2015. február 20., péntek

Belorusszia az EAU jogrendjének egységesítését sürgeti

Belorusszia minisztertanácsának elnöke szerint az Eurázsiai Gazdasági Unió integrációját a jogi rendszer egységesítésével kell biztosítani, és meg kell kezdeni a tagállamok jogrendszereinek összehangolását. Mihail Miasnyikovics február 19-én találkozott az orosz Állami Duma elnökével, Szergej Nariskinnel, majd a találkozót követően tette ezt a nyilatkozatot.
"Annak ellenére, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió szerződéseit aláírták, még igen sok a teendő és egységesíteni kell a jogalkotást. Az alapító okiratot aláírták, miközben a nemzeti törvények gyakorlatilag változatlanok maradtak. Nincsenek alapvető ellentétek, de az integrációt egy modern jogalkotás kell biztosítsa. Közelebb kell kerülni egymáshoz ahelyett, hogy párhuzamosan haladnánk. Minden bizonnyal nem akarunk egymástól távolabb kerülni." Miasnyikovics hozzátette, hogy az Oroszország és Belorusszia közti együttműködést nem csak konkrét problémák megoldására kell alkalmazni, hanem a stratégiai tervezést is közösen kell végezni.
A találkozó a belorusz parlamenti delegáció Oroszországban tett látogatása alkalmával történt, február 18-19-én. Miközben a nyugati propaganda az Eurázsiai Unió felbomlását valószínűsíti, a tagállamok láthatóan elkötelezettek az integráció mélyítése mellett. A liberálisok kifejezetten tartanak az EAU jogrendszerétől, mert az alapelveiben a többségi társadalom érdekeit tartja szem előtt, nem a negatív társadalmi devianciák védelmét. Mivel a liberalizmus egésze egy negatív deviancia, követőinek valós félelmei lehetnek azzal kapcsolatban, hogy amennyiben Magyarország az EAU felé fordul, egyes társadalombomlasztó ideológiákat nem lehet majd büntetlenül képviselni.
Hídfő.net.ru | Szijjártó Péter Belarusz
Magyarország keleti nyitása pedig magában hordozza ezt a lehetőséget. Szijjártó Péter 2013 júliusában tárgyalt az akkor még miniszterelnöki posztot betöltő Mihail Miasnyikoviccsal. A találkozón számos kereskedelmi megállapodást kötöttek, ami lefektette a két ország közti kétoldalú kapcsolatok alapjait.
Belorusszia az Eurázsiai Gazdasági Unió térségi integrációs központja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a belorusz politikusok időnként éles kritikát fogalmaznak meg Moszkvával szemben, ezzel arra ösztönzik a kelet-európai országokat, hogy fűzzék szorosabbra kapcsolataikat Belorussziával, hogy így eltávolíthassák Moszkvától. A Belorussziával kiépített kapcsolatok azonban az Eurázsiai Gazdasági Unióba történő integrálódás bevezető szakasza, hazánk pedig már bőven túl van az integráció megkezdésén.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/20/belorusszia-az-eau-jogrendjenek-egysegesiteset-surgeti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése