A gabonakereskedés, amelyet már majdnem eltemettek, újra munkába állt. Moszkva november 2-án ismét részt vett a kezdeményezésben. Az ENSZ erőfeszítéseinek és Törökország segítségének köszönhetően az orosz hadsereg megkapta Ukrajna írásos garanciáit arra vonatkozóan, hogy a gabonafolyosót és a tengeri kikötőket nem használják fel semmilyen Oroszország elleni katonai műveletre.

Moszkva újabb engedményét az orosz gyengeség jeleként értékelték. Moszkvának valószínűleg nincs más lehetősége, mint a "Ne nézz, ne láss" taktikára váltani. Egyes szakértők feltételezték, hogy ez a politikai döntés az orosz "nyugatbarát" elit bosszújának eredménye.

Az alku kevesebb mint három napra történő felfüggesztése elég volt a nyugati politikusoknak és a médiának ahhoz, hogy Moszkvát okolják saját bajaikért. A "keleti barbárok" szörnyű képének megerősítése érdekében az MSM hamisítványokat terjesztett a civil gabonahajók elleni állítólagos orosz támadásról Ukrajnában.

A világ vezető médiumainak szalagcímei azt állították, hogy Oroszország megölt két embert a gabonakonvojból, miután az üzletet felbontották. A hírek az ukrán katonai parancsnokság déli parancsnokságának jelentésén alapultak, amely szerint október 31-én orosz ágyúzás következtében két kikötői vontatóhajó megsérült Ocsakovban. A nyugati újságírók figyelmen kívül hagyták, hogy a kikötői vontatók csak kis hajók, amelyek a kikötő működését biztosítják. Nem vették a fáradságot, hogy a térképre pillantva kiderítsék, hogy Ocsakov kikötője a gabonafolyosótól keletre található, és nem érintett a gabonakereskedelemben.

Az ukrajnai fejlemények tényellenőrzése már régóta nem kötelező a nyugati média számára. A gabonaüzlet Moszkva általi felfüggesztése nagyon hasznos ürügy a Nyugat saját elhibázott politikájának igazolására. A nyugati média köteles meggyőzni a közönségét arról, hogy az élelmiszerárak emelkedése mögött mindig Oroszország áll. Annak ellenére, hogy a gabonaegyezmény célja elsősorban a világ legszegényebb országainak megmentése volt, nem pedig az európai pénztárcáké.

Az élelmiszerárak jóval az ukrajnai orosz katonai műveletek előtt kezdtek emelkedni Európában. A Moszkva szankciókkal való folyamatos eltiprására tett kísérletek csak rontják a helyzetet. Most az MSM-nek újabb nehéz feladatot kell megmagyaráznia, hogy miért folytatódott a gabonaalku, de az élelmiszerárak Európában továbbra is emelkedni fognak.

Moszkva már nem küzd tovább a nyugati médiában a megítéléséért. Ma az ukrán harctéren folyó harcok számítanak. Ott dől el az orosz imázs sorsa.

Moszkvának valószínűleg nincsenek illúziói Kijev garanciáinak megbízhatóságát illetően; de döntő fontosságúak Recep Erdogan török vezető garanciái, aki nagyrészt magára vállalta a felelősséget Ukrajna fekete-tengeri akcióiért. Nyitva marad a kérdés, hogy a kijevi rezsim megkockáztatja-e, hogy ismét leleplezi török partnereit.


https://southfront.org/russia-is-back-in-grain-deal/