London, 2023. augusztus 7. hétfő (MB)

Az ukrajnai orosz katonai beavatkozás kezdete óta százmilliárd euró közvetlen veszteség érte a nyugat-európai vállalatokat az orosz piacon – tudatta a Financial Times.

600 európai csoport éves jelentéséből és 2023-as pénzügyi kimutatásából készült felmérés szerint 176 vállalat könyvelt el vagyoni értékvesztést, devizaköltségeket és egyéb egyszeri kiadásokat oroszországi vállalkozások eladása, bezárása vagy leépítése következtében. Az összesített adat nem tartalmazza a háború közvetett makrogazdasági hatásait, például a magasabb energia- és nyersanyagköltségeket.

Az orosz piacról történt kivonulás legsúlyosabb költségét az energiaszektorban érdekelt nagyvállalatok, a BP, a Shell és a TotalEnergies könyvelte el 40,6 milliárd euró értékben – írja az újság – hozzátéve, hogy a veszteségeket felülmúlta az olaj- és gázár emelkedése miatt keletkezett hatalmas nyereség. Az ipari vállalatok, köztük az autógyártók vesztesége 13,6 milliárd eurót tett ki.

A pénzügyi vállalatok, köztük a bankok, biztosítók és befektetési cégek 17,5 milliárd euró értékű veszteséget könyveltek el – közölte az FT.

Kimutatásában a brit pénzügyi lap gondosan kerüli, hogy említést tegyen a nyugat-európai cégek veszteségének eredendő okáról, nevezetesen arról, hogy országaik politikai vezetése elutasította Oroszország 2021. decemberben előterjesztett biztonsági követeléseit. Moszkva ugyanis a visszautasítást követően keresett más megoldást, és avatkozott be Ukrajnában, hogy maga szavatolja biztonságát a Nyugat hídfőállásává vált szomszéd demilitarizálása és semlegesítése révén.+++

Kiadta: Magyar Békekör