A Luganszki Népi Köztársaság nemzeti tanácsa elfogadta a törvényt a saját rendőrség felállításáról. A törvény megszavazását követően azonnal hatályba lép, és azzal egyidejűleg a rendőrség működését szabályozó régi (ukrán) törvényt hatályon kívül helyezték. Vladislav Dane, a törvénytervezetet előterjesztő képviselő szerint erre azért volt szükség, mert a jelenlegi helyzet indokolttá tette, hogy a rendőrök számára a korábbiaknál jóval szélesebb jogköröket biztosítsanak.
Hídfő.net | Luganszki rendőrség
Dane elmondása szerint jogi kiváltó okai is vannak az új törvény beiktatásának, ugyanis korábban az ukrán törvények szerint a rendőrség neve milícia, így az újonnan felálló független köztársaság parlamentjében zavarokat okozott a két elnevezés összekeveredése. Luganszkban ugyanis a kijevi puccs ideje óta a lakossági milíciák alkották a rendfenntartó erőket, így következetesen rájuk használták a milícia szót, ami a korábbi rendőrsi struktúra hivatalos elnevezése volt. A "milícia" alatt azonban továbbra is a hazájuk érdekében fegyvert fogó önkénteseket kívánják érteni, ezért az új törvény egyben arról is rendelkezett, hogy a rendőri struktúrák elnevezése nem az ukrán "milícia" szó, hanem rendőrségnek (Polícia) nevezik azt.
A Luganszki Népi Köztársaság ezzel azt a fenntarthatatlan jogi helyzetet is eltörölte, hogy a rendőrség az ukrán törvények szerint az ukrán államhoz kell hűséges legyen. Ugyan a régi (ukrán) törvényeket már a függetlenség kinyilvánításával mellőzni kezdték, Kijev továbbra is tudott arra hivatkozni, hogy a "délkeleti megyék" rendőrei dezertőrök és árulók, mert a törvény szerint Ukrajnához kell hűségesek legyenek. Így a Luganszki Népi Köztársaság területén szolgáló rendőrök számára már nem adott az a tényező, hogy jogi értelemben törvényszegést követnek el a haza szolgálatával.


http://www.hidfo.net/2014/11/10/luganszki-nepi-koztarsasag-megalapitotta-sajat-rendorseget