A Pentagon és a külügyminisztérium vezető tisztségviselői a héten ragaszkodtak ahhoz, hogy az USA és a NATO nem folytat közvetítő háborút Oroszország ellen Ukrajnában,

de aztán olyan bombasztikus jelentéseket kapunk, mint az NBC, amelyben meg nem nevezett védelmi és hírszerzési tisztviselők pozitívan dicsekednek a megszálló erőkben okozott károkkal, beleértve "több száz" ejtőernyős lelövését az égből, akik egy Il-76-os katonai szállító repülőgépen voltak....

"Ahogy Oroszország megkezdte az inváziót, az USA részletes hírszerzési információkat adott az ukrán erőknek arról, hogy az orosz rakéták és bombák pontosan mikor és hol szándékoznak csapást mérni, ami arra késztette Ukrajnát, hogy a légvédelmet és a repülőgépeket a veszély útjából kivonja, mondták az NBC Newsnak jelenlegi és volt amerikai tisztviselők.""

És akkor jön ez a megdöbbentő beismerés: "Ez a szinte valós idejű hírszerzési információcsere egyúttal előkészítette az utat Ukrajna számára, hogy a háború első napjaiban lelőjön egy több száz katonát szállító orosz szállító repülőgépet - mondják a tisztviselők -, ami segített visszaverni egy orosz támadást egy kulcsfontosságú repülőtér ellen Kijev közelében" - írja az NBC.

A leleplezés csaknem két hónappal azután történt, hogy március elején a Biden-kormányzat tisztviselői a sajtónak elárulták, hogy az Egyesült Államok valós idejű hírszerzési információkat osztott meg Ukrajnával. A jelek szerint ezek az erőfeszítések mostanra nem csak jelentősen kibővültek, de valószínűleg jelentős harctéri veszteségeket eredményeznek Oroszország számára.

Az NBC jelentése így folytatódik: "Ez része volt annak, amit amerikai tisztviselők egy masszív és példátlan hírszerzési műveletnek neveznek, amelyet egy nem NATO-partnerrel folytatott hírszerzési megosztás keretében hajtottak végre, és amely szerintük döntő szerepet játszott Ukrajna eddigi sikereiben a nagyobb és jobban felszerelt orosz hadsereggel szemben".

 

 

Az ukrán erők már az invázió első napjaiban jelentős harctéri győzelmet arattak azzal, hogy lelőttek egy orosz Il-76 Candid típusú repülőgépet, amely Kijev mellett tevékenykedett. Bár nem világos, hogy az NBC riportjában idézett amerikai tisztviselők erre a konkrét állítólagos lelövési incidensre utalnak-e (az orosz védelmi minisztérium hajlamos az ilyen szállító repülőgépek lelövését mechanikai hibának könyvelni el hivatalos álláspontként) - ez több tucat, vagy akár néhány száz orosz ejtőernyős halálát is okozhatta.

Február 26-án egy második szállító repülőgépet is lelőttek, az AP akkor részletezte: "Egy második orosz Iljusin Il-76-os katonai szállító repülőgépet lőttek le Bila Cerkva közelében, Kijevtől 50 mérföldre (85 kilométerre) délre, két amerikai tisztviselő szerint, akiknek közvetlen ismereteik vannak az ukrajnai körülményekről".

Ami a konkrétumokat illeti, az NBC jelentése csak ennyit mondott:

Az NBC News visszatart néhány konkrét részletet, amelyet a csatorna megerősített a hírszerzési megosztásról az amerikai katonai és hírszerzési tisztviselők kérésére, akik szerint az erről való beszámolás segíthet az oroszoknak abban, hogy fontos információforrásokat zárjanak el.

"Rengeteg valós idejű hírszerzési információt osztottak meg olyan dolgok tekintetében, amelyek felhasználhatók az orosz erők konkrét célba vételére" - mondta egy korábbi magas rangú hírszerzési tisztviselő, aki ismeri a helyzetet. Az információk között kereskedelmi műholdfelvételek szerepelnek, "de sok más hírszerzési információ is, például arról, hogy bizonyos típusú orosz egységek hol tevékenykednek".

Egy másik névtelenül nyilatkozó tisztviselő elárulta, hogy az Egyesült Államok által biztosított hírszerzés valóban "jelentős különbséget" jelentett a háborúban. Lloyd Austin védelmi miniszter pedig a héten azt mondta, hogy az USA egy "meggyengült Oroszországot" szeretne látni.

 

 

"Mind taktikai, mind stratégiai szinten hatásos volt. Vannak olyan példák, ahol elég egyértelműen elmondható, hogy ez jelentős különbséget jelentett" - idézték a tisztviselőt. De ironikus módon a jelentés azzal egy időben jelent meg, hogy a Pentagon ragaszkodik ahhoz, hogy nem, ez nem egy proxy háború...

"Nem harcolunk Oroszországgal" - mondta Austin a Fox Newsnak egy kedden sugárzott interjúban. "Ukrajna jelenleg harcban áll Oroszországgal".

Az Ukrajnának nyújtott biztonsági segélyek mennyisége ellenére Austin ragaszkodott ahhoz, hogy a konfliktus nem alakul át proxy-háborúvá.

"Nem az, ez egyértelműen Ukrajna harca" - mondta Austin arra a kérdésre, hogy az ukrajnai konfliktus proxy-háborúvá alakulhat-e. "Ukrajna szomszédai, szövetségesei és partnerei lépnek fel, hogy biztosítsák, hogy megkapják, amire szükségük van a sikerhez".

De nyilvánvalóan van valami ellentmondás, amikor ez a hivatalos amerikai álláspont, miközben névtelen tisztségviselők azt szivárogtatják a sajtónak, hogy az amerikai hírszerzés segít Ukrajnának ejtőernyősökkel teli repülőgépek lelövésében. És máris Oroszország egyre inkább fenyegetőzik a Nyugattal való esetleges közvetlenebb konfrontációval, és arra figyelmeztet, hogy minden külső fegyverszállítmányt kivesznek.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/az-amerikai-hirszerzes-segitett-ukrajnanak-leloni-a-tobb-szaz-ejtoernyost-szallito-orosz-repulogepet