Hídfő.net | Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elismeri, hogy az orosz EU-ellenes szankciók hatékonyak
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legutolsó jelentése szerint a tagállamok GDP növekedése maradni fog, de "zárójelben" elismerték, hogy az orosz ellenszankcióknak bizony lesz hatásuk a közép-európai és a balti államokra.
"Az oroszok szankcióinak lesz egy indirekt hatásuk az eurózónán keresztül, ami negatívan befolyásolja a befektetői hangulatot és a növekedést. Észtország, Lettország és Litvánia fogja a legjobban megszenvedni ezeket az intézkedéseket, emellett Magyarország és Lengyelország fog nagyobb visszaesést tapasztalni az élelmiszerexportjában." - áll az EBRD jelentésében.
A jelentés még kitér arra is, hogy a közép-keleteurópai országok átlagosan 0,3% GDP növekedést könyvelhetnek majd el, amíg Észtország és Lettország GDP növekedését maximum 1% és 3.2%-ra prognosztizálta az EBRD.
Az EU Egyesült Államokat hűen kiszolgáló politikája tehát megint a leginkább sérülékenyeken csapódik le, azokon a volt Varsói Szerződés illetve ex-szovjet tagállamokon, akik sok szállal kötödnek az orosz gazdasághoz. Ezen a kötődés elvesztésével a fent említett tagállamok árufeleslegét nem fogja felszívni az EU, a gazdáknak kárpótlást nem adnak. Ezekből következik, hogy ismét munkahelyek szűnnek meg, és a mezőgazdaságra szakosodott vidékeken tovább romlik a helyzet. Ez ismét remek táptalaj lesz a kivándorlás további erősödéséhez.


http://www.hidfo.net/2014/09/18/az-europai-ujjaepitesi-es-fejlesztesi-bank-elismeri-hogy-az-orosz-eu-ellenes-szankciok