Október 30-án az Iszlám Ellenállás Irakban - 'Ashab al-Kahf titokzatos fenyegetést intézett a brit titkosszolgálathoz és több európai hírszerző ügynökséghez.

Az Irán-barát síita fegyveres csoport a hivatalos Telegram-csatornáján közzétett rövid bejegyzésében felszólította az Egyesült Királyság titkosszolgálatát, közismert nevén az MI6-ot, hogy állítsa le az iraki állomáshelyén folyó műveleteket.

"Mi6 állomás Irakban, állítsátok le, vagy..." - áll a bejegyzésben.

Percekkel később a csoport egy második posztban felszólította Franciaország, Németország, Svédország, Belgium és Hollandia hírszerző ügynökségeit, hogy állítsák le "rosszindulatú tevékenységüket" Irakban és az általa "az iszlám tengelyének" nevezett országban. A csoport figyelmeztette az említett ügynökségeket, hogy "azt fogják látni, ami nem tetszik nekik", ha folytatják tevékenységüket.

Az 'Ashab al-Kahf egyike annak a több iraki Irán-barát csoportnak, amely azután került reflektorfénybe, hogy az Egyesült Államok több mint két évvel ezelőtt meggyilkolta Abu Mahdi al-Muhandit, az iraki népi mozgósító egységek parancsnokhelyettesét és az iráni Qudsz Erők parancsnokát, Qassim Soleimanit.

A csoport már több tucat támadást hajtott végre az Egyesült Államok vezette koalíciós erők ellen Irak-szerte. Tagjai nagy tapasztalattal rendelkeznek az aszimmetrikus hadviselésben és a hírszerzési műveletekben.

Az "Ashab al-Kahf" fenyegetéseinek indítéka továbbra is tisztázatlan. Azonban összefüggésben állhat az Iránban zajló tömegtüntetésekkel.

Iránban Mahsa Amini szeptemberi halála óta továbbra is tüntetések zajlanak. A 22 éves kurd nő azután halt meg, hogy az erkölcsrendészet őrizetbe vette, mert nem megfelelő hidzsábot viselt. Teherán nemrégiben azzal vádolta meg a brit és európai hírszerző ügynökségeket, hogy támogatják a tiltakozásokat, amelyek eddig több tucat iráni életét követelték. Ezen ügynökségek közül sokan tartanak fenn állomásokat Irakban.

Az 'Ashab al-Kahf és más hasonló síita fegyveres csoportok talán azt tervezik, hogy Irakból kiindulva lépnek fel az iráni helyzetet felszítani próbáló külföldi hírszerző ügynökségek ellen.

Érdemes megjegyezni, hogy az iráni Iszlám Forradalmi Gárda több kurd ellenzéki csoportot is megtámadott az iraki Kurdisztán régióban napokkal a szeptemberi tüntetések kezdete után. A célba vett csoportok lázadást próbáltak kirobbantani Iránon belül, állítólag az Egyesült Államok hírszerzésének támogatásával.

https://southfront.org/iraqi-resistance-group-threatens-british-mi6-european-intelligence-agencies/