A Corona-járványból a védőoltás a kiút. Az ország sok orvosa számára azonban ez egyben jó pénzkereseti lehetőséget is jelent.

Az állam Corona-oltásonként 28 eurót fizet a rendelőknek, hétvégén és ünnepnapokon pedig akár 36 eurót is. Minden egyes oltóorvos esetében ez gyorsan több ezer euróra rúghat havonta.

És ez így működik: a Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV) szerint jelenleg mintegy 100 000 orvosi rendelő vesz részt a Corona oltási kampányban. A múlt héten mintegy 4,5 millió Corona-oltást hajtottak végre. Ez átlagosan körülbelül 45 oltást jelent praxisonként és hetente. Ez egy hétre legalább 1260 eurós bevételt jelent - annál többet, minél több oltásra kerül sor a hétvégén. Ennyi oltás esetén az átlagos havi bevétel legalább 5040 euró lenne.
A Corona-oltásokért járó díjazást meg kell adóztatni

Természetesen a jövedelem a praxistól függően nagymértékben változhat. Egy egyetlen orvos által vezetett kis praxisban heti 44 oltóanyagadagnál jóval kevesebbet is rendelhetnek. A több orvos által vezetett orvosi rendelők viszont ennek a mennyiségnek a többszörösét is megrendelhetik és beolthatják.

 

Ezenkívül a Corona-oltásokért járó állami visszatérítések bruttó összegek. Az orvosi rendelőknek ezért adót kell fizetniük utánuk. Ugyanakkor a bevételeket ellensúlyozzák a személyzeti és munkaerő-kiadások, valamint a dokumentáció költségei - az oltóeszközöket a gyógyszertárak biztosítják a rendelőknek az állam költségén.

Ez azt jelenti, hogy az adott naptári hétre számított 5000 euró körüli átlagjövedelemből le kell vonni. Mindazonáltal a Corona vakcinázási üzletág továbbra is rendkívül vonzó a német orvosi rendelők számára.

És ez egyébként különösen az oltóközpontokban. Az ottani oltóorvosok körülbelül 150 eurós órabért kapnak - egy nyolcórás műszak esetén ez napi bruttó 1200 eurót jelent. Ez 20 munkanappal számolva havi bruttó 24 000 eurós fizetést jelent. Összehasonlításképpen: Németországban a havi bruttó átlagkereset 3975 euró.