Konstantin Sivkov, az orosz Geopolitikai Problémák Akadémiájának elnöke szerint Moszkva a maximális segítséget kell nyújtsa az Iszlám Állam terroristái ellen harcoló szíriai kormányerőknek, beleértve különböző újtípusú fegyverek leszállítását is. "Oroszország a lehető legnagyobb segítséget kell adja a szíriai kormánynak, hogy az képes legyen túlélni és elpusztíthassa az Iszlám Államot. Szíriában van elég ember, aki készen áll harcolni a hazáért, de ehhez fegyverre van szükségük." Sivkov kifejtette; nem elég, hogy Moszkva S300-as légvédelmi rendszert biztost Szíria számára, de ezen felül a kormányerők rendelkezésére kell bocsátania a legmodernebb tankokat, rakétarendszereket, tüzérséget és légierőt.
Hídfő.net | Konstantin Sivkov
"Természetesen, jelen körülmények közt az S-300 hadrendbe állítása is jelentősen csökkenteni fogja az amerikai és NATO légicsapásainak valószínűségét, de most a szír kormányerők számára a legfőbb kérdés, hogy a szárazföldi erőket fel tudják szerelni a legmodernebb fegyverekkel."
A múlt héten Walid Muallem szír külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszországtól megkapják az S-300 légvédelmi rendszereket, aminek leszállítását Moszkva korábban a diplomáciai helyzet miatt felfüggesztette. Szeptember 23-án a nyugati országok megkezdték a légicsapásokat Szíria területén, és az általuk támogatott felkelők a legmodernebb mobil légvédelmi egységekkel vannak felszerelve, melyek képesek lelőni a szír légierő gépeit, így azok nem tudnak hatékonyan fellépni a légtér védelmében.
Sivkov szerint ugyanakkor Moszkvának nem szabad semmiféle megállapodást kötnie az amerikaiakkal az Iszlám Állam elleni fellépésre vonatkozóan, ehelyett bőven elég, ha a diplomáciában lefutják a tiszteletköröket, majd a legmodernebb fegyverekkel szerelik fel az Asszád-kormányt

http://www.hidfo.net/2014/11/11/oroszorszag-modern-fegyverekkel-lathatja-el-sziriat