Nem csak a fűtés hiányozhat Európa-szerte ezen a télen: a mobiltelefonok lehetnek a következők.

Ha ugyanis az áramkimaradások vagy az energiaadagolás miatt a mobilhálózatok egy része kiesik az egész régióban, a Reuters legfrissebb világvége-jelentése szerint a mobiltelefonok egész Európában elsötétülhetnek ezen a télen.

Míg mostanra már mindenki tudja, hogy Európában azóta, hogy Moszkva felfüggesztette a gázszállításokat, robbanásszerűen megnőtt az esélye a fejadagolásnak és az áramhiánynak, Franciaországban még rosszabb a helyzet, mivel több atomerőmű karbantartás miatt leállt. És a hab a tortán: a távközlési ágazat tisztviselői a Reutersnek elmondták, hogy attól tartanak, hogy a kemény tél próbára teszi Európa távközlési infrastruktúráját, ami arra kényszeríti a vállalatokat és a kormányokat, hogy megpróbálják enyhíteni a hatásokat (azaz még több mentőcsomagot kérnek).

Négy távközlési vezető szerint a probléma az, hogy jelenleg számos európai országban nincs elegendő tartalékrendszer a széles körű áramkimaradások kezelésére, ami a mobiltelefonok leállásának lehetőségét vetíti előre. Felismerve, hogy Európa akár heteken belül mobiltelefon-mentes lehet, olyan országok, mint Franciaország, Svédország és Németország, azon fáradoznak, hogy biztosítsák a kommunikáció folytonosságát még akkor is, ha az áramkimaradások kimerítik a területükön szétszórt több ezer mobilantennára telepített tartalék akkumulátorokat.

 

 

Sajnos, mint minden más esetben Európában, ez is túl kevés és túl késő, és Európa egy valóban történelmi mobiltelefon-kiesés előtt áll, mert bár Európában közel félmillió távközlési torony van, a legtöbbjüknek a tartalék akkumulátorai körülbelül 30 percig tartanak a mobilantennák működtetéséhez. Ezt követően elsötétülnek.

Az egyik megvitatott alternatíva az, hogy Európát a kommunista korszak áramszüneti rendszereihez visszavezetik: Franciaországban az Enedis áramszolgáltató által előterjesztett terv a legrosszabb esetben akár kétórás áramkimaradást is tartalmazhat - mondta két, az ügyet ismerő forrás.

Az általános áramszünetek az országnak csak bizonyos részeit érintenék rotációs alapon. Az olyan alapvető szolgáltatásokat, mint a kórházak, a rendőrség és a kormányzat, ez nem érinti - mondták a források. És most úgy tűnik, hogy a mobiltelefonokat is alapvető fontosságúnak tekintik: a Francia Távközlési Szövetség (FFT), az Orange, a Bouygues Telecom és az Altice SFR érdekképviseleti csoportja az Enedisre vetette a szemét, amiért nem tudta kivonni az antennákat az áramkimaradások alól.

Az Enedis azt mondta, hogy a hálózat egyes szakaszait el tudta különíteni a kiemelt ügyfelek, például kórházak, kulcsfontosságú ipari létesítmények és a hadsereg ellátása érdekében, és hogy a helyi hatóságok feladata, hogy a távközlési szolgáltatók infrastruktúráját felvegyék a kiemelt ügyfelek listájára.

"Talán a télre javulnak az ismereteink a kérdésben, de nem könnyű elszigetelni egy mobilantennát (a hálózat többi részétől)" - mondta a francia pénzügyminisztérium egyik, a tárgyalásokról tudó tisztviselője.

 

 

A svédországi és németországi távközlési vállalatok szintén felvetették kormányuknak az esetleges áramhiány miatti aggodalmukat - mondta több, az ügyet ismerő forrás. A svéd távközlési szabályozó hatóság, a PTS a távközlési szolgáltatókkal és más kormányzati szervekkel együttműködve keresi a megoldásokat - hangzott el. Ennek keretében arról is tárgyalnak, hogy mi történne, ha az áramot adagolni kellene. A PTS finanszírozza szállítható üzemanyagtöltő állomások és mobiltelefonokhoz csatlakoztatható mobil bázisállomások beszerzését a hosszabb áramkimaradások kezelésére - mondta a PTS szóvivője.

Az olasz távközlési lobbi még határozottabban lépett fel, és a Reutersnek azt mondta, hogy azt szeretné, ha a mobilhálózatot kizárnák minden áramszünetből vagy energiatakarékossági leállásból, és ezt fel fogja vetni az új olasz kormánynak. Az áramkimaradások növelik az elektronikai alkatrészek meghibásodásának valószínűségét, ha hirtelen megszakításoknak vannak kitéve - mondta Massimo Sarmi, a távközlési lobbi vezetője egy interjúban.

Amíg nem születik megoldás, a távközlési cégek az energiatakarékosság érdekében szoftverekkel optimalizálják a forgalomáramlást, a tornyokat "alvó üzemmódba" helyezik, amikor nem használják őket, és különböző frekvenciasávokat kapcsolnak ki - mondták a Reuters forrásai. A távközlési szolgáltatók a nemzeti kormányokkal is együttműködnek, hogy ellenőrizzék, vannak-e tervek a kritikus szolgáltatások fenntartására. Németországban a Deutsche Telekomnak 33 000 mobil rádiótornya van, és a mobil vészhelyzeti áramellátó rendszerei egyszerre csak kis részüket tudják ellátni - mondta a vállalat szóvivője.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/30-perc-alatt-eltunt-a-kovetkezo-europa-vegiteletlistajan-a-mobiltelefon-halozatok-osszeomlasa