A só fontos az emberi élet szempontjából. A nátrium (Na+) és a klorid (Cl-) ionok fő forrása, amelyek számos testi folyamathoz szükségesek. [1]

A nátrium nélkülözhetetlen a vérnyomás és a testnedvek szabályozásához. Szükséges továbbá az idegi impulzusok továbbításához, az izmok összehúzódásához és ellazulásához, valamint a megfelelő ásványi anyag egyensúly fenntartásához. A szervezetnek naponta körülbelül 500 milligramm (mg) nátriumra van szüksége ezen funkciók ellátásához. [2]

A nátriumhoz hasonlóan a klorid is szerepet játszik az izomösszehúzódásban és az idegjelek továbbításában. Emellett segít a folyadékegyensúly és a pH-érték szabályozásában is. Ezenkívül a klorid támogatja a sósav termelését a gyomorban, amely nélkül a szervezet nem tudja megfelelően megemészteni az ételt. Naponta körülbelül 3 g kloridot kell bevinned az étrendedből. [3]

Mind a nátrium, mind a klorid természetesen jelen van a nyers, feldolgozatlan élelmiszerekben, bár kis mennyiségben. Éppen ezért az ételeknek nagy hasznára válik a só hozzáadása, amely nemcsak a nátrium- és kloridtartalmukat növeli, hanem az ízüket is fokozza. A nátrium adja az ételek sós ízét, míg a klorid segít modulálni a sós ízt. [4]

Tekintettel a nátrium és a klorid fontosságára a testi funkciók fenntartásában, könnyen belátható, hogy a só miért nélkülözhetetlen az életben. Ezért is kulcsfontosságú, hogy biztosítsa a sókészletét, felkészülve az előre nem látható vészhelyzetekre. Amikor SHTF esetén a megfelelő sóellátás többek között segít biztosítani a túlélést. Ez a felbecsülhetetlen értékű tárgy emellett számos meglepő módon fog szolgálni.

Különböző típusú sók vannak, amelyeket a túlélőkészletedhez hozzáadhatsz. De a felkészülők számára, akik maximalizálni szeretnék a forrásaikat, van egy sokoldalú, egészséges só, amelynek beszerzését prioritásként kell kezelned: a rózsaszín himalájai só.

 

 

Miért jobb a rózsaszín himalájai só, mint a többi sófajta?

Az asztali só a leggyakrabban használt só az emberi táplálkozásban. Általában földalatti lelőhelyekről bányásszák, és erős feldolgozáson megy keresztül. A finomítás során minden más ásványi anyagot eltávolítanak belőle, így csak a nátrium és a klorid marad meg. Ezért van az, hogy az asztali só körülbelül 99%-ban NaCl. [5]

Számos országban, köztük az Egyesült Államokban is, bevett gyakorlat, hogy az asztali sót jóddal dúsítják. [6] A gyártók azonban csomósodásgátló anyagokat is adnak az asztali sóhoz, hogy megakadályozzák a sókristályok csomósodását. Ezeknek az adalékanyagoknak a jelenléte, valamint a magas nátriumtartalom a fő oka annak, hogy a finomított asztali sót a legkevésbé egészséges sófajtának tartják.

Az egészséges alternatívákat keresők számára a kóser só az egyik legnépszerűbb asztali sóhelyettesítő. Sok szakács kedvence, ez a só nagy, szabálytalan alakú szemcsékkel rendelkezik, és kevésbé sós, mint az asztali só. A kóser sót vagy földalatti kőzetlelőhelyekről nyerik, vagy tengervíz elpárologtatásával állítják elő. A finomított asztali sóval ellentétben a kóser só nem tartalmaz csomósodásgátlót, de a nátriumon és a kloridon kívül más ásványi anyagokat sem tartalmaz. Egyes márkák azonban jóddal dúsítják a kóser sót. [7]

Annak ellenére, hogy nagyobb szemcséi vannak, egy evőkanál kóser só súlya kisebb, mint egy evőkanál asztali sóé. Adagonként kevesebb nátriumot is tartalmaz, ezért sokan ezt részesítik előnyben. Egy teáskanál kóser só csak körülbelül 1800 mg nátriumot tartalmaz, míg ugyanennyi asztali só 2325 mg nátriumot. A tengervíz elpárologtatásával előállított kóser só azonban gyakran tartalmaz az óceánból származó mikroműanyag-maradványokat.

Létezik egy másik, ugyancsak népszerű, de a kóser sónál jóval egészségesebb sófajta. A rózsaszín himalájai só, vagy más néven rózsaszín só csak egyetlen helyről származik: a pakisztáni Pandzsáb régióban található Khewra sóbányában található természetes lelőhelyről. [8] Ez a bánya állítólag a világ második legnagyobb sóbányája.

