Az ausztrál egészségügyi minisztérium ("ADH") egy betegséget vagy állapotot akkor tekint ritka betegségnek, ha az általános népességen belül 10 000 emberből kevesebb mint 5 embert (0,05%) érint.

A "világjárvány" kezdete óta 2021 júniusáig Ausztráliában 910 Covid-haláleset történt - 100 000-ből 3,5 (0,0035%). Jelentősen kevesebb, mint 10.000-ből 5 (0,05%). Az ADH tehát definíció szerint a Covidot ritka betegségnek tekinti.

Ezzel szemben ugyanebben az időszakban legalább 72.000 ember halt meg rákban és 22.000 demenciában. A rák és a demencia a két vezető halálozási ok Ausztráliában, és együttesen a halálozások 44%-áért felelősek.

Az ADH a ritka betegségeket "a lakosság kis százalékát érintő, életveszélyes vagy krónikusan legyengítő állapotokként" írja le, amelyek "10 000 emberből kevesebb mint 5 embert érintenek". A 25,9 millió lakosú Ausztráliában egy ritka betegség kevesebb mint 12 900 embert érint.

A 2020 januárjától 2021 júniusáig tartó tizennyolc hónapos időszakban a Covid-19 volt az orvos által igazolt 857 haláleset kiváltó oka. Június végén az ADH 910 Covid-halálesetet jelentett be, és feltételezhetjük, hogy a különbség a halottkém által beutalt halálesetekből adódik. Lényegtelen, hogy melyik számadatot használjuk, mivel mindkettő a betegség ritkaságát mutatja.

Vannak, akik azt mondanák: "De a halál nem az egyetlen életveszélyes vagy krónikusan legyengítő jelzése a betegségnek. Vannak emberek, akik súlyosan betegeskedtek a kórházban, vagy Long Covidban szenvednek".

Júniusban az ABC beszámolt "a világ egyik legkiterjedtebb Long Coviddal kapcsolatos tanulmányáról". A tanulmány szerint a betegek 80%-a egy hónapon belül meggyógyult, és alig 5%-uknak még három hónappal a diagnózis után is voltak tünetei. Ugyanebben a jelentésben az ABC azt állítja, hogy "a járvány kezdete óta több mint 30 000 ausztrál fertőződött meg Coviddal".

Ha 30 000-en fertőződtek meg, akik közül mindannyian hosszú Covidot kaptak, és 95%-uk három hónapon belül tünetmentessé vált, akkor kevesebb mint 1500 ausztrál - a lakosság 0,005%-a - kaphatott három hónapnál hosszabb ideig hosszú Covidot. A hosszú Covid ritka.

A hosszú Covid nem egy újonnan felfedezett állapot 2020-ban. Annak megítélésekor, hogy a Covid vagy az influenza veszélyesebb-e, Dr. Vernon Coleman kifejtette: "Az influenza és a Covid-19 is hagyhat a betegekben maradványtüneteket, természetesen: a hosszú influenza és a hosszú Covid ... A legtöbb ember nem fog meglepődni, ha megtudja, hogy a két betegség a legtöbb lényeges szempontból eléggé megegyezik, [kivéve] hogy az influenza veszélyesebb az egészséges gyerekekre, mint a Covid-19".

Orvos által igazolt és halottkém által beutalt halálesetek
A Covid-19 2020 januárjától 2021 júniusáig 857 haláleset hátterében állt. Az orvos által igazolt halálesetek, minden okból, a tizennyolc hónapos időszakban összesen 213 140-et tettek ki. Az Ausztrál Statisztikai Hivatal ("ABS") azonban megjegyzi: "Ez az elemzés nem tartalmazza a halottkémi orvosszakértő által említett haláleseteket".

Az összes regisztrált haláleset, beleértve a halottkém által hivatkozott haláleseteket is, az ABS weboldalának egy másik részében található. A legutóbbi közzététel a 2020. évi adatokra vonatkozik. A 2021-es évre vonatkozóan még nem adtak ki adatokat. Az ABS nyitó nyilatkozata az összes halálesettel kapcsolatban felvet néhány kérdést - "a 2020-ban regisztrált halálesetek száma 81001-gyel csökkent 2019 óta".

2020-ban az orvosok által igazolt halálesetek száma 143 975 volt, a regisztrált halálesetek száma pedig 161 300 volt. Nagyjából feltételezhetjük, hogy a halottkémek által említett halálesetek 17 325 halálesettel pótolták a különbséget.

Csak az orvos által hitelesített adatok szolgáltatnak részleteket a halálesetekkel kapcsolatban, ezért az alábbiakban az orvos által hitelesített haláleseteket fogjuk használni. Ne feledjük azonban, hogy ez az adat körülbelül 11%-kal (17 325/161 300) alulbecsült az év során, de a halálesetek megoszlásának pontos adatai - halálok, életkor a halál időpontjában, halálozási dátum - nem ismertek.

