök alapvetően két lehetőséget fogad el Misztral-ügyben; a pénzt, vagy a hajókat", és a franciáknak két napja van teljesíteni a szerződésben foglaltakat, utána fizetniük kell.
Az orosz megrendelésre gyártott Misztral hajók át nem adása esetén Franciaország több mint 3 milliárd dollár kártérítést kell fizessen. Jens Stoltenberg NATO főtitkár korábban hivatalos ajánlatot tett a francia elnöknek arra vonatkozóan, hogy inkább a nyugati szövetségnek adják el a hajókat. A fizetendő büntetésért azonban nem tudnák kárpótolni Franciaországot, mert az összeg a NATO egyéves költségvetésének kétszerese lenne.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/08/putyin-ket-napot-adott-franciaknak