Elő a popcornt!

Augusztus 29-én, hétfőn reggel 8:33-kor (EDT) a Kennedy Űrközpont 39B indítóállásáról a valaha épített legerősebb rakéta indul a Holdra. Ez a NASA Artemis programjának kezdete.

Az Artemis 1 nem fog űrhajósokat szállítani. Ez egy tesztrepülés. Csak próbababák; közülük kettő emberi szöveteket szimuláló anyagból készült, és a kozmikus sugárzást, az űrrepülés egyik legnagyobb kockázatát fogja mérni:

Az Artemis 1 egy 32 emelet magas, 8,8 millió font tolóerejű rakétával meghajtva mindössze 2 perc alatt hagyja el a Föld légkörét. Kevesebb mint 2 órával ezután az üres Orion legénységi kapszula egyenesen a Hold felé tart.

A 42 napos küldetés során az Orion több mint egy hétig kering majd a Hold körül (62 mérföldre megközelítve a Hold felszínét), és 40 000 mérföldet tesz meg a Hold túlsó oldalán, mielőtt visszafordulna a Földre.

 

 

A kapszula hosszabb ideig marad az űrben, mint bármelyik emberi űrhajó űrállomáshoz való dokkolás nélkül, és gyorsabban és forróbban tér haza, mint valaha. A küldetés egyik fő célja az Orion hőpajzsának tesztelése, amikor 25 000 mérföld/órás sebességgel a Föld légkörébe csapódik, és 5000 Fahrenheit-fokig felmelegszik.

Ha minden jól megy, a jövőbeni indítások során a legénység is felszállhat. Az űrhajósok 2024-ben keringenek majd a Hold körül (Artemis II), majd 2025-ben (Artemis III) a Hold déli pólusa közelében érnek földet. A holdjárók között lesz az első nő, aki a Hold felszínére lép.

Az indításról élő közvetítés augusztus 29-én, hétfőn reggel 6:30-kor kezdődik.

Egy újabb összeesküvés? De azért a pattogatott kukorica legyen készenlétben...

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/50-ev-utan-a-nasa-azt-allitja-hogy-raketat-indit-hold-koruli-palyara