Az ENSZ Közgyűlése megszavazta a Palesztina által benyújtott határozattervezetet, amely azt követeli, hogy Izrael tartsa be a Nemzetközi Bíróság ítéletét, és egy éven belül hagyja el a megszállt palesztin területeket.

A határozatot 124 állam támogatta, köztük Oroszország, Belgium, Brazília, Katar, Kína és Franciaország, 14 ország, több ország, köztük Magyarország, Izrael, az Egyesült Államok és Csehország ellenezte, további 43 állam pedig tartózkodott a szavazástól. A határozat elfogadásához kétharmados szavazásra volt szükség. A határozat Palesztina első szavazási javaslata volt azóta, hogy az ENSZ Közgyűlésben idén év elején kibővítették jogait.

Az ENSZ Közgyűlésének határozatai – a Biztonsági Tanács dokumentumaival ellentétben – nem jogilag kötelező erejűek.

A Palesztina által készített határozattervezet 18 bekezdésből áll. Ezek között „követeli, hogy Izrael azonnal vessen véget a megszállt palesztin területen való illegális jelenlétének, amely folyamatos illegális cselekménynek minősül, és nemzetközi felelősségét vonja maga után, és [hogy] ezt legkésőbb 12 hónappal a jelen határozat elfogadását követően tegye meg”.

Továbbá felszólítják, hogy teljesítse a nemzetközi jog szerinti kötelezettségeit, többek között „vonja ki valamennyi fegyveres erejét a megszállt palesztin területről, beleértve annak légterét és tengeri területét is”.

A dokumentum továbbá elítéli, hogy „Izrael kormánya folyamatosan és teljes mértékben figyelmen kívül hagyja és megszegi az Egyesült Nemzetek Alapokmányából, a nemzetközi jogból és a vonatkozó határozatokból eredő kötelezettségeit”. A határozattervezet azt is megjegyzi, hogy Izraelt felelősségre kell vonni a nemzetközi jog megsértéséért a megszállt palesztin területen. Emellett a határozattervezet felkéri António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy három hónapon belül nyújtson be jelentést a határozat végrehajtásáról, „beleértve az Izrael, más államok és nemzetközi szervezetek, köztük az ENSZ által a határozat rendelkezéseinek végrehajtása érdekében tett intézkedéseket vagy azok megsértését”.

Az ENSZ Nemzetközi Bíróságának döntése

Korábban az ENSZ Nemzetközi Bírósága bejelentette a palesztin területek megszállásáról szóló tanácsadói véleményét. A dokumentum szerint Izraelnek a lehető leghamarabb véget kell vetnie illegális jelenlétének az illegálisan megszállt palesztin területeken, be kell szüntetnie minden új telepes tevékenységet, és ki kell telepítenie minden zsidó telepest a megszállt területekről. Emellett a dokumentum megjegyzi, hogy Izrael köteles jóvátételt fizetni a palesztin területek megszállása következtében valamennyi személynek és szervezetnek az okozott károkért.

2022 decemberében az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amelyben felkérte az ENSZ Nemzetközi Bíróságát, hogy adjon ki tanácsadói véleményt a megszállt palesztin területeken – beleértve Kelet-Jeruzsálemet is – folytatott izraeli politikákból és gyakorlatból eredő jogi következményekről. Februárban a testület meghallgatásokat tartott az ügyben. Összesen több mint 50 állam és 3 nemzetközi szervezet ismertette álláspontját. Az ENSZ Nemzetközi Bíróságának véleményei – az ítéletekkel ellentétben – nem kötelező érvényűek.

https://oroszhirek.hu/az-ensz-hatarozatot-fogad-el-amelyben-felszolitja-izraelt-hogy-vonuljon-ki-palesztinabol/