Sokkal közelebb vagyunk egy lehetséges globális kataklizmához, mint azt a legtöbben el merik képzelni.

Jelenleg a politikai spektrum minden vezetője nyíltan figyelmeztet bennünket, hogy világméretű élelmiszerválság közeleg. De amikor a nyugati világban az emberek ilyen figyelmeztetésekről hallanak, a legtöbben azt feltételezik, hogy ez csak az afrikai vagy ázsiai szegényeket érinti. Sajnos ezúttal nem ez lesz a helyzet. Valóban példátlan területen vagyunk, és olyan dolgok fognak történni az előttünk álló hónapokban, amelyek korábban teljesen elképzelhetetlenek voltak.

A globális éhezés már az elmúlt néhány évben is folyamatosan nőtt a COVID világjárvány miatt, és most az események összefolyása itt 2022-ben egy igazi globális rémálommal fenyeget.

Ebben a pillanatban még mindig olyan élelmiszert eszünk, amit korábban termesztettek, de az igazi problémát az jelenti majd, amit az elkövetkező hónapokban nem fognak termeszteni.

Mert az igazság az, hogy egyáltalán nincs sok pufferünk, amivel dolgozhatunk.

David Friedberg "a Google egyik korai vezetője, aki megalapította a Climate Corporation nevű mezőgazdasági biztosítótársaságot", és épp most mondta az All-In podcastban, hogy a Föld "90 napos élelmiszerkészlettel" működik...

"Az egész Föld bolygó 90 napos élelmiszerkészlettel működik, ez azt jelenti, hogy ha egyszer leállítjuk az élelmiszertermelésünket, az emberek 90 napon belül kifogynak az élelemből."

Becslések szerint jelenleg körülbelül 7,9 milliárd ember él a bolygón, és mindenkit ellátni igazi kihívás, még akkor is, ha minden tökéletesen megy.

Sajnos a globális körülmények az elmúlt néhány évben sokkal kevésbé voltak tökéletesek, és Friedberg szerint az új globális energiaválság olyan szintre emelte a kulcsfontosságú műtrágyaösszetevők költségeit, ami teljesen őrületes...

"A nitrogén ára 200 dollárról 1000 dollárra, a kálium ára 200 dollárról 700 dollárra, a foszfor ára pedig 250 dollárról 700 dollárra emelkedett. Így most már olyan drága a termesztés, hogy világszerte sok gazdálkodó kivonul a termelésből. Tehát idén kevesebbet fognak termelni, mint amennyit egyébként termeltek volna, mert annyira drága, és nem tudnak műtrágyához jutni" - magyarázta. "Az élelmiszer-ellátás csökkenni fog, és ez katasztrofális lesz".

Világszerte sok gazda próbál majd műtrágya nélkül termelni idén, de ez azt fogja eredményezni, hogy sokkal kevesebb élelmiszert fognak termeszteni.

Egyik legutóbbi videójában Chris Martenson összehasonlította a foszforral termesztett rizsnövényeket azokkal a rizsnövényekkel, amelyek nem kaptak foszfort.

Teljesen ledöbbentett a különbség.

Ahogy a globális élelmiszertermelés meredeken csökken, egyszerűen nem lesz elég élelem mindenkinek az elkövetkező hónapokban.

Természetesen a gazdag nemzetek felvásárolják majd a rendelkezésre álló mennyiséget, és ezzel felhajtják az árakat, a szegényebb nemzetek pedig hoppon maradnak.

Valójában ez már most elkezdődött. Márciusban az élelmiszerek világpiaci ára a valaha mért leggyorsabb havi ütemben emelkedett...

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) márciusi élelmiszerár-indexe 159,3 pontot nyomtatott ki márciusban, ami 19,15 ponttal több, mint februárban, amikor már rekordmagasságot ért el. Az index 33,6%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát.

Az élelmiszerárak márciusi emelkedése megdöbbentő, 12,64%-os havi szintű emelkedést jelent, ami majdnem kétszerese az előző havi rekordnak...

Ha "vörös zászlókat" keresel, most találtál egyet.

A világ egyes részein máris élelmiszerlázadások kezdődtek. Például itt láthat egy klipet a perui zavargásokról.

Az elkövetkező hónapokban ez csak rosszabb lesz.

Az ukrajnai háborúnak köszönhetően a búza ára csak a múlt hónapban majdnem 20 százalékkal emelkedett...

A háború hozzájárult ahhoz, hogy a gabona ára 17%-kal emelkedett az elmúlt hónapban, mivel a kikötők lezárása megfojtotta a búza és a kukorica ukrajnai exportját. Az orosz exportot is lelassították a pénzügyi és szállítási problémák.

A búza világpiaci ára márciusban 19,7%-kal emelkedett, míg a kukorica ára 19,1%-kal nőtt a hónaphoz képest, és az árpa és a cirok árával együtt rekordot döntött.

Amint arról korábban már beszéltem, Oroszország és Ukrajna általában hatalmas mennyiségű élelmiszert exportál a világ többi részébe.

