Luhánszk, 2023. január 15. vasárnap (MB)

Az orosz nyomozó hatóság több mint kétezer büntető eljárást indított ukrán nacionalisták ellen 118 ezer donbászi lakossal szemben elkövetett bűntettek miatt – tudatta Leonyid Paszecsnyik, a Luhánszki Népköztársaság vezetője vasárnap.

A bűnvádi eljárás hatszáz ukrán nacionalistát érint.

A nemzetközi emberjogi és bírósági szervek nyolc éven át eltekintettek Kijev cselekedeteinek jogi értékelésétől, figyelmen kívül hagyták a nacionalisták cselekedeteit elszenvedő civilek véleményét. “Ilyen körülmények között vált az orosz nyomozó bizottság a donbászaik reménységévé, hogy igazságot szolgáltassanak nekik a háborús bűnösök megbüntetésével – mondta.

Ukrajna keleti országrészein tömegtüntetések zajlottak a 2014. februári majdani puccs miatt, amikor eltávolították a hatalomból Viktor Janukovics elnököt. Válaszul az új kijevi kormány katonai műveletet indított a többségében oroszok lakta Donbászban. Tüzérségi tüzet zúdítottak a lakónegyedek ellen, légierőt vetettek be, és humanitárius katasztrófát idéztek elő a térségben.

A háborús bűntettek elkövetőit most felelősségre vonják. A büntető eljárás azzal vált lehetővé, hogy 2022. február 21-én Putyin orosz elnök elismerte Donyeck és Luhánszk függetlenségét, és barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási megállapodást kötött vezetőivel. Kérésükre Oroszország február 24-én katonai támogatást nyújtott, hogy felszabadítsák a két népköztársaságot Kijev fennhatósága alól.

2022. szeptember 23-27. között népszavazást tartottak Donyeckben, Luhánszkban, továbbá Herszonban és Zaporozsjében. A szavazók többsége a mellett foglalt állást, hogy a nevezett területek csatlakozzanak Oroszországhoz.

2022. szeptember 30-án a területek vezetői és az orosz elnök szerződéseket írtak alá a négy régió Oroszországhoz csatolásáról. Az orosz törvényhozás ratifikálta a szerződéseket, az orosz szövetségi alkotmányban pedig rögzítették, hogy Donyeck, Luhánszk, Herszon és Zaporozsje az Orosz Föderáció részévé vált.+++

Kiadta: Magyar Békekör