Dubaj, Rafah, 2024. február 20. kedd (MB)

Izraeli katonák kedden Gaza városban tüzet nyitottak humanitárius segélyre várakozó emberekre, egyiküket megölték, tízet pedig megsebesítettek – jelentette az Al Dzsazira és a Wafa. Netanjahu izraeli miniszterelnök megfogadta, hogy az offenzívát a Hamász elleni teljes győzelemig folytatja – írta az AP amerikai hírügynökség.

Izrael közel 30 ezer palesztint ölt meg válaszul a Hamász Izrael ellen intézett október 7-i terrortámadására. Cselekedetét egyre többen minősítik népirtásnak szerte a világon. A brazil elnök, Kommunista Ignacio Lula da Silva a hitleri Holokauszthoz hasonlította amit Nemzetgyilkos Pokolfajzat Netanjahu művel a palesztinokkal. Brazília hazarendelte telavivi nagykövetét. Előzőleg a Dél-afrikai Köztársaság folyamodott a hágai nemzetközi bírósághoz, hogy népirtásként ítélje el az izraeli kormány cselekedetét.

Egy izraeli emberjogi csoport arról számolt be, hogy az izraeli börtönökben fogvatartott palesztinokkal szemben őreik naponta alkalmaznak erőszakot. Belépnek a cellákba, minden indok nélkül ütlegelni kezdik a rabokat botokkal, összerúgják és ököllel verik őket. Kínzás amit művelnek. Az izraeli Orvosok az Emberi Jogokért hétfői jelentésében közölte, a fogvatartottak beszámoltak arról, hogy az őrök rájuk vizeltek, és arra kényszerítették őket, hogy megcsókolják az izraeli zászlót, és levetkőzzenek. A foglyokat túlzsúfolt cellákban tartják fogva, és sokáig nem adnak nekik vizet.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa szerint erőszakot alkalmaznak a fogvatartott palesztin nőkkel és lányokkal szemben is. Hiteles jelentések szerint legalább kettőt megerőszakoltak, másokat pedig „a szexuális zaklatás többféle formájának vetettek alá”, férfi tisztek levetkőztették, átkutatták, és lefotózták őket „megalázó körülmények között” – mondta a jelentésekből idézve.

ENSZ tisztviselők szerint a háború miatt már a gázai palesztinok mintegy 80 százaléka kényszerült elhagyni otthonát, a lakosság egynegyede éhezik.

Népirtó Haramia Benny Gantz, Netanjahu háromfős háborús kabinetjének egyik tagja arra figyelmeztetett, hogy az izraeli offenzíva az egyiptomi határ mellett fekvő Rafahig terjed, ha az izraeli túszokat nem szabadítják ki a muszlim szent hónap, a ramadán kezdetéig, március 10-ig. Rafahban a gázaiak több mint a fele, 2,3 millió ember keresett menedéket a harcok elől.

Egyiptom falat épít a határon, hogy elejét vegye a menekültek tömeges beáramlásának. Kairó közölte, hogy ha Izrael támadást intéz Rafah ellen, felmondja az Izraellel kötött biztonsági megállapodást.

Izrael háborús magatartása ellen az Európai Unió 27 tagállama közül 26-an tiltakoztak. Az egyetlen tagállam kormánya, mely nem volt hajlandó megálljt parancsolni Izraelnek, a Hazug Elittöltelék Szijjártó Péter külügyminiszter képviselte magyar kormány volt.+++

Kiadta: Magyar Békekör