A "2020-as Covid-járvány" csúcspontja

Egy korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy egy rövid 2020-as időszakot (*március 22. és április 12. között) leszámítva az összes haláleset száma ritkán lépett ki az előző öt évben megszokott magas-alacsony tartományból - amikor ez mégis megtörtént, a halálozások száma valójában alacsonyabb volt, mint az ötéves átlag. *Korrekció: korábban március 29-ét közöltük, de a halálozások száma március 22-én kezdett emelkedni.

A 143 975 éves halálesetből 852-ben a Covid-19 volt a halálozás kiváltó oka. A csúcsidőszakban, március 22. és április 12. között 1028-cal több haláleset történt, mint az előző öt év átlaga, és ezek közül csak 54 halálesetet jelöltek meg Covidként.

A négyhetes időszakban 397-gyel több halálesetet tulajdonítottak influenzának, tüdőgyulladásnak és légzőszervi megbetegedéseknek, mint általában. A hathavi összesítés - amely magában foglalja ezeket a heteket is - azonban azt mutatja, hogy 55-tel kevesebb volt a szokásosnál. A rák, a demencia és a cukorbetegség járult hozzá leginkább a halálesetek számának növekedéséhez.

A megnövekedett halálesetek kor szerinti megoszlása kevés minőségi információt ad, kivéve, hogy a halálesetek számának növekedése többnyire a 65 éves vagy annál idősebb korosztályban következett be.

Source: Australian Bureau of Statistics, Provisional Mortality Statistics, Weekly Dashboard, Jan 2020-Jun 2021, retrieved 23 October 2021

Covid, rák és demencia

A Covid-zárlatok és -korlátozások életekbe és megélhetésbe kerültek. Lehet, hogy a rák és a demencia okozta halálesetek számának növekedése is ezek közé a költségek közé tartozik?

Ausztráliában minden 10 halálesetből 3 rákos megbetegedésért felelős. Nagy hatással van az egyénekre, a családokra és a közösségre. 2020 augusztusában az egészségügyi szakemberek figyelmeztettek, hogy a Covid-19 és Melbourne lezárása miatti félelmek miatt több száz viktoriánus fog rákban és súlyos betegségekben meghalni.

2021 szeptemberében pedig a The Sydney Morning Herald számolt be róla: "A rákos biopsziák, vizsgálatok és műtétek száma Ausztráliában tavaly jelentősen visszaesett, ami aggodalmakat keltett, hogy akár 20 000 rákos megbetegedés is maradhatott diagnosztizálatlanul, mivel a meghosszabbított zárlatok miatt leállították a rutinszerű orvosi vizsgálatokat.".

A demencia bárkivel előfordulhat, de 65 éves kor után gyakoribb, és Ausztráliában ez a második vezető halálozási ok. A demencia progresszív betegség - ahogy a kognitív képességek hanyatlani kezdenek, úgy csökken az egészség és a jólét megőrzésének képessége is. Az Egészségügyi Világszervezet 12 ajánlást tett közzé a kognitív hanyatlás kockázatának csökkentésére, többek között a következőket: fizikailag aktívnak lenni; kognitív tréning; szociálisan aktívnak lenni; és kezelni a depressziót.

A Dementia Australia megbízott vezérigazgatója figyelmeztetett: "Ha a demenciával élő emberek számára csökken az ösztönzés, a kognitív funkciók elvesztése fokozódhat. Idővel ezek olyan veszteségek, amelyeket a legtöbb ember nem lesz képes visszanyerni".

A demenciával élő emberek, családtagjaik és gondozóik elmondták a Dementia Australia-nak, hogy egyes bentlakásos idősotthonok nem kínáltak megfelelő alternatívákat az alapvető fontosságú látogatásokhoz a "Covid-járvány" idején. Ez rossz fizikai és pszichológiai eredményeket eredményezett a demenciában szenvedő lakók számára.

"Sokan, akiket a betegség sújt, valószínűleg a demenciával járó orvosi szövődmények, köztük fertőzések és tüdőgyulladás miatt halnak meg" - mondta Dr. Emer MacSweeney, a Re: Cognition Health igazgatója.

Hány demenciában élő vagy rákban szenvedő ember esett áldozatul a kormány Covid-politikájának? Talán a demencia és a rák az igazi járvány? Nem tudjuk a válaszokat, de minden bizonnyal ezek a két kérdés a bezárások számos rejtett költsége közül.

Akárhogy is nézzük az adatokat, az ABS és az ADH megerősíti, hogy a Covid-19 ritka, és mindig is az volt. Egy ritka betegség nem okozhat világjárványt. Soha nem volt Covid-járvány Ausztráliában, de lehet, hogy a demencia és a rák járványt okoz. Az ausztrál hatóságoknak szégyenkezve kellene lógatniuk a fejüket, amiért egy ritka betegséggel foglalkoznak, a vezető halálozási okok, a demencia és a rák rovására.

https://pokolafoldon.hu/pandemia/nincs-pandemia-ausztraliaban-a-covid-19-ritka-betegseg-de-a-rak-es-a-demencia-nem-az