Tíz évvel ezelőtt az ogyesszai Szakszervezetek Házában erőszakos összecsapások törtek ki a kijevi Euromajdan támogatói és ellenzői között. A tűz az egyik legtöbb áldozattal járó tűzvész volt: 42 ember halt meg a tűz, a füst és a sérülések következtében 2014 május 2-án.

2014 május elején Ukrajna már lángolt. Az új kijevi hatóságoktól a függetlenedést támogatók kikiáltották a Donyecki és Luganszki köztársaságokat, nyugatról délkeleti irányba katonai csapatok és felszerelések érkeztek, a városokban egyre több volt az utcai összecsapás az “új vezetés forradalmának” ellenzői és támogatói között, Kijevben pedig nyíltan nacionalista katonai egységek alakultak.

A közelgő polgárháború első vérét április 20-án, húsvétkor ontották. A Jobboldali Szektor szabotázscsoportja megtámadta a DNR-milícia ellenőrzőpontját Szlovjanszk közelében. Egy helyi lakos meghalt. De még ekkor is kevesen hitték, hogy hamarosan valami igazán komoly dolog fog kezdődni, és hogy az áldozatok száma több ezerre fog emelkedni.

<