A legtöbb ember azt hiszi, hogy a fogyás egy egyszerű egyenletet követ:

Egyél kevesebbet, mozogj többet. De ez egyszerűen nem igaz, a "The Obesity Epidemic: Mi okozta? How Can We Stop It?" című könyvében Zoe Harcombe táplálkozási szakértő, Ph.D.

A történet egy pillantásra:

A kalóriamítosz középpontjában a termodinamika törvényének alapvető tévedése áll. Az energia a tápanyagok elérhetővé tételére megy el a szervezetben.
A fehérje szervezet számára elérhetővé tételéhez felhasznált energia mennyisége körülbelül 25-30%, míg a szénhidrátok hőhatása körülbelül 6-8%.
A fogyás érdekében mindig valódi ételeket fogyasszon; korlátozza a napi étkezések számát; és ha még mindig küszködik, csökkentse a szénhidrátbevitelt.
A legtöbb ember azt hiszi, hogy a fogyás egy egyszerű egyenletet követ: Egyél kevesebbet, mozogj többet.

De ez egyszerűen nem igaz, és Zoe Harcombe könyve, a The Obesity Epidemic: Mi okozta? How Can We Stop It?" című könyv a legátfogóbb dokumentum, amelyet valaha láttam, és amely leleplezi ezt a tévhitet.

Ha valaha is kíváncsi voltál arra, hogy a kalória miért nem kalória, ezt a könyvet mindenképpen el kell olvasnod.

Harcombe közegészségügyi táplálkozásból doktorált, és könyve részletes elemzést nyújt a kalóriamítosz történelmi okairól, és arról, hogy miért hamis.

Azt mondja: "Az emberiség nem csak a szülői házban él, hanem a családban is:

"Már 20 évvel ezelőtt megírhattam volna, és valószínűleg meg is kellett volna írnom [a könyvet]. Tinédzserként étkezési problémáim voltak [és] valójában már 15 vagy 16 éves koromban [megcáfoltam] a kalóriaelméletet ...

"Találtam egy könyvet, amely azt mondta, hogy ha napi 1000 kalória deficitet hozol létre, akár úgy, hogy kevesebbet eszel és/vagy többet csinálsz, akkor minden 3500 kalória deficit után 1 kilót fogsz fogyni. Tehát ez hetente 2 kilót jelentene.

"Én ezt akkor kezdtem el, amikor még csak körülbelül 120 kiló voltam... [Az év végére] 20-30 kilót fogytam. Eléggé egészségtelen voltam, hogy őszinte legyek, de nem adtam le azt az abszolút, klasszikus 104 kilót, amit a képlet szerint csak zsírban kellett volna leadnom, nem is beszélve a vízről és a sovány szövetekről.

"Szóval, már akkor tudnom kellett volna, hogy ez egy rakás hülyeség. De még vagy 20 évbe telt, mire tényleg rájöttem".

A termodinamika szerepe az elhízás megértésében

A fejlett világ mintegy 39%-a túlsúlyos, mégis a legtöbb ember arra törekszik, hogy karcsú legyen. Az Egyesült Államokban a felnőttek 73,6%-a túlsúlyos vagy elhízott. Világviszonylatban az USA a 12. helyen áll az elhízott országok között, a felnőttek 36,2%-a tartozik az elhízott kategóriába. Mi folyik itt?

Harcombe matematikus, aki ösztöndíjjal jutott be a Cambridge-i Egyetem matematika szakára. Érdekesség, hogy Alan Turing brit informatikus és matematikus itt tanult matematikát. Míg ott tanult, közgazdaságtanra váltott, de a számok iránti érdeklődése nem változott.

"Számomra logikai probléma volt ez az elhízási paradoxon. Nem akarunk túlsúlyosak lenni, mégis azok vagyunk. Nyilvánvaló, hogy amit az embereknek mondunk, hogy együnk kevesebbet, tegyünk többet, ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor nem lenne problémánk, nemhogy járványunk" - mondja.

