A FB-on egy
érdekes hírre lettem figyelmes. Használt sütőolajból is készíthető
szappan, így az elhasznált olajat nem kell kiönteni a lefolyóba, vagy
környezetbarát ember lévén elvinni a MOL kutakhoz leadni.
Hogy milyen problémákat eredményezhet a lefolyóba öntött hulladék olaj? Íme egy példa, sok kicsi, sokra megy ugyanis: ÓRIÁS ZSÍRHEGY LONDONBAN
A szappan elkészítése sem ördöngősség, mutatjuk, hogy kell:
Hozzávalók: 1 kg olaj, 150g NaOh, 380 ml víz,
A "gyártás" előtt felöltözünk, hosszú ujjú felső, gumikesztyű, szájmaszk szükséges a műveletekhez.
Ezután előkészítjük az edényzetet:
- legalább 2 literes rozsdamentes lábas (ebben melegítjük a zsiradékokat)
- mérleg
- 7 dl-es befőttes üveg, tetővel (ebben oldjuk a lúgot)
- rozsdamentes evőkanál
- bot mixer
- szilikonos lapát
- forma, amibe szeretnénk önteni a szappant (legjobbak a szilikonos formák)
- szilikonos sütőpapír, olló, tálca
- mérleg
- 7 dl-es befőttes üveg, tetővel (ebben oldjuk a lúgot)
- rozsdamentes evőkanál
- bot mixer
- szilikonos lapát
- forma, amibe szeretnénk önteni a szappant (legjobbak a szilikonos formák)
- szilikonos sütőpapír, olló, tálca
Első lépés: lábasba
kimérni a zsírokat, olajokat, lassú tűzön összemelegíteni. Akkor jó, ha
teljesen homogén. Kb. 45 fokosnak kell lennie. Ha van hőmérőd az jó,
ha nincs, akkor kézmeleg, ha beledugod az ujjad, és nem „csíp”.
Második lépés: kiméred a
befőttesüvegbe a 380 gramm folyadékot, és lassan, óvatosan hozzáöntöd a
nátrium hidroxidot. Ez az oldat gyorsan melegszik, ezért hideg
vízfürdőbe kell tenni, én a mosogatót engedem meg hideg vízzel, úgy
hűtöm le 45 fok körülire. Kicsit kavargatni kell az elején, hogy jól
feloldódjon a lúg, azután tedd rá a tetejét, és hagyd hűlni.
Harmadik lépés: a
langyosra hűlt lúgoldatot öntsd a langyos zsiradékokhoz, majd bot
mixerrel híg pudingos állagig kevergetni kell. Fontos, hogy közel
azonos hőmérsékletűek legyenek.
Negyedik lépés: hozzá kell önteni az illóolajat, és még egyszer finoman átkeverni.
Ötödik lépés: a formába
öntés. Ha ez megvan, sütőpapírral és egy törölközővel le kell takarni.
Lassan kell kihűlnie. 24óra múlva lehet kivenni a formából. Ekkor már
szeletelhető (ez a legjobb része). 4 hétig kell érlelni szellős helyen,
csak utána használható.
A terméknek "sima" mosószappan illata van, de ezt bárki kedvére illatosíthatja pl. levendulával, citromfűvel, stb.
Egy hozzászólás:
-az a gondom, ennek nincs tisztító
hatása. ha beírom a recept-számlálóba, a tisztító hatása 0. én teszek
hozzá sertés zsírt, és igy lesz magas a tisztító hatás.
-1500g-hoz tettem 500g zsírt, és tökéletes lett :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése