Ukrajna nagyobb valószínűséggel fog Kijevre és környékére redukálódni, minthogy valaha is újra magába foglalja a Krímet és a donbásszi köztársaságokat - jelentette ki szerdán Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök Telegram-csatornáján.

Csak trollkodik, vagy ez az egyszerű igazság?

Az egykori elnök és hosszú ideig miniszterelnök, aki most a nemzetbiztonsági tanácsot vezeti, két térképet is közzétett, amelyek segítőkészen illusztrálják érvelését.

Az első térkép az USA által támogatott 2014-es puccs előtti határokban mutatta Ukrajnát, beleértve a Krímet és a két keleti régiót, Donyecket és Luganszkot. Egy hónappal azután, hogy a Washington által támogatott fegyveresek átvették a hatalmat Kijevben, a Krím megszavazta, hogy újra Oroszországhoz csatlakozzon, a két donbásszi régió pedig kikiáltotta függetlenségét.

"A pszichotróp anyagoktól károsodott ukrán elnök fejében így néz ki országa fényes jövőjének térképe" - írta Medvegyev a Telegramban.

"A nyugati elemzők szerint valójában így fog kinézni" - tette hozzá, egy második térképet is posztolva.

Ezen "Ukrajna" Kijevre és környékére redukálódik. Nyugaton hét régiót Lengyelország, délnyugaton pedig hármat Magyarország, illetve Románia annektált.

 

 

Minden mást "Oroszországgal" jelöltek.

Nem részletezte, hogy mely nyugati szakértők képzelhettek el ilyen felosztást.

Az ukrán kormány többször is elutasította a területi engedmények lehetőségét, ragaszkodva ahhoz, hogy Kijev céljai Oroszország "kapitulációja", valamint Donbász és a Krím "reintegrációja".

Medvegyev 2008 és 2012 között volt Oroszország elnöke, majd 2020-ig miniszterelnök, amikor a nemzetbiztonsági tanács élére került. Az ukrajnai konfliktus során színes Telegram-posztokkal szerzett magának hírnevet. Éppen ebben a hónapban figyelmeztette Kijevet az "ítélet napjára", ha megtámadják a Krímet, és felajánlott egy listát az "orosz bűnökről", amelyet a Nyugat bűnei követnek.

Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Pjotr Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és "erős fegyveres erők létrehozására" használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a donbásszi köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/trollkodas-vagy-az-igazsag-medvegyev-megmutatja-ukrajna-uj-terkepet