A probléma középpontjában a termodinamika törvényének alapvető tévedése áll. A legtöbben nem ismerik fel, hogy számos bonyolult biokémiai dinamika játszódik le, amelyet nem veszünk figyelembe, ha csak a bevitt és a leadott kalóriákat számoljuk.

A termodinamika a hőre és a mozgásra utal: termo = hő, dinamika = mozgás. Az energia mozgásáról szól. Ahogy Harcombe elmagyarázta, a termodinamika első törvénye szerint:

"Egy zárt rendszerben, hőegyensúlyban az energia sem nem keletkezik, sem nem semmisül meg. Megmarad.

" Most azonnal azt mondod, hogy az emberi test nem zárt rendszer. Nem vagyunk termikus egyensúlyban, bár folyamatosan próbálunk oda eljutni. Tehát akkor be kell hoznod a második törvényt, és a táplálkozás területén dolgozó emberek soha nem hozzák be ezt a második törvényt.

"A második törvényt gyakran a józan ész törvényének nevezik. Azt mondja: "Az energia elveszik, és az energia felhasználódik a rendelkezésre álló energia létrehozására".

" Ez az, ahol igazán érdekessé válik a táplálkozás területén. Természetesen izzadunk, folyadékot és folyékony anyagokat veszítünk. Kimegyünk a WC-re, és [elveszítjük] az összes többit. De ennél sokkal több az az energia, ami a rendelkezésre álló energia előállításához elhasználódik".

A tápanyagok termikus hatásai eltérőek

Például a fehérje termikus hatása, azaz a fehérje szervezetünk számára elérhetővé tételére fordított energia valahol 25-30% körül van, míg a szénhidrátok termikus hatása 6-8% körül van.

Tehát, ahogy Harcombe is megjegyezte, hatalmas, versenyelőny van a kezdetekben. De még így sem a kalóriákról van szó - hanem az energiáról, és az emberi test energiája semmit sem mond a súlyról.

A kalóriaelmélet azt állítja, hogy egy kiló testzsírra 3500 kalória jut. Mégsem úgy tűnik, hogy a közegészségügyben senki sem tudja, honnan származik ez a számítás. És azt sem tudják bizonyítani, hogy igaz. Harcombe-nak van egy blogja, amelyben kihívta a közegészségügyben dolgozókat, hogy bizonyítsák be, hogy a kalóriaelmélet igaz, vagy ne használják tovább.

Amint azt Dr. Malcolm Kendrick, a "Doctoring Data: How to Sort Out Medical Advice From Medical Nonsense" című könyvében, az általunk evangéliumnak tekintett orvosi tanácsok nagy része egyszerűen kitalált. Semmi alátámasztás és tudomány nem támasztja alá, és úgy tűnik, a kalóriaelmélet is ebbe a kategóriába tartozik.

Bár tudományosan kimutatható, hogy egy kiló zsírban mennyi kalória van, a logika nagy hibája azt állítani, hogy csak annyit kell tenned ahhoz, hogy leadd ezt a kiló zsírt, hogy azonos kalóriadeficitet hozol létre.

Az éhezéses tanulmány megcáfolta a kalóriaelméletet az 1940-es években.

Az egyenlet másik változója a szervezeted veleszületett ellenállása a fogyással szemben. Dr. Ancel Keys az 1940-es évek közepén tulajdonképpen megcáfolta a kalóriaelméletet.

Harcombe szerint:

"Amerika épp akkor csatlakozott a háborúhoz Pearl Harbor bombázásával ... és Európára nézett, és azt mondta: 'Ezek a fickók Európában bevezetik a fejadagolást'. Valójában már 1941 óta vezették be a fejadagokat.

"Mikor válik az élelmiszerosztás éhezéssé, és mi történik, ha az emberek tartósan nem kapják meg a szükséges kalóriákat, fehérjéket, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat?".

