A manuka méz jobban gyógyította a beteg gyermekek pressure sebeit, mint a szokásos ellátás - és ez csak egy ok, amiért a kiváló minőségű méz megérdemli a helyet az elsősegélydobozban vagy a gyógyszeres szekrényben.

A méz a természet gyógyító csodája, használata évezredes múltra tekint vissza. A mézet nem csak kőkorszaki festményeken ábrázolják,[i] hanem egy i. e. 2100 és 2000 közötti sumér írásos táblán is szerepel gyógyszerként és kenőcsként. Arisztotelész is említette a mézet, mint a fájó szemek és sebek hasznos kenőcsét Kr. e. 384-322 körül[ii].

Nem véletlenül becsülték a mézet az ókorban táplálkozási és gyógyászati célokra egyaránt, és még a modern orvostudomány minden vívmánya ellenére is méltó arra, hogy a gyógyszeres ládában előkelő helyet foglaljon el.

Tekintettel arra, hogy a méz általánosan elterjedt, és hajlamos arra, hogy elsősorban a tea vagy a kekszek édesítőszereként tekintsünk rá, könnyű figyelmen kívül hagyni ennek a ragacsos anyagnak az összetettségét. A méz azonban köztudottan több száz vegyületet tartalmaz,[iii] amelyek mindegyike a maga potenciális szerepét tölti be az egészségedben.

Mi is pontosan a méz?

A méz a nektárral, a növények által termelt édes folyadékkal kezdődik. A mézelő méhek virágokat látogatnak meg, és a nektárt, amely körülbelül 80%-ban vízből áll, az ormányukkal, egy speciális, szívószálszerű nyelvükkel isszák.

A nektárt a "mézgyomrukban" szállítják, és összekeverik a méhek nyálmirigyeiben termelődő invertáz enzimmel (a méhek képesek a saját testsúlyukhoz közeli mennyiségű nektárt szállítani - ez repülési bravúr!)[iv] Ez katalizálja a nektárban található szacharóz mézben található glükózzá és fruktózzá történő átalakulását[v].

Más enzimek is részt vesznek a nektár mézzé alakításában, megváltoztatják például az ízét és a pH-értékét. A kaptárba visszatérve a gyűjtögető méhek a szájukon keresztül átadják a nektárt a háziméheknek, amelyek a nektárt többször, körülbelül 20 percen keresztül felöklendezik és újra elfogyasztják, így az további enzimeknek van kitéve, lebontják a cukrokat és még inkább, körülbelül 20%-ra csökkentik a nedvességtartalmát[vi].

Ekkor a nektár egy méhsejtbe kerül, ahol a méhek a szárnyaikat ventilátorként használva szárítják ki a mézet, amíg az már csak 17-18% vizet tartalmaz. A méhsejteket ezután méhviasszal fedik le a tárolás céljából. A kaptárban a mézet virágporral keverik össze, hogy a méhkenyér néven ismert táplálékot készítsenek a méhecskéknek, de az emberek is élvezhetik a mézelő méhek alkotásainak előnyeit, amikor a mézet saját céljaikra használják.

A méz öt gyógyászati felhasználási módja

1. Segít a sebek és égési sérülések gyógyításában

Kisebb vágások, karcolások és égési sérülések esetén a méz helyileg alkalmazva segíthet a gyógyulás felgyorsításában. A méz széles spektrumú antibakteriális szerként működik, és ismert, hogy csökkenti a prosztaglandinszintet, miközben emeli a nitrogén-oxid végtermékeket - ezek a folyamatok magyarázzák a méz sebgyógyító erejét[vii].

A méz egyedülálló összetétele, beleértve savasságát, hidrogén-peroxid tartalmát, ozmotikus hatását és antioxidánsait, számos olyan jótékony folyamatért felelős, amelyek serkentik és elősegítik a sebgyógyulást, mint például:[viii].

Fokozott szövetnövekedés
Fokozott hámosodás
Csökkentett hegképződés
Az immunitás serkentése

A méz olyan erős, hogy egy kritikus állapotban lévő, nyomási sérülésekkel küzdő gyermekek körében végzett vizsgálatban a manukamézes kötszer/zselé használata a standard ellátáshoz képest csökkentette a sebgyógyulási időt. Valójában a mézzel kezelt gyermekeknél 1,9-cel nagyobb valószínűséggel gyógyult be teljesen a seb, mint azoknál, akik csak a szokásos ellátást kapták[ix].[ix].

2. A köhögés és a felső légúti fertőzések csillapítása

Az ősi indiai orvosi rendszer, az Ayurveda szerint a mézet rendkívül jótékony hatásúnak tartják az irritáló köhögés csillapításában. Hippokratész is használta a mézet köhögés esetén[x].[x] A modern kutatások alátámasztják ezt a felhasználást: a méz jobban enyhíti a köhögési tüneteket, mint a kezelés hiánya, a placebo és az antihisztamin, a difenhidramin. A köhögés időtartamát is jobban lerövidíti, mint az asztma elleni szalbutamol[xi][xi].

Egy szisztematikus áttekintés és metaanalízis azt is kimutatta, hogy a méz a felső légúti fertőzések tüneteinek javításában, beleértve a köhögés gyakoriságának és súlyosságának csökkenését, jobb volt a szokásos kezelésnél[xii].

Továbbá a szülők a mézet kedvezőbben értékelték, mint a köhögés elleni szirupot, így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy "a méz előnyösebb kezelés lehet a gyermekkori felső légúti fertőzéssel járó köhögés és alvászavarok kezelésére"[xiii].

Még az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja is azt tanácsolja: "Használjon mézet a köhögés enyhítésére felnőttek és legalább 1 éves vagy annál idősebb gyermekek számára."[xiv] Megjegyzendő, hogy az 1 évesnél fiatalabb gyermekek nem fogyaszthatnak mézet, mert az Clostridium botulinum baktériumot hordozhat.

3. A szájhigiénia támogatása

A cukorral ellentétben, amely káros a száj egészségére, a méz több olyan farmakológiai tulajdonsággal rendelkezik, amelyek támogatják a száj egészségét. Ezek közül:[xv]

  • Antibakteriális hatás a szájüregi kórokozókra, beleértve a Streptococcus mutans-t, amely szuvasodást okozhat.

  • Megakadályozza a biofilm organizmusok növekedését és csökkenti a savak termelődését a foglepedékben

  • Segít csökkenteni az ínygyulladást és megelőzni a fogszuvasodást

  • Szájvízként ugyanolyan jól működik, mint a klórhexidin

  • Rákellenes hatású, különösen a szájüregi laphámsejtes karcinómákra laboratóriumi vizsgálatokban

  • Fokozza a mandulaműtét utáni gyógyulást

  • Csökkenti a rossz szagot

A manukaméz a fogínyre naponta kétszer alkalmazva még a lepedékképződést is csökkentette a klórhexidin szájvízzel egyenrangúan, és lényegesen jobban, mint a xilit rágógumi[xvi].

4. Enyhíti az aranyér tüneteit

A méz antibakteriális és sebgyógyító tulajdonságai hasznos természetes gyógymóddá teszik az aranyér enyhítésére. Egy kísérleti vizsgálatban a méz, az olívaolaj és a méhviasz keveréke (1:1:1 arányban) jelentősen csökkentette a vérzést és a viszketést az aranyeres betegeknél[xvii].

A keverék csökkentette a fájdalmat, a vérzést és a viszketést anális repedésekben szenvedő betegeknél is, és korábban hatásosnak bizonyult a pelenkakiütés, a pikkelysömör, az ekcéma és a bőr gombás fertőzései esetén.

5. Gyógyítja a korpát és a szeborreás bőrgyulladást

A fejbőrre kent méz megállíthatja a korpásodást és a szeborreás dermatitiszt, az ekcéma egy formáját, amely hámló, zsíros foltokat és bőrpírt okoz, gyakran a fejbőrön.

Ha naponta 90% mézből és 10% vízből álló keveréket alkalmazunk a fejbőr sérüléseire, majd két-három percig dörzsöljük be, és három órán át hagyjuk hatni, mielőtt leöblítjük, a kezelés egy hete után enyhült a viszketés és a hámlás. xviii Két hét elteltével a bőrelváltozások is gyógyultak, és szubjektív javulást tapasztaltunk a hajhullás terén.

Óvakodjon a hamisított méztől

Amikor mézet választunk kisebb vágásokhoz vagy a fejbőr korpásodásának enyhítéséhez, a minőség számít. A nyers méz áll a legközelebb a természetes formájához, és megtartja jótékony enzimeinek, aminosavainak és antioxidánsainak nagy részét. Mivel a nyers méz közvetlenül a méhsejtekből származik, zavaros, és további jótékony anyagokat tartalmaz, például méhpempőt és méhpempőt.

A boltokban kapható mézek többségét azonban pasztőrözik, ami károsíthatja az antioxidánsokat és az enzimeket, miközben elpusztítja a méhpempőt, a méhpempőt és más, a méz számos gyógyhatásáért felelős vegyületeket. A pasztőrözött méz tiszta, hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezik, mint a nyers méz, de valószínűleg nem hasznos a terápiás hatások szempontjából.

A pasztőrözött mézet általában cukorral is hamisítják, vagy rossz minőségű mézzel keverik, hogy jövedelmezőbbé tegyék. A hamisított méz fogyasztása távolról sem támogatja az egészséget, hanem káros hatással lehet a májra, a vesékre, a szívre és az agyra. xix Az igényektől függően létezik orvosi minőségű méz és manukaméz is, amely különösen ismert antibakteriális tulajdonságairól és sebgyógyító potenciáljáról.

Ha azonban egy köhögés csillapításáról vagy egy házi korpásodás elleni szer elkészítéséről van szó, kevés hátránya - és határtalan előnye - van annak, ha egy üveg kiváló minőségű nyers mézet tartasz a gyógyszeres ládádban.


A GMI Kutatócsoport (GMIRG) napjaink legfontosabb egészségügyi és környezetvédelmi kérdéseinek vizsgálatával foglalkozik. Különös hangsúlyt fektetnek a környezeti egészségügyre. Koncentrált és mélyreható kutatásaink során feltárjuk, hogy az emberi test jelenlegi állapota milyen sokféleképpen tükrözi közvetlenül a környezeti környezet valós állapotát.

Jogi nyilatkozat: Ez a cikk nem szolgál orvosi tanácsadásra, diagnózisra vagy kezelésre.

https://www.pokolafoldon.hu/egeszseg/5-ok-amiert-a-meznek-ott-kell-lennie-a-gyogyszeres-ladadban