De ez idén nem így lesz.

Sajnos az előrejelzések szerint Ukrajnában a kukoricatermelés 2022-re több mint a felére csökken...

Ukrajna a világ egyik legnagyobb kukorica-, napraforgóolaj- és búzaexportőre. Az Oroszország ukrajnai inváziójából eredő zavarok a Bloomberg szerint felerősítették a háború sújtotta országban a termés 50%-os visszaesésétől való félelmet az idén.

Az UkrAgroConsult mezőgazdasági szakértő előrejelzései szerint Ukrajna kukoricatermelése akár 19 millió tonna is lehet, ami a tavalyi 41 millió tonnának körülbelül a fele.

Az ukránok pedig már bejelentették, hogy idén egyáltalán nem fognak exportálni a termésből, mert a háború alatt saját lakosságuk élelmezésére van szükségük.

Itt az Egyesült Államokban a madárinfluenza-járvány tovább fokozódik, és ennek következtében a tojás ára az elmúlt hetekben több mint kétszeresére emelkedett...

A halálos és rendkívül fertőző madárinfluenza arra kényszeríti az amerikai gazdákat, hogy tojótyúkok millióit öljék le, csökkentve ezzel az ország tojáskínálatát és felhajtva az árakat.

Csütörtökön a kiskereskedők 2,80 és 2,89 dollár közötti összeget fizettek egy tucat nagyméretű, A osztályú fehér tojásért a középnyugati régióban az USDA napi középnyugati regionális tojásjelentése szerint. Ez több mint kétszerese a márciusi 1,25 dolláros árnak - derül ki Brian Earnest, az agráriumnak pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Cobank vezető fehérjeipari elemzője által összeállított adatokból.

Ez rendkívül aggasztó.

Mi fog történni, ha ez a járvány továbbra is havonta több millió csirkét pusztít el?

Eközben bizonyos, már régóta lappangó hiányok mostanra elérik a kritikus szintet. A Walgreens például bejelentette, hogy elkezdi adagolni a bébi tápszert...

A világjárvány okozta ellátási lánc problémái miatt kialakult országos bébi tápszerhiány arra kényszerítette az amerikai kiskereskedőket, például a Walgreens-t, hogy adagolja a rendkívül fontos terméket.

A vállalat - az Egyesült Államok második legnagyobb gyógyszertári áruházlánca a CVS után - pénteken közölte, hogy az ellátási lánc szűkössége közepette a vásárlók számára egyszerre három csecsemő- és kisgyermek-tápszer vásárlását korlátozza 9021 amerikai telephelyén.

Ennek nem kellett volna megtörténnie.

Az optimisták szerint a dolgoknak mostanra vissza kellett volna térniük a normális kerékvágásba.

Ehelyett azonban a dolgok még rosszabbra fordultak.

A Daily Mail szerint "a legkelendőbb formulák 29 százaléka nincs készleten az ország üzleteiben" jelenleg.

Sajnos ez még csak a kezdet.

Abban mindenki egyetért, hogy a globális élelmiszerválság az elkövetkező hónapokban tovább fog fokozódni, David Friedberg pedig arra próbál figyelmeztetni minket, hogy mi történhet, ha széleskörű pánik tör ki...

"Halálról nem tudok, éhínség lesz. Az éhínség azt jelenti, hogy kevés lesz a kalória. Stratégiai tartalékokat fognak felszabadítani, de ez nem lesz elég. Nem lesz elég. Ahogy az ellátási láncok fel vannak építve, nem lesz elég" - mondta. "Mint tudjuk, minden piacon, amikor hiány van, az emberek bejönnek és gyorsabb ütemben vásárolnak. Ez tehát egy piaci dinamika. Nem arról van szó, hogy az emberek fizikailag kenyeret gyűjtögetnek, de az árukereskedők, az országok, a stratégiai tartalékok elkezdik felvásárolni, amit csak tudnak, hogy felkészüljenek az éhínségre... az árak még magasabbra mennek, és ez másokat kiszorít a piacról. Az egész dolog gyorsan elfajul."

Újra és újra figyelmeztettek minket, hogy ez jön, és most itt van.

Talán észrevettétek, hogy a cikkeim mostanában hosszabbak a szokásosnál, és ez azért van, mert sokkal több információ van, amit minden nap meg kell osztanom veletek.

Valóban egy teljes körű planetáris vészhelyzetbe lépünk, és én igyekszem mindent megtenni, hogy megkongassam a vészharangot.

Sajnos a lakosság nagy része még mindig nem veszi komolyan ezt a válságot.

Nagyon sok ember odakint teljesen meg van győződve arról, hogy mindig is számíthat a rendszerre, és sokan közülük továbbra is ezt fogják hinni, még akkor is, amikor a rendszer szó szerint összeomlik körülöttük.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/a-foldnek-csak-3-honapra-elegendo-elelmiszerkeszlete-van-ha-leall-a-termeles-az-emberisegnek-90-napon-belul-nincs-mit-ennie