Dr. Keys elhatározta, hogy kísérletet végez az éhezés emberekre gyakorolt hatásának vizsgálatára, és végül 36 lelkiismeretes tiltakozót szerzett meg önkéntesnek.

Először megfigyelte őket, hogy megállapítsa, mi szükséges a testsúlyuk megtartásához, majd 24 héten át kalóriaszegény, körülbelül 1600 kalóriát tartalmazó diétára fogta őket. Emellett naponta körülbelül 45 percet kellett sétálniuk.

Harcombe szerint:

"Sok dietetikus ma azt mondaná: 'Ez nem elég a kevesebbet enni, többet tenni. Még kevesebbet kell enni és még többet kell csinálni". De körülbelül 10 hét alatt ezek a srácok feladták a tanulmányaikat a minnesotai egyetemen.

"Abbahagyták a nőknek való udvarlást annak ellenére, hogy ők az egyetlen pasik, akik még mindig élnek Amerikában. Elvesztették az érdeklődésüket minden iránt, kivéve az ételt, azt, hogy honnan jön a következő étel, és a recepteket.

"Megszállottjai lettek [az ételeknek]. Ha valaha is szükségünk volt betekintésre az étkezési zavarokba, ez a kísérlet megadta azt. És közel sem fogytak annyit, mint amennyit ez a képlet előre jelzett volna.

"Keysnek folyamatosan lejjebb kellett vinnie a kalóriabevitelt... És körülbelül 24 hét múlva, még akkor is, amikor napi 1000 kalória alá vitte őket, ezek a normál testalkatú férfiak nem fogytak tovább. Egyszerűen nem tudott több fogyást előidézni.

"Amikor leállította a kísérletet, és megnézte, mi történt az újratáplálással, mindannyian túlreagálták. Néhány héten belül visszanyerték az összes súlyukat, és - és itt jön az érdekes rész - plusz még körülbelül 10%-kal többet is"."

Kalóriaszabályozott diéta és fogyás

Francis Benedict 1917-ben végezte el az első kalóriakontrollált kísérletet. Mind a 12 férfi, aki az ő kalóriaszabályozott diétáján fogyott, néhány héten belül visszahízott, és még néhány kilóval többet is.

Keys 1945-ös vizsgálatában ugyanezekre az eredményekre jutott, majd Albert Stunkard és Mavis McLaren-Hume kutatók 1959-ben ugyanerre a következtetésre jutottak. "Az emberek egyszerűen nem tartják meg a súlyukat, ha azt kalóriadeficittel érték el" - mondja Harcombe.

Marion Franz 2007-es tanulmánya 26 000 ember 80 tanulmányát vizsgálta, és ismét azt találta, hogy amikor az emberek kalóriakorlátozás eredményeként fogynak, akkor az egészet visszahíznak, és a pálya a kiindulási súly fölé tart.

Harcombe szerint az American Journal of Public Health című folyóiratban közzétett 2015-ös tanulmány ugyanezt a mintát mutatta ki 280 000 emberrel. "Mennyi bizonyíték kell még arra, hogy kevesebbet enni és többet csinálni egyszerűen nem működik?". kérdezi Harcombe.

Az egyik ok, amiért a kalóriaszámlálás nem működik, az emberi test összetettségével függ össze. Ha éhezésszerű diétán vagyunk, a szervezetünk hajlamos arra, hogy a túlélés érdekében különböző folyamatokat leállítson. Például a pajzsmirigyműködés csökkentésével a szervezet nem fog annyi kalóriát elégetni. Röviden, ez megváltoztatja a tested termodinamikáját.

A szervezet hajlamos az önszabályozásra a rendelkezésre álló energia alapján.

Az EarlyBird Diabetes Study nevű brit tanulmány kifinomult lépésszámlálókkal szerelte fel a gyerekeket, majd összehasonlította az aktivitás szