November harmadikán éjszaka heves tankütközet bontakozott ki az Luganszk közelében lévő Emlékezés Domb környékén. Ukrán harckocsi egységek állást próbáltak foglalni a magaslaton. Az ütközet hajnalban kezdődött. Ezzel párhuzamosan a milícia tovább folytatja az ellenőrzőpontok felszámolását a Luganszk és Szeverodonyeck közötti útszakaszon. Ezen a területen az ukrán hadsereg nemrégiben egy jelentős támadó konvojt vesztett el, majd a DNK harcosai ellentámadásba kezdtek az ellenőrzőpontok ellen, valamint észak felé folytattak támadásokat ukrán állások ellen, ahonnan Luganszkot lövik tüzérséggel. Több ellenőrzőpont is próbált kitartani, és a milícia felszólítása ellenére sem vonultak el. Negyedikén reggelre már újorosz zászló lengett az ellenőrzőpontok felett.
Hídfő.net | NovorosszijaÚjoroszország zászlaja
A DNK területén több helyen vannak még katlanba szorult ukrán egységek. Ezek közül két helyen még kitartanak, de a milícia jelentése szerint napok kérdése a felszámolásuk, mivel az egységek már teljesen elszakadtak egymástól. Sem stratégiával, sem a legkisebb fokú szervezettséggel sem bírnak már, voltaképpen darabokra szakadt kis egységek próbálnak valamilyen szinten ellenállni. Ezek a két hónappal ezelőtt összeomlott ukrán offenzíva utolsó beszorult maradékai. Az egyik ilyen egység Djakovo mellett harcol, mélyen a frontvonalak mögött, az orosz határ közelében. A másik a Debalcevoból indított offenzíva maradéka nagyjából 40 kilométerre Debalcevotól. Mindkét egységet légi úton látták el utánpótlással. A katonai térképek eddig fehér zónának jelölték az ukrán zsákokat, mára a fehér jelzés megszűnt, csak a harcokat jelölik.
Ezen kívül Luganszk környéki falvakat lőttek tüzérséggel és rakétás egységekkel, habár nem olyan intenzíven, mint az elmúlt napokban. Így is több épület dőlt össze, és többen megsérültek.
Donyeck városa körül folyamatosan folyik a tüzérségi harc. Mivel a város környezetéből mindenhonnan kiverték az ukránokat, a harc az egyetlen olyan területre szorult, ahol még elszórva, de vannak ukrán egységek, ez a donyecki reptér. Észak-Nyugat felől ismételten páncélozott járművekkel próbáltak a repülőtér irányába betörni. A támadást tankok indították meg, amelyeket páncélozott csapatszállítók követtek. Több páncélos és egyéb harcjármű elvesztése után azonban a támadást leállították és visszavonultak.
Donyeck körül mindenhol roncsok hevernek (a fotó a várostól északkeletre készült)
Debalcevoból kiindulva azonban folytatják az ukránok a lassú területszerző manővereket. Rakétás egységeik településeket lőnek, eközben magaslati pontokat igyekeznek megszerezni. Újabb ilyen jellegű manővert hajtottak végre, amelyben megszerezték Petropavlovka északi felén lévő magaslatot. Azonban a Debalcevoból kiinduló sikerek hamar katasztrófába torkolhatnak, mert a milícia nem itt fog ellentámadást indítani, hanem messze Debalcevotól nyugatra katlanba zárja az egész települést és az ukránok által elfoglalt területeket. Erre számítanak az ukránok is, éppen ezért a városban nagy mennyiségű ellátmányt halmoztak fel. Többen Donyeck környékén számítanak a legádázabb harcokra, de mások szerint Debalcevo lesz a harcok központja.
Eközben nagy mennyiségű ellátmány érkezett Oroszországból, melyet többen felvettek kamerával. A hírek szerint azonban kizárólag humanitárius segítség érkezett élelmiszerek, meleg ruhák, takarók, tábori ágyak és hasonlók formájában azoknak, akiknek az ukránok szétlőtték a házát és közösségi szállásokra kényszerülnek.
Mariupolban katonai konvoj haladt a város keleti oldala felé, több nehézfegyvert és légvédelmi gépágyút vontattak teherautók.
http://www.hidfo.net/2014/11/05/kiujulo-harcok-tankcsata-luganszk-mellett



Donyecket ma folyamatosan bombázta Nyalókakirály tüzérsége.
Három civil meghalt, hatan súlyosan megsebesültek.

A repülőteret lövik a valcmanista latortüzérek minden rendelkezésükre álló szerszámmal.
Volnovahából azt jelentették, hogy azokat akik részt vettek a hétvégi választásokon, a zsoldosok összefogdossák és Dnyepropetrovszkba internálják.
Csjernuhinonál délután a milicia a zsoldostüzérség állásait támadja folyamatosan.
A 31. latorposzt környékén bekerített kijevő erőket a milicia három irányból kezte lőni délután három órától.
Bahmutkánál és Frunzénál nagyon keserves délutánja van ismét a őribékhordának. A milicia önjáró lövegekből lövi az állásaikat, és rohamcsapatok is kísérik a lövegeket.
Szeverszk irányából a népköztársaságiak önjáró lövegekből ma déltől lövik a Karacsun – hegyet.
Krasznyij Limanyban pánikolnak a latrok, de Kramatorszkban is nyugtalankodnak.
Szahankéban – ahol köztársasági erők soha nem voltak – a valcmanista latortüzérség a falut lőtte. Kilenc helyi lakos halt meg a brutális támadásban, és rengeteg a sebesült

http://balrad.wordpress.com/2014/11/05/heves-harcok-donbasszban-2/