2022. július 24., vasárnap

Az USA végének kezdete - Oroszország és Kína hivatalosan is bejelentette az "új globális tartalékvaluta" létrehozását

És ismét, mint az Egyesült Államokban és a Nyugaton gyakran megtörténik a következetes hírekkel, senki sem vette észre, és úgy tűnik, senkit sem érdekel.

Ha az elmúlt egy hónapban pislogtál, akkor lehet, hogy lemaradtál róla...

Kína és Oroszország az amerikai dollár ellen foglalkozik. És ahogy az gyakran megtörténik az Egyesült Államokban és a Nyugaton a következetes hírekkel, úgy tűnik, senki sem vette észre, vagy még csak nem is érdekli őket.

Az év eleje óta írok arról a lehetőségről, hogy Oroszország és Kína megkérdőjelezi az amerikai dollár globális tartalék státuszát. Most ez megtörtént.

Aki odafigyel, annak nem lehet meglepetés, hogy Oroszország és Kína erősíti gazdasági kapcsolatait az Oroszországgal szembeni folyamatos nyugati szankciók közepette, amelyek az ország ukrajnai háborúja következtében Oroszországgal szemben érvényben vannak.

Ami azonban néhány embert meglephet, az az, hogy Oroszország és a BRICS-országok, köztük Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika hivatalosan is dolgoznak saját "új globális tartalékvalutájukon" - jelentette az RT június végén. Úgy tűnt, senki sem vette észre.

Az országaink valutáinak kosarán alapuló nemzetközi tartalékvaluta létrehozásának kérdését dolgozzák ki - mondta Vlagyimir Putyin a múlt hónapban a BRICS üzleti fórumán.

És persze, mivel Oroszországot kizárták a SWIFT-rendszerből, Kínával és a BRIC-országokkal is párosul, hogy "megbízható alternatív mechanizmusokat dolgozzanak ki a nemzetközi fizetésekhez", hogy "csökkentsék a nyugati pénzügyi rendszertől való függőséget".

Eközben Oroszország más lépéseket is tesz a BRIC-országok közötti szövetség megerősítésére, többek között a kereskedelem átirányításával Kínába és Indiába - írja a CNN:

 

 

Vlagyimir Putyin elnök szerdán azt mondta, hogy Oroszország átirányítja a kereskedelmet "megbízható nemzetközi partnerekhez", mint Brazília, India, Kína és Dél-Afrika, mivel a Nyugat megpróbálja megszakítani a gazdasági kapcsolatokat.

"Aktívan részt veszünk kereskedelmi forgalmunk és külgazdasági kapcsolataink átirányításában megbízható nemzetközi partnerek, elsősorban a BRICS-országok felé" - mondta Putyin a virtuális BRICS-csúcstalálkozó résztvevőihez intézett nyitó videóbeszédében.

Tény, hogy "az Oroszország és a BRICS-országok közötti kereskedelem 38%-kal nőtt, és az év első három hónapjában elérte a 45 milliárd dollárt" idén - áll a jelentésben. Eközben az orosz nyersolajeladások Kínába rekordot döntöttek az idei év tavaszán, kiszorítva Szaúd-Arábiát Kína elsődleges olajszállítójaként.

"A BRICS-partnerekkel együtt megbízható alternatív mechanizmusokat dolgozunk ki a nemzetközi elszámolásokhoz" - mondta Putyin.

Putyin folytatta, kijelentve a múlt hónapban: "Megerősödtek a kapcsolatok az orosz üzleti körök és a BRICS-országok üzleti közösségei között. Tárgyalások folynak például indiai üzletláncok oroszországi megnyitásáról [és] a kínai autók, berendezések és hardverek arányának növeléséről a mi piacunkon"."

 

 

Júniusban Putyin azzal is vádolta a Nyugatot, hogy figyelmen kívül hagyja "a piacgazdaság alapelveit", például a szabad kereskedelmet. "Aláássa az üzleti érdekeket globális szinten, ami negatívan befolyásolja az emberek jólétét, valójában minden országét" - mondta.

A Bloomberg júniusi írása szerint Hszi elnök visszhangozta Putyin érzéseit:

"A világgazdaság politizálása, instrumentalizálása és fegyverként való felhasználása a globális pénzügyi rendszerben elfoglalt domináns pozíciót kihasználva a szankciók önkényes bevezetésére csak ártana másoknak, valamint saját magának is, és az emberek világszerte szenvednének. Azok, akik megszállottan erőfölényben vannak, kiterjesztik katonai szövetségüket, és saját biztonságukat keresik mások kárára, csak biztonsági zűrzavarba kerülnek."

A fejlemények nyilvánvalóan tovább erősítik azt a régóta vallott meggyőződésemet, hogy egy aranyfedezetű globális tartalékvaluta van úton - amiről már hónapok óta írok.

