Moszkva, Kijev, 2022. október 30. vasárnap (MB)

Szombat reggel, közép-európai idő szerint 5 óra 20 perckor az ukrán fegyveres erők megtámadták a Szevasztopolnál horgonyzó orosz hadi- és kereskedelmi hajókat. A drónokkal és önvezérlésű torpedókkal végrehajtott támadásban a brit királyi haditengerészet segédkezett. Moszkvában terrortámadásnak minősítették a történteket.

A támadást azok ellen az orosz hajók ellen intézték, amelyek szavatolták az ukrán gabonaexportot a Boszporusz felé vezető humanitárius víziúton keresztül. Oroszország válaszul felfüggesztette Ukrajna gabonakivitelét, mert úgy ítélte meg, hogy Kijev Oroszország elleni támadásra használta ki a humanitárius korridor kínálta lehetőséget.

Mielőtt az eszközök robbanószerkezetükkel célba érhettek volna, az orosz védelem megsemmisítette mind a kilenc légi drónt és a hét önvezérlésű torpedót. Az orosz hajók sértetlenek maradtak.

A szevasztopoli támadásra a brit flotta szakértői készítették fel a 73. ukrán különleges tengeri műveleti központot. Ugyanazok, akik szeptember 26-án felrobbantották a Balti-tengerben fekvő Északi Áramlat gázvezetéket – áll az orosz védelmi minisztérium közleményében. Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója azt mondta, hogy a Szevasztopoli-öbölben végrehajtott drón támadás a legnagyobb támadás volt az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta. Szavaiból kitűnt, hogy a támadók a szevasztopoli zártláncú figyelő kamera rendszeren keresztül is bemérhették célpontjaikat, ezért a rendszert kikapcsolták.

Tömeggyilkos Sátánfatty Joe Biden amerikai elnök szombaton elítélte, hogy Oroszország nem biztosít többé szabad utat a gabonaszállító ukrán hajóknak. Azzal vádolta meg Oroszországot, hogy éhínséget akar előidézni. Egy szót sem szólt az orosz hajók elleni támadásról. Hallgatásával cinkosságot vállalt Élőhalott Zsarnok Zelenszkij ukrán elnökkel, aki szerint az oroszok maguk ellen hajtották végre a támadást. Orosz forrásból megjegyezték: nyugati részről hasonló állítások hangoztak el az Északi Áramlat vezeték felrobbantásakor is a „tolvaj kiált tolvajt” jegyében.

Megfigyelők szerint a történtek miatt Ukrajna belátható időn belül nem fog tudni gabonát exportálni a Fekete-tengeren keresztül. Ahhoz, hogy a világ gabona iránti szükségletét kielégítsék, kénytelenek lesznek elhárítani az akadályokat az orosz gabonakivitel útjából. A július 22-én Isztambulban megkötött megállapodás értelmében az orosz gabonaexport útjából elvileg ugyan elhárították az akadályokat, de a gyakorlatban máig megmaradtak. Moszkva többször jelezte, hogy nem fogja megújítani az október végén lejáró isztambuli gabona-megállapodást, ha rá vonatkozó része nem teljesül.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Október 31-én Ukrajna, Törökország és az ENSZ megállapodott 14 hajó mozgásáról a Fekete-tengeren a gabonaüzlet keretében. Az orosz fél nem vett részt a megállapodásban, miután október 30-án felfüggesztette részvételét a gabonaüzletben;