Génháború
Elmondható, hogy a GM élelmiszerek hamarabb kerültek be a
kereskedelembe, mint ahogy azt a tudományos kutatások sebessége
megengedné. Jelenleg az idegen géneket hordozó növények
ártalmatlanságát nem sikerült igazolni, mégis a tengerentúlon nagy
mennyiségben fogyasztják ezeket, sõt az európai forgalomba helyezés
érdekében is határozott lépések történnek. E jelenségek hátterében
sokan politikai és nemzetgazdasági érdekeket sejtenek, talán nem is
alaptalanul. Az Újvilág és Európa között egyfajta kereskedelmi háború
van kibontakozóban, amelybe egyre több nemzetközi döntéshozó szervezet
kapcsolódik be. Hatalmi harcok, érdekellentétek, diplomáciai
ügyeskedések és tudományos köntösbe bújtatott vonzó ideológiák övezik
az üzletszerû génmódosító tevékenységet, amely meglehetõsen
szövevényessé - egyesek szerint izgalmassá - teszi a GM élelmiszerek
témakörét. Amennyiben az Egyesült Államok értékesíteni tudja túltermelt
GM terményeit az Európai Unió tagállamaiba, alig visszafordítható
folyamatok indulnak el világunkban.
Ha mindemellett a génbankok feletti felügyelet is végleg az északi
félteke vezetõ államainak kezébe kerül, szintén kedvezõtlen erõfölény
és nagymértékû politikai egyensúlyvesztés alakulhat ki világunkban. Nem
érdektelen tehát, hogy a jövõben kik és mire mondanak beleegyezõ vagy
ellentmondó véleményt a génmódosított élelmiszerek engedélyezése
kapcsán.
A fogyasztó felelõssége A szakemberek megegyenek abban, hogy a GM
élelmiszerek jövõjét a fogyasztói társadalom általános vélekedése fogja
eldönteni. A GM élelmiszerek kérdésköre tehát már nemcsak néhány
szakmai és üzleti érdekcsoportra, hanem minden egyes vásárlóra
tartozik, mivel a génmódosítással összefüggésben egészségügyi,
ökológiai és egyéb fontos területek is érintve vannak. Hasznos tehát az
ismeretgyûjtés és a személyes kiértékelés e téma kapcsán is a tisztán
látás érdekében.
Kik támogatják és kik ellenzik a génmódosítást? Az amerikai
kontinens államainak döntõ része támogatja a GM élelmiszerek
termelését. Az Egyesült Államok mellett Kanada, Argentína, Brazília,
valamint a távol-keleti Kína tartozik a legfõbb termesztõk közé. Az
európai országok inkább az ellentábort képviselik, különösen Ausztria,
Dánia, Görögország, Norvégia és Luxemburg. Finnország, Hollandia és
Spanyolország pozitívan áll a GM élelmek engedélyezésének kérdéséhez.
Mit tudhatunk a kelet-közép európai térségrõl? E terület megosztott.
Albánia, Románia, Grúzia és Ukrajna hallgatólagosan vagy nyilvánosan
megengedte a géntechnológiai kutatásokat és várhatóan a GM termékeknek
is nagyobb piacot engednek a jövõben. Magyarország és Csehország
azonban jelenleg kiemelten ismert „génmódosítás-mentes” szemléletérõl.
Amennyiben hazánk beengedi a GM élelmiszereket, könnyen elveszítheti
ezt a bizalmi státuszt mind a hazai, mind a külföldi vásárlók
tekintetében.
Van-e hazánkban génmódosított összetevõt tartalmazó élelmiszer? A
jelek szerint van. A vizsgálatok a minták mintegy 25-35%-ában találtak
GM eredetre utaló nyomokat. Leggyakrabban a párizsi és egyéb töltelékes
húsáruk, a kekszek, az ostyák, és a csokoládék vásárlásakor lehet
számítani GM összetevõre. A növényi alapanyagok közül a külföldrõl
érkezõ szója, a kukorica, a paradicsom, valamint ezek összetevõi
esetében áll fenn a génmódosítás lehetõsége.
Van-e megfelelõ törvényi szabályozás a GM termékek tekintetében? Az
Európai Unióban szigorú forgalomba hozatali és jelölési törvények
vannak érvényben, amelyeket hazánk is átvett. Eszerint kötelezõ jelölni
a génmódosítás tényét minden olyan élelmiszeren, amelyben 0,9%-nál
nagyobb mértékben található GM összetevõ. A jelölést kiterjesztették a
fehérjét nem hordozó termékekre (olaj, keményítõ, adalékanyag, aroma,
stb) Nem kell továbbra sem jelölni a GM takarmánnyal etetett állat
húsát, tejét vagy tojását.
A génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatos közérdekû ismeretekrõl Tóth Gábor: Génháború címû könyvében tájékozódhatnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése