Mint az orosz vezető megjegyezte, Oroszország "további lépéseket fog tenni egy demokratikusabb világ építése érdekében"

PATRIOT PARK /Moszkvai terület/, augusztus 16. /TASZSZ/. A nyugati országok kétségbeesetten ragaszkodnak "eltűnő hegemóniájukhoz", de az egypólusú világrend a múlté lesz - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a 10. moszkvai nemzetközi biztonsági konferencia közönségéhez intézett beszédében.

Az államfő megjegyezte, hogy a Nyugatnak konfliktusokra van szüksége ahhoz, hogy hatalmon maradjon, ezért az Egyesült Államok és szövetségesei aktívan beavatkoznak más országok ügyeibe, mindenféle provokációkat és polgárháborúkat szítanak. A Nyugat hegemóniája stagnálást jelent az egész világ számára. A modern többpólusú világ rendszerének megerősítésével azonban csökkenthető a feszültség és leküzdhetők a közös fenyegetések. Oroszország továbbra is lépéseket fog tenni egy demokratikusabb világ építése és a nemzetközi biztonság meglévő mechanizmusainak finomítása érdekében.

A TASZSZ összeállította Putyin legfontosabb kijelentéseit.

A többpólusú világrendről

A többpólusú világrend körvonalai aktívan formálódnak.

"Egyre több ország és nép választja az egyediségén, hagyományain és értékein alapuló szabad, szuverén fejlődés útját".

A többpólusú világ kialakításának objektív folyamatait "a nyugati globalista elitek ellenzik, akik régi és új konfliktusok szításával és az úgynevezett elszigetelési politika végrehajtásával szítják a káoszt, amely lényegében aláássa a fejlődés minden alternatív szuverén útját".

 

 

A globalista elitek "mindenáron megpróbálnak ragaszkodni a kezük közül kicsúszó hegemóniához, és igyekeznek az országokat és népeket a neokolonialista rend fogságában tartani". "Hegemóniájuk stagnálást jelent az egész világ és az egész civilizáció számára, és magában foglalja a bigottságot, a cancel-kultúrát és a neoliberális totalitarizmust."

Az egypólusú világrend korszaka a múltba vész. "Csak a modern többpólusú világ rendszerének jelentős megerősítésével lehet világszerte csökkenteni a feszültségeket, leküzdeni a fenyegetéseket és kockázatokat a katonai és politikai szférában, növelni az országok közötti bizalom szintjét és biztosítani az országok stabil fejlődését"."

Ukrajnáról

A Nyugatnak szüksége van a konfliktusokra, "hogy megőrizze hegemóniáját". "Pontosan ezért tervezték meg, hogy Ukrajna népét ágyútölteléknek használják, ezért hajtották végre az "oroszellenes" projektet, ezért hunytak szemet a neonáci ideológia terjedése, a donbászi lakosok tömeges lemészárlása felett, és ezért árasztották és árasztják el fegyverekkel, köztük nehézfegyverekkel a kijevi rezsimet".

Ilyen körülmények között Oroszország úgy döntött, hogy az ENSZ Alapokmányával teljes összhangban különleges katonai műveletet hajt végre Ukrajnában. "Ennek a műveletnek a céljai világosan meg vannak határozva - ez Oroszország és polgáraink biztonságának szavatolása, valamint a Donbassz lakóinak védelme a népirtástól".

"Az ukrajnai helyzet arról tanúskodik, hogy az USA megpróbálja meghosszabbítani ezt a konfliktust. És pontosan ugyanígy jár el azzal is, hogy konfliktuspotenciált gyújt Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában" - tette hozzá.

 

 

A Nyugat intézkedéseiről

"Az USA és vazallusai durván beavatkoznak szuverén államok belügyeibe. Provokációkat, államcsínyeket és polgárháborúkat szerveznek. Fenyegetésekkel, zsarolással és nyomásgyakorlással próbálják rákényszeríteni a független államokat, hogy engedjenek az akaratuknak, és számukra idegen szabályok szerint éljenek"."

A Nyugat célja, hogy "megőrizze uralmát, ezt a modellt használva, amely lehetővé teszi számára, hogy az egész világból táplálkozzon, ahogyan azt évszázadok óta teszi, és egy ilyen modell csak erővel tartható fenn".

A Nyugat félresöpörte Oroszország kölcsönös biztonsági intézkedésekre vonatkozó javaslatait. Eközben a NATO kelet felé terjeszkedik, és erősíti katonai infrastruktúráját. "Verbálisan mindezt képmutatóan azzal magyarázzák, hogy szükség van az európai biztonság megerősítésére, miközben a valóságban éppen az ellenkezője történik".

A Nyugat agresszív katonai-politikai uniót, például az AUKUS-t (Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) azért alakítja, hogy "az ázsiai-csendes-óceáni térségben is elterjessze az európai NATO-val analóg blokkrendszerét".

Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása gondosan megtervezett provokáció volt.

"Az USA ismét szándékosan próbált olajat önteni a tűzre, hogy destabilizálja a helyzetet az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A Tajvannal kapcsolatos amerikai terv nem csupán egy felelőtlen politikus utazása, hanem egy szándékos, tudatos amerikai stratégia része, amelynek célja a térségben és világszerte a helyzet destabilizálása és a káosz elszórása, [ez] a többi ország szuverenitása és a saját nemzetközi kötelezettségei iránti tiszteletlenség visszataszító megnyilvánulása."

A nyugati államok ezzel a magatartással próbálják elterelni polgáraik figyelmét a kritikus társadalmi-gazdasági problémákról azzal, hogy Oroszországra és Kínára hárítják a felelősséget saját kudarcaikért. "Az úgynevezett kollektív Nyugat szándékosan rombolja az európai biztonsági rendszert".

 

 

Oroszország terveiről

Moszkva és szövetségesei továbbra is "szövetségeseivel, partnereivel és társaival együtt finomítani fogják a nemzetközi biztonság meglévő mechanizmusait, és újakat hoznak létre, következetesen megerősítve a nemzeti fegyveres erőket és más biztonsági struktúrákat, és növelve azok modern fegyverzettel és katonai felszereléssel való felszereltségi szintjét".

Oroszország továbbá továbbra is biztosítani fogja nemzeti érdekeit, valamint szövetségesei védelmét, és "további lépéseket tesz egy demokratikusabb világ építése érdekében".

Szükséges "a nemzetközi jog, valamint annak alapvető normái és elvei tiszteletben tartásának helyreállítása". Fontos, hogy megerősítsük az ENSZ és más nemzetközi párbeszéd helyszíneinek álláspontját.

"Az ENSZ Biztonsági Tanácsának és a Közgyűlésnek, ahogyan azt eredetileg tervezték, hatékony eszközként kell szolgálnia a nemzetközi feszültségek csökkentésére és a konfliktusok megelőzésére, miközben a megbízható biztonság és az országok és népek jólétének garantálásán kell dolgoznia".

https://www.pokolafoldon.hu/politika/putyin-a-nyugat-eltuno-hegemoniajat-ostorozza-felvazolja-oroszorszag-celjait