Teljes erővel zajlik a debalcevói katlan felszámolása. Volt néhány próbálkozása az ukránoknak, hogy ellentámadást hajtsanak végre, de minden esetben visszaverték őket. A gyűrű olyan szinten bezárult a város körül, hogy jószerével a harc a városra és közvetlen környezetére korlátozódik.
Tegnapelőtt az ukrán és orosz harcoló felek megállapodtak abban, hogy kölcsönösen humanitárius folyosót nyitnak a városból elmenekülni szándékozó civilek számára; az egyik útvonal Szlavjanszk felé, a másikon Donyeck felé lehetett elhagyni a várost.
Hídfő.net.ru | Debalcevo humanitárius folyosóHumanitárius folyosó Debalcevo mellett
Mindkét irányba hagyták el a várost civilek. Mivel kölcsönösen nem vizsgálták át a buszokat és járműveket, kiderült, hogy az ukránok - kihasználva a lehetőséget - a sebesült katonákat kijuttatták a városból, a visszatérő buszokkal pedig lőszert és fegyvert juttattak be. Miután ez a milícia tudomására jutott, jelezték, hogy átvizsgálják a buszokat. Bosszúból a Donyeck irányába haladó civil konvojra lőttek az ukrán katonák (vagy zsoldosok). Több ember megsebesült. Ezt egy buszra felszállt orosz újságíró mondta el, mikor megérkeztek Donyeckbe, aki végig ott volt az esemény alatt élő céltáblaként. A sérülteket ellátták, azóta több szemtanú nyilatkozott a sajtónak.
Szeverodonyeckből kivonták valamennyi ukrán katonát, a település a milícia kezére került. Ezzel a lépéssel a debalcevói katlan végérvényesen bezárult, az ukrán tüzérség pedig éjjel megkezdte a település lövetését. A település mellett az ukránok egy elit alakulata rajtaütött az éppen támadáshoz gyülekező DNK páncélos egységen. A tankokkal megtámogatott támadás következtében a DNK elvesztette 2 tankját, négy BTR és négy BMP páncélozott harcjárművét, és több ellátmányt szállító teherautót. Az utóbbi időben ez volt a DNK legnagyobb vesztesége. Több milicista meghalt, a számukról nem érkezett jelentés. Ez az esemény azonban nem akadályozza meg a DNK előretörését. Partizánakciókat hajtottak végre az elmúlt napokban Odesszában és Kramatorszkban, valamint Harkovban is. A célpontok katonai létesítmények, járőrök vagy ellenőrző pontok voltak.
A nap szenzációja mégsem a frontjelentések voltak a tegnapi napra. A Luganszki elhárítás elfogott egy beszivárgó személyt, aki olyan érdekes információkat mondott el a kihallgatása folyamán, amely meglepte nemcsak a kihallgatókat, hanem a tájékoztatott sajtó képviselőket is. A személy ugyanis felméréseket végez a célpont városokban és területeken arra, hogy mennyire kaphatóak egy esetleges lázongásra, ha felfordulást generálna külső csoport, akkor mennyire lehet számítani a helyiek támogatására - főleg a 20-40 éves férfiakra. A személy bevallotta, hogy Oroszország területén is végzett hasonló felméréseket, valamint adatokat gyűjtött a metróhálózatról és annak katonai vonatkozású adatairól. A személy egyszerű ruhában - farmer, téli kabát - bukott le egy busz átvizsgálásakor. Egyrészről adatokat akart gyűjteni a katonai mozgásokról és eszközökről, valamint felméréseket készíteni a társadalmi helyzetről. Elmondása alapján a majdan eseményei szerint kellene történnie az esetleges megmozdulásoknak orosz területeken. A személyt átadták az orosz hatóságoknak, akit most már Moszkvában hallgatnak ki.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/08/ukrajna-elkotelezett-haboru-folytatasa-mellett