Az Egyesült Államok hadseregének vezetése megállapodást kötött a brit BAE Systems konzorciummal egy többcélú AMPV (Armored Multi-Purpose Vehicle) páncélozott harcjármű fejlesztéséről, amely a jövőben, a hadseregben jelenleg rendszerben álló M113 páncélos szállító gépjárműveket váltaná.
A brit cég által kiadott sajtóközlemény szerint a szerződés ellenértéke 1,2 milliárd dollár, ami tartalmazza az AMPV tervezési munkálatait, valamint kis szériában történő gyártását. A szerződés két részből tevődik össze. Az alapszerződés értelmében, amelynek ellentételezése 383 millió dollár, a BAE Systems ki kell, hogy fejlesszen egy új páncélozott harcjárművet és meg kell, hogy építsen 29 prototípust – több verzióban. Ennek a szakasznak az időtartamát 52 hónapban határozták meg. A kisszériában történő gyártás opcióként került be a megállapodásba, ami alapján a BAE Systems 289 AMPV-t épít mintegy 817 millió dollár értékben.
A kép csak illusztráció
A távlati páncélos fejlesztéséhez az M2 Bradley gyalogsági harcjármű technológiáját, valamint az M109A7 önjáró tarack alvázát fogják felhasználni. A tervezés során szempontnak szabták az amerikaiak, hogy vegyék figyelembe az európai-ázsiai terepviszonyokat is. Tehát a kalkuláció szerint ez is az oroszok elleni fegyverkezés egy részét is kielégítené a közel-keleti bevetések mellett. Az AMPV várhatóan öt alapverzióban kerül megtervezésre: páncélozott szállító-, egészségügyi-evakuációs-, egészségügyi központ-, aknavető- és törzsvezetési pont. Ezek a verziók a hadsereg jelenlegi M113A3, M113 AMEW, M577A3, M1064A3 és M1068A3 típusait fogják váltani.
Hírfigyelő Szolgálat