Az is megdöbbent, hogy úgy tűnik, senkit sem érdekel, hogy az elmúlt fél évszázad vitathatatlanul legnagyobb változása következhet be a globális makrogazdasági játéktéren.

Persze, az ukrajnai konfliktus kontextusában ez a hír egyfajta "szokásosnak" tűnhet, ami azt eredményezheti, hogy a média és a pénzügyi világ lekicsinyli. De ha ezt az információt önmagában, kontextus nélkül tesszük közzé - hogy egy összehangolt globális kihívás zajlik az amerikai dollárral szemben -, az évtizedek óta a legnagyobb hír lenne. Képzeljék el, ha Kína és Oroszország csak úgy a semmiből dobná ezt be a semmiből? Ne feledjük, hogy mindkét ország évek óta dolgozik és készül erre a helyzetre.

Úgy értem, szent ég, nézzük csak meg Oroszország kincstári állományát egészen 2018-ig visszamenőleg:

 

 

Ahogy már korábban is megjegyeztem, Oroszország ugyanebben az időszakban növelte aranykészletét:

És ez a szalagcím 2020-ban jelent meg, alig néhány hónappal Oroszország ukrajnai inváziója előtt.

Gondolja valaki, hogy ez véletlen egybeesés?

 

 

A Nikkei akkoriban azt írta:

A dollármentesítés 2014 óta prioritás Oroszország és Kína számára, amikor Moszkva és a Nyugat közötti gazdasági együttműködés bővítésébe kezdtek, miután Moszkva a Krím elcsatolása miatt elhidegült a Nyugattól. A dollár kiváltása a kereskedelmi elszámolásokban szükségszerűvé vált az Oroszország elleni amerikai szankciók megkerülése érdekében.

Ergo, úgy tűnik számomra, hogy a BRIC-országok pontosan megértik, hogy az USA - és a mi dollárunk - milyen bizonytalan pénzügyi helyzetben van. A dollár közelmúltbeli erősödése ellenére ezek a nemzetek egy több évtizedes terv közepén vannak a dollármentesítéssel. Már az ukrajnai konfliktus kezdete előtt Kína és Oroszország is aranyat halmozott fel, és azon dolgozott, hogy a tranzakciókat ne az amerikai dollárban denominálják. Ez egy újabb "titok" volt, ami nyíltan kiderült.

Emlékeztek, hogy milyen "őrült" volt ez a címlap alig 6 hónappal ezelőtt, amikor először jósoltam meg?

Mindenki azt mondta, hogy ez túlzás. Ma már nem annyira az.

Eközben a BRIC-konferencia óta az Oroszország és Kína közötti kapcsolatok egyre szorosabbra fűződnek, sőt, Japán a héten még figyelmeztetett is a páros "katonai kapcsolatainak erősödésére" - ugyanakkor Kína alaposan megvizsgálta Nancy Pelosi képviselőházi elnök tervezett tajvani útját.

 

 

Japán a múlt héten közölte:

"A jelenlegi agresszió eredményeként lehetséges, hogy Oroszország nemzeti ereje közép- és hosszú távon csökkenhet, és megváltozhat a térségen belüli katonai egyensúly és a Kínával való katonai együttműködés.

Japán közelében Oroszország lépéseket tett a Kínával való együttműködés erősítésére, például közös bombázórepülések és közös hadihajóvitorlázások révén, amelyekben az orosz és a kínai hadsereg is részt vesz, valamint olyan lépéseket tett, amelyek az ilyen katonai együttműködést stratégiai koordinációnak állítják be".

Japán szerint ezt a két ország közötti összehangolódást "a jövőben is szorosan figyelemmel kell kísérni".

Miközben a gazdasági fogaskerekek a színfalak mögött forognak, Kína Tajvannal kapcsolatban is egyre feszélyezettebbé válik. A CNN szerint az ország "az elmúlt hónapokban többször is hadi repülőgépeket küldött Tajvan önhatalmúlag kikiáltott légvédelmi övezetének azonosító zónájába", és nemrég utalt a Tajvan feletti repüléstilalmi övezet gondolatára Nancy Pelosi tervezett látogatása előtt.

Biden elnök ezen a héten kommentálta Pelosi utazási terveit, kijelentve: "A hadsereg szerint ez most nem jó ötlet. De nem tudom, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban".

Biztosak vagyunk benne, hogy Pelosi végül mégis elmegy. Ne feledjük, ez ugyanaz a nő, aki végigtáncolta a kínai negyedet, miközben Covid elterjedt az Egyesült Államokban, Kínából, hogy bebizonyítsa, nem rasszista.

Már hallom, ahogy Tajvan felé tart:

https://pokolafoldon.hu/politika/oroszorszag-es-kina-hivatalosan-is-bejelentette-az-uj-globalis-tartalekvaluta-letrehozasat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése