Kirgizisztán továbbra is végrehajtja minden, az eurázsiai vámuniós csatlakozáshoz szükséges kötelezettségét, - Tatyana Valovaja, az ország eurázsiai integrációért felelős biztosa szerint Kirgizisztán jó eredményeket mutatott fel a felzárkóztatási ütemterv tartásában, különösen a mezőgazdasági termékek minőségének szintre hozására vonatkozóan, ami mostanra nagymértékben megfelel a vámuniós előírásoknak. Valovaja szerint "zavartalanul halad az ütemtervnek megfelelő felkészülés, a vámuniós csatlakozási dokumentum végrehajtásának nincs semmi akadálya."
Az integrációért felelős biztos a kirgiz fővárosban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az érintett országokkal tovább folytatják a vámuniós tagállamokba irányuló export kérdéseinek megvitatását. Kirgizisztán ugyanis nem csak a tervezettnél korábban csatlakozik a vámunióhoz, de egyúttal az egységes gazdasági térségbe is belép. Augusztusban a kormány elfogadta az eurázsiai csatlakozás ütemtervét, amiben deklarálva van, hogy Kirgizisztán 2015 január 1-jén belép a vámunióba és az egységes gazdasági térségbe.
Az Eurázsiai Gazdasági Unió 2015 január 1-jén lép működésbe. A közeljövőben hazánk szintén lehetőséget fog kapni az eurázsiai átmenetre, ha képes lerázni magáról az elmúlt 25 év atlantista politikáját.
Az Eurázsiai Unió alapító tagállamai, és azon országok, melyek a közeljövőben csatlakozhatnak


http://www.hidfo.net/2014/10/07/kirgizisztan-januarban-belep-az-eurazsiai-gazdasagi-unioba