Gyakran nevezik a "legtisztább sónak a földön", a rózsaszín himalájai sónak vannak olyan tulajdonságai, amelyek az asztali só jobb és egészségesebb alternatívájává teszik, mint a kóser sót. Először is, a bányászaton és a kézi mosáson kívül nem esik át súlyos feldolgozáson. A rózsaszín himalájai só emellett akár 84 különböző ásványi anyag kombinációját is tartalmazza, köztük olyan alapvető ásványi anyagokat, mint a kalcium, a magnézium, a kálium és a kén. Ezek a makroásványi anyagok teszik a rózsaszín himalájai sót táplálóbbá, és az asztali sótól kissé eltérő ízt kölcsönöznek neki. [9]

A rózsaszín himalájai só természetesen jódot is tartalmaz, de nem annyit, mint a jódozott só. Jellegzetes színét a vas-oxid nevű vegyületnek köszönheti, amely vasból és oxigénből áll. Mivel nagyobb sókristályokat és több ásványi anyagot tartalmaz, a rózsaszín himalájai só kevesebb nátriumot tartalmaz, mint az asztali só. Sőt, még a kóser sónál is kevesebb nátriumot tartalmaz.

Egy teáskanál rózsaszín himalájai só körülbelül 1680 mg nátriumot tartalmaz, így nem kell sokat használni az ételek fűszerezéséhez. Az amerikaiaknak szóló étrendi útmutató szerint a felnőtteknek legfeljebb 2300 mg nátriumot kellene bevinniük naponta. [10] Ennél nagyobb mennyiség fogyasztása súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, például magas vérnyomáshoz, szívbetegségekhez, csontok kalciumvesztéséhez és stroke-hoz. [11] Ezért a rózsaszín himalája só használata az asztali só helyett segíthet jobban szabályozni vagy csökkenteni a nátriumbevitelt az optimális egészség támogatása érdekében.

A rózsaszín himalájai sónak számos egészségügyi előnye és túlélési felhasználási módja van
Túlélési forgatókönyv esetén a legjobb formában lenni előny, és az optimális egészség megőrzése legyen az Ön legfőbb prioritása. A rózsaszín himalájai só nemcsak több tápanyagot és kevesebb nátriumot biztosít adagonként, hanem rendszeres használata esetén egészségügyi előnyökkel is jár.

 

 

Íme néhány előny, amelyet élvezhet, ha rózsaszín himalájai sóra vált:

Támogatja az optimális elektrolit-egyensúlyt - A nátriumot és a kloridot elektrolitoknak nevezik, amelyek olyan ásványi anyagok, amelyek elektromos töltést hordoznak. Az elektrolitok létfontosságúak a sejtek egészségéhez és normális működéséhez, mivel lehetővé teszik a tápanyagok be- és a salakanyagok elszállítását. Segítenek továbbá egyensúlyban tartani a sejteken belüli és kívüli folyadékmennyiséget. [12] Amikor azonban izzadsz, a tested elveszíti az elektrolitokat.

Az alacsony elektrolitszint számos problémát okozhat, többek között fáradtságot, fejfájást és kiszáradást, amelyek mind jelentősen csökkenthetik a túlélés esélyét SHTF esetén. [13] A tápláló ételek fogyasztása és az ételek rózsaszín himalájai sóval való ízesítése, amely számos fontos elektrolitot, például nátriumot, kloridot, káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, segíthet fenntartani az egészséges elektrolitszintet és az optimális folyadékegyensúlyt.

Támogatja az egészséges vérnyomásszintet, amely már a normál tartományon belül van - A magas vérnyomás, vagy hipertónia veszélyes, és szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet. [14] A Frontiers in Cardiovascular Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a szervezet természetes vérnyomásszabályozó képességének támogatására a legjobb módszer az egészséges nátriumszint és az optimális folyadékegyensúly fenntartása. [15] Ezt rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással és a nátriumbevitel szabályozásával érheti el. [16] Mivel a rózsaszín himalájai só kevesebb nátriumot tartalmaz, mint az asztali só, a rózsaszín himalájai sóra való áttérés remek módja annak, hogy támogassa az egészséges vérnyomásszintet, amely már a normál tartományon belül van.

Támogatja az optimális energiaszintet - Ahhoz, hogy egy vészhelyzetet a lehető legjobban kezelhessen, egészséges energiaszintre van szüksége. Az összetett szénhidrátokban gazdag ételek fogyasztása tartós energiát adhat, míg az elektrolitokban gazdag ételek fenntarthatják a szervezet optimális működését. A rózsaszín himalájai só rengeteg elektrolitot tartalmaz, és támogathatja az optimális elektrolit-egyensúlyt. Ez fontos a szervezet energiatermeléséhez, valamint az idegek és izmok normális működéséhez, amelyek lehetővé teszik a mozgást. [17]

Támogatja az egészséges, ragyogó bőrt - A szakértők szerint az elektrolitok lehetővé teszik a sejtek számára, hogy szabályozzák a szervezet pH-szintjét és fenntartsák a megfelelő hidratáltságot. [18] A hidratálás különösen fontos a bőröd számára, mivel annak legkülső rétegének elegendő nedvességre van szüksége ahhoz, hogy sima és rugalmas maradjon, és ki tudja üríteni a méreganyagokat. [19] Mivel az elektrolitok segítenek a bőrödnek megtartani a vizet, egészséges elektrolitszintet kell fenntartanod.

