Uram, a te szentséges szívednek ajánlom fel az egész életemet, múltamat, jelenemet, jövőmet, a legkisebb cselekedetem is. Irányíts és vezérelj engem. Add meg a tisztánlátás kegyelmét, hogy meg tudjam különböztetni a jót a rossztól. Add, hogy egész nap neked éljek.
2015. január 4., vasárnap
A magyarnak feleannyi gombóc jár, mint az osztráknak?
Somogyi háziasszonyok invitáltak bevásárlókörútra, mondván, a levesek, kávék minőségromlása legalább tetten érhető, nem úgy, mint a vezetékes gázé, mert arról is állítják a hölgyek, hogy gyengébb, hiszen lassabban fő meg a tűzhelyen a leves, de ezt a szolgáltató úgyse fogja elismerni sohasem.
A Balaton partján persze ugyanazt kapja a vevő, mint a fővárosban, az osztrákoknak azonban kétszer annyi húsgombóc jár a levesükbe, mint nekünk – és ezt immár hazai vizsgálat is megerősíti. Négy éve a Szlovák Fogyasztók Szövetsége Brüsszelig is elhallatszó sajtókampányt indított, azt állítva: ugyanannak a nemzetközi cégnek a terméke keleten silányabb minőségben kerül az áruházak polcaira, mint nyugaton. Nemrég a magyar élelmiszer-biztonsági hivatal (Nébih) vizsgálódott, és egyes termékek igazolták a „szlovák gyanút”, mások azonban nem. A HVG írta meg, hogy e szerint a magyar energiaital kevésbé dob fel, mint az osztrák, mert kevesebb taurint tartalmaz. Az apróbetűkből persze ez kiderül, de melyik vevőnél van a zsebben egy osztrák is, hogy össze tudja hasonlítani? A magyar piacra szánt vaníliás cukorra is ráírták, hogy vaníliarúd-őrleményt is tartalmaz, de az csak a vizsgálatból derült ki, hogy az osztrák zacskókba nem az egész rudat darálják bele, hanem csak az igazi aromát adó belsejét.
A mosóporok felettébb „gyanúsak”, a kólában az édesítőszer lehet más, a hazai nadrágpelenka kevésbé nedvszívó, a Fantát a gyártó cég kommunikációs vezetője szerint az „édesszájú magyarok” ízléséhez igazítják, a Tchibo hazai ügyvezetője pedig elárulta, hogy a kávé pörkölését is „igazítják”: a többnyire kotyogóval főző magyar, vagy éppen a kávéfiltert alkalmazó lengyel vásárlóhoz. Összegzésül: a bécsi és a pesti gombócadag közötti különbséget kikérjük magunknak, azon azonban hajlandóak vagyunk elgondolkodni, hogy vajon a hegyekben legelő osztrák tehén jobb ízű tejet ad-e, mint a mi marháink?
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése