Tegnap írtam a Public Health England új adatairól, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy (durva) számításokat végezzünk az oltások hatékonyságáról a Delta hullám során.

A 17. és 20. technikai tájékoztató adatainak felhasználásával kiszámítottam, hogy a Delta-változattal való fertőzés elleni oltás hatékonysága az 50 év feletti korosztályban csalódást keltő 17% volt. A halálozással szembeni oltás hatékonysága jobb (bár a vártnál alacsonyabb) 77% volt.

A Daily Expose is közölt egy cikket az új PHE-adatokról, és azt állította, hogy ezek szerint az oltás valójában növeli a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát. Elemzésük azonban nem bontotta le az eredményeket életkor szerint, így nem vette figyelembe, hogy a legtöbb fertőzés a fiatalokat érinti, akik kevésbé vannak beoltva, a legtöbb haláleset pedig az időseket, akik sokkal jobban be vannak oltva. Ezért az elemzésem az 50 év feletti korosztályra összpontosított, és ha ezt megteszi, akkor azt találja, hogy a vakcinák mintegy 77%-kal csökkentették a halálozást a Delta hullám során ebben a korcsoportban.

A Daily Expose cikke segítőkészen felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy egy nemrég közzétett dokumentumban a SAGE kormányzati tanácsadói maguk is elismerik, hogy a vakcinák nem akadályozzák meg a fertőzést és a fertőzés terjedését. A nyolcadik bekezdésben azt írják:

Bár úgy érezzük, hogy a jelenlegi vakcinák kiválóan csökkentik a kórházi felvétel és a megbetegedés kockázatát, azt javasoljuk, hogy a kutatást olyan vakcinákra összpontosítsák, amelyek magas és tartós nyálkahártyaimmunitást is kiváltanak, hogy csökkentsék a beoltott egyének fertőzését és átvitelét. Ez a beoltott egyéneknél a variánsszelekció lehetőségét is csökkenthetné.

Ha ez a helyzet, miért nem tanácsolja a SAGE a kormánynak, hogy szüntesse be az oltási program minden olyan aspektusát, amely a fertőzés átvitelének csökkentésére és mások védelmére épül (oltási útlevél, a fiatalok kényszerítése, a gyermekek beoltása stb.), mivel a tagok nyilvánvalóan nem hisznek abban, hogy ezeket a dolgokat szilárd tudományos bizonyítékok támasztják alá?

A Daily Expose cikke azt is kiemeli, hogy van egy másik módja is annak, hogy a PHE jelentésében szereplő adatokat felhasználva kiszámítsuk a vakcina hatékonyságát a halálozással szemben. Ez úgy történik, hogy kiszámítjuk a halálozási arányokat (CFR) a beoltott és a be nem oltott csoportokban, és az arányt vesszük.

Az 50 év felettiek esetében június 22. és augusztus 2. között a kétszeresen beoltott csoportban 17 926 esetből 339 haláleset történt, ami 1,9%-os CFR-t jelent, míg a be nem oltott csoportban 2464 esetből 167 haláleset történt, ami 6,8%-os CFR-t jelent. Egy mínusz ezek aránya 72%-os oltási hatékonyságot ad a halálozással szemben (1-(1,9%/6,8%)). Ellentétben a tegnapi számmal, amelyet a lakossági oltási lefedettség alapján számoltam ki, ez a vakcina hatékonysága a fertőzés után bekövetkező halálozással szemben, tehát nem tartalmazza a vakcinák által a fertőzéssel szemben nyújtott védelmet, vagyis nem meglepő, hogy alacsonyabb. Az, hogy nem sokkal alacsonyabb, további jele annak, hogy a vakcinák kevéssé akadályozzák meg a fertőzést.

Mivel ezzel a módszerrel nem kell aggódnunk a lakosság oltási lefedettsége miatt, nem kell a június 22. és augusztus 2. közötti időszakra szorítkoznunk, amelyet azért választottam, mert az 50 év feletti korosztályban ekkor volt lényegében teljes az oltási program. Ez azt jelenti, hogy augusztus 2-ig felhasználhatjuk az összes Delta esetet, ahogyan az a 20. technikai tájékoztatóban található. Ismétlem, az 50 év felettiek esetében augusztus 2-ig a kétszeresen beoltott 21 472 esetből 389 haláleset történt, ami 1,8%-os CFR-t jelent, és 3 440 esetből 205 haláleset, ami 6%-os CFR-t jelent. Egy mínusz ezeknek az arányaiból 70%-os oltási hatékonyságot adnak a halálozással szemben (ha egyszer megfertőződtünk). Tehát a vakcina hatékonysága a halálozással szemben az 50 év felettiek körében kissé nőtt a legutóbbi hullám során.

Ezt a módszert az 50 év alattiak esetében is alkalmazhatjuk. Augusztus 2-ig a kétszeresen beoltottak körében 25 536 esetből 13 haláleset történt, ami 0,05%-os CFR-t jelent, míg a be nem oltottak körében 147 612 esetből 48 haláleset történt, ami 0,03%-os CFR-t jelent. Feltűnő, hogy a CFR a beoltottaknál magasabb, mint a be nem oltottaknál. Valójában 57%-kal magasabb, ami azt jelenti, hogy a vakcina hatékonysága 57%-kal negatív, azaz az 50 év alattiaknál a vakcina 57%-kal növeli a halálozás kockázatát, ha egyszer megfertőződtek. Ez összhangban van a Daily Expose jelentésével, bár a hatás csak a fiatalabb népességben mutatkozik.

Az egyik fenntartás az, hogy ez nem veszi figyelembe a vakcina által a fertőzéssel szemben nyújtott védelmet, amely az 50 év alattiak körében magasabb lehet (ezt nem próbáltam kiszámítani, mivel az oltási lefedettség ebben a korcsoportban folyamatosan nő, ami azt jelenti, hogy nem tudok pontos számot mondani). De még így is, az a tény, hogy a halálozási arány az 50 év alatti beoltottak körében 57%-kal magasabb, mint az 50 év alattiak körében, akiket nem oltottak be, nem csak kiábrándító, hanem riasztó.

Érdemes szem előtt tartani, hogy itt nagyon kis számokról van szó. Ebben a két csoportban (kétszeresen beoltott és nem beoltott 50 év alattiak) mindössze 61 haláleset volt, és ebből csak 13 a kétszeresen beoltottak között. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy ez a 13 haláleset nagyon veszélyeztetett ember, akiket azért oltottak be, hogy megpróbálják megvédeni őket, míg a be nem oltottak körében a CFR-t a társadalmilag aktív fiatalok körében tapasztalható magas fertőzési arány csökkentette.

Egy megnyugtatóbb statisztika, amely ugyanezen jelentés adatait használja, az, hogy a vakcina hatékonysága az 50 év alattiak körében a sürgősségi betegellátás (a fertőzés után) ellen 35%, az éjszakai kórházi tartózkodás ellen pedig 43%. Ezek nem éppen megdöbbentő eredmények, de legalább pozitív hatást jeleznek. Érdekes módon ugyanezek a statisztikák az 50 év felettiek esetében azt mutatják, hogy a vakcina hatékonysága a fertőzés után a sürgősségi osztályra való bejutás ellen 71%, az éjszakai kórházi tartózkodás ellen pedig 73%, ami ismét váratlanul magasabb hatékonyságot jelez az idősebb népesség körében. Vajon ez annak a következménye, hogy a magasabb kockázatú fiatalabbakat oltották be először?

Mivel tehát ez a nyugtalanító statisztika mindössze 13 halálesetből származik, talán az lenne a legészszerűbb, ha a PHE kivizsgálná ezt a 13 halálesetet, és jelentést tenne közzé, amelyben értékelné, hogy milyen szerepet játszhatott az oltóanyag, ha játszott egyáltalán, ezekben a halálesetekben. Általánosságban véve, mivel az 50 év alatti beoltott személyek körében a Covid halálesetek száma csekély, egy jelentés, amely részletesen kitér az egyes esetekre, tanulságos lenne. Ez segítene kezelni azt az egyébként aggasztó jelet, hogy a vakcinák a fiatalabbak számára kontraproduktívak lehetnek.

https://pokolafoldon.hu/pandemia/a-phe-riaszto-adatai-szerint-a-halalozasi-arany-az-50-ev-alattiak-koreben-57-kal-nagyobb-mint-a-be-nem-oltottak-koreben