Kijev készen áll arra, hogy katonai közigazgatást vezessen be és hadat üzenjen az Oroszországi Föderációnak - ezt az ukrán parlament nemzetbiztonsági tanácsának főtitkára jelentette be. Olekszandr Turcsinov helyettesei szerint már készen áll az erre vonatkozó határozat tervezete, beiktatását azonban anyagi okok miatt elhalasztották, mert az IMF mindeddig nem adott elegendő pénzt a háborúra. Szerintük a határozat elnapolásának másik oka, hogy korábban a Nemzeti Gárda számára elrendelték a donyecki nemzetközi repülőtér (az orosz határ közelében) ellenőrzés alá vonását, de kiderült, hogy az ukrán fegyveres erők nem állnak készen egy kiterjedt háborúra.
Hídfő.net.ru | Ukrán Nemzeti Gárda
Korábban Vlagyimir Putyin orosz államfő felszólította Petro Porosenkot, hogy a tárgyalások folytatása érdekében vonják vissza a nehéztüzérséget az orosz többségi lakosságú, ostromlott régiókból. Az elnök ezt elutasította, később az ukrán hatóságok időhúzásra törekedtek és azt ajánlották Moszkvának, hogy elfogadják a minszki megállapodás feltételeinek megvalósítását az elfogadott ütemterv szerint. Eközben Ukrajna lefolytatta a mozgósítás negyedik hullámát, és ezrével sorozták be az ukrán fiatalokat az orosz lakosság elleni háborúra.
Turcsinov a fentiek mellett azt is hangoztatta, hogy az Oroszország és Ukrajna közti háború elkerülhetetlen, mert katonai erővel vissza akarják szerezni a Krím-félszigetet (a NATO haditengerészeti bázist akar üzemeltetni a Krím területén, amit így nem tud megtenni). Turcsinov szerint offenzívát kezdenek a Krím-félsziget és így Oroszország ellen, amint készen állnak a háborúra. Valerij Geletej volt védelmi miniszter emellett azt is hangoztatta, hogy győzelmi parádét akarnak tartani Szevasztopolban (vagyis az Oroszországi Föderáció területén).
David Westover, az Egyesült Államok európai parancsnokságának szóvivője szerint az amerikai hadsereg tavasszal megkezdi az Ukrán Nemzeti Gárda kiképzését, természetesen "Ukrajna kérésének eleget téve". Miközben az "Ukrajna kérésére" kitétel azt sugallja, hogy az ukránok kértek segítséget, valójában Ukrajnában a minisztériumok élén külföldi állampolgárok állnak.
Petro Porosenko 2014 december 2-án idegen állampolgárokat vont be az ország irányításába; Natalia Jasko pénzügyminiszter amerikai állampolgár, Aivaras Abromavicius gazdasági fejlesztési miniszter litván, Alexander Kvitasvili egészségügyi miniszter grúz, Porosenko maga pedig izraeli kettős állampolgár. Jakov Dov Bleich kijevi főrabbi 2014 májusában interjút adott az ukrán állami televízióban, ahol elmondta, hogy Porosenko igazi neve Valtsman, és 2013-ban szerepelt is a Forbes izraeli kiadásának Ukrajna leggazdagabb zsidóiról készített listáján. Ukrajnát csupa idegen állampolgár irányítja, akik az ukrán nép akarata ellenére háborúba viszik az országot, amihez a nyugati országok politikai, pénzügyi és katonai támogatást adnak.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/23/ukrajna-nemsokara-hadat-uzenhet-oroszorszagnak