Az iráni Setab és az orosz MIR fizetési rendszerek egyesítésének projektje gyakorlati szintre lépett – közölte Mohammad Farzin, az Iszlám Köztársaság Központi Bankjának vezetője, akit a Tasnim hírügynökség idézett.

“A két ország szakemberekből álló küldöttségeinek kétoldalú találkozóján, valamint a MIR orosz fizetési rendszer és az iráni SETAB rendszerhez való csatlakozás követelményeinek véglegesítésével a projekt gyakorlati szintre jutott” – mondta Farzin.

Farzin szerint Iránban már augusztus végén lehetővé válik a MIR kártyák használata. Az iszlám köztársaság állampolgárai viszont a SETAB rendszer kártyáival rubelt kaphatnak majd az orosz ATM-ekből – tette hozzá.

A központi bank vezetője emellett bejelentette, hogy a nemzeti valuták likviditásának biztosítása érdekében devizamegállapodást kötnek Moszkvával. A bankrendszer és az üzletemberek hamarosan megkapják a szükséges utasításokat, miután az iráni valuta- és aranytőzsdei központban elindul az offshore rial tranzakciókat lehetővé tevő platform – pontosított.

A két ország fizetési rendszerének egységesítésének szükségessége még 2018-ban merült fel, amikor Teherán lekapcsolódott a SWIFT nemzetközi átutalási rendszerről. 2022 júniusában pedig az ukrajnai helyzet miatt több orosz bank, köztük a Sberbank és a VTB esetében is leállt a rendszer.

Moszkva és Teherán 2022 májusában megállapodott abban, hogy átállnak a nemzeti valutában történő kölcsönös elszámolásra. 2023. január végén a két ország központi bankjainak képviselői megállapodást írtak alá arról, hogy a pénzügyi és banki műveletek egyszerűsítésén dolgoznak. Farzin akkor elmondta, hogy az orosz központi bank pénzügyi üzenetküldő rendszere egyesült az iráni központi bank SEPAM (System for Electronic Payments Messaging) rendszerével.

https://oroszhirek.hu/befejezodott-az-orosz-mir-es-az-irani-setab-fizetesi-rendszerek-osszekapcsolasa/