A rózsaszín himalája só számos elektrolitot biztosíthat számodra, hogy bőröd egészséges maradjon.

Amellett, hogy egészségügyi előnyöket kínál, a rózsaszín himalájai sónak rengeteg túlélési felhasználási módja van. Mivel a tiszta só stabil vegyület, a tárolás során korlátlan ideig eláll anélkül, hogy elveszítené az ízét, feltéve, hogy megfelelően tárolják. Ez azt jelenti, hogy légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz és sötét helyen kell tartani. [20]

 

 

Amikor SHTF, meg fogja tapasztalni, hogy ha bőséges készlete van ebből a sokoldalú sóból a vészhelyzeti készletében, az határozottan előnyös. Íme a rózsaszín himalájai só néhány túlélési felhasználási módja:

Az élelmiszerek tartósítására - A sózás ősi élelmiszer-tartósítási módszer, amely segíthet meghosszabbítani az élelmiszerek eltarthatóságát. A szárazon sózott hús-, zöldség- vagy halszeletek sokáig elállnak a tárolás során, mivel a só minden nedvességet elvon. Ez hatékonyan megakadályozza az élelmiszerek romlását, mivel a baktériumoknak nedvességre van szükségük a szaporodáshoz. [21] Ezenkívül a só képes elpusztítani bizonyos baktériumtípusokat azáltal, hogy az ozmózisnak nevezett folyamat révén kiszívja a víztartalmukat. [22] Ha rózsaszín himalájai sót használ az élelmiszerek tartósítására, nem kell aggódnia amiatt, hogy túl sok nátriumot visz be az étrendjébe.

Vészhelyzeti rehidrációs folyadék készítéséhez - A bőséges ásványi elektrolitoknak köszönhetően a rózsaszín himalájai sót felhasználhatja vészhelyzeti rehidrációs folyadék készítéséhez, amely helyreállíthatja a megfelelő elektrolit-egyensúlyt. Az elkészítéshez egyszerűen oldjon fel fél teáskanálnyi sót és hat teáskanál biocukrot négy csésze vízben.

Sóoldat készítéséhez sebek tisztításához - Egy másik hasznos megoldás, amelyet a rózsaszín himalájai sóból készíthet, a sebek tisztítására szolgáló sóoldat. A sóoldat azért működik jól, mert nem mérgező, izotóniás és nem károsítja a gyógyuló szöveteket. [23] A sóoldat elkészítéséhez oldjon fel 10 gramm rózsaszín himalájai sót egy liter vízben, és használja a nyílt sebek tisztítására. Vegye figyelembe, hogy a nyers sót közvetlenül a sebre alkalmazni nem tanácsos.

Relaxáló sófürdő készítéséhez - Ha pihenésre és kikapcsolódásra van szüksége, készítsen relaxáló sófürdőt rózsaszín himalájai só felhasználásával. A meleg himalájai sós fürdő segíthet megnyugtatni a fájó és fáradt izmokat, valamint segíthet a bőrnek megtartani a nedvességet. Az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szintén a meleg fürdőben való áztatást ajánlja a stresszes érzések és a fáradtság csökkentésére. [24]

Az ételek ízének és ásványi anyag tartalmának fokozására - A rózsaszín himalájai só a legtisztább só a bolygón, és egyben az egyik legegészségesebb is. Mivel akár 84 különböző ásványi anyagot és kevesebb nátriumot tartalmaz, mint az asztali só, a rózsaszín himalájai só használata az ételek ízesítésére jobb az általános egészségi állapotnak.

Cserekereskedelemhez - A só olyan fontos árucikk, amely nélkül nem lehet élni. A só jobb ízűvé teszi az ételeket, és a konyhán kívül számos más felhasználási módja is van. Egy SHTF utáni világban a só felbecsülhetetlen értékű tárgy lesz, amelyet kéznél kell tartania, és a rózsaszín himalájai sót használhatja cserekereskedelemre olyan dolgokért, amelyekre szüksége van.

Hivatkozások

[1] https://manoa.hawaii.edu

[2] https://www.hsph.harvard.edu

[3] https://www.eufic.org

[4] https://www.scienceabc.com

[5] https://www.verywellfit.com

[6] https://www.mayoclinic.org

[7] https://www.saltean.com

[8] https://food.ndtv.com

[9] https://www.medicalnewstoday.com

[10] https://www.fda.gov

[11] https://www.hsph.harvard.edu

[12] https://medlineplus.gov

[13] https://www.dripdrop.com

[14] https://www.mayoclinic.org

[15] https://www.frontiersin.org

[16] https://www.pennmedicine.org

[17] https://www.roswellpark.org

[18] https://www.healthline.com

[19] https://www.dermwt.com

[20] https://theprovidentprepper.org

[21] https://www.thesaltvalley.com

[22] https://www.sciencefocus.com

[23] https://www.ncbi.nlm.nih.gov

[24] https://www.hindawi.com

https://www.pokolafoldon.hu/egeszseg/a-rozsaszin-himalajai-so-a-vegso-tulelesi-felkeszultsegi-elem-amelyet-fel-kell-tolteni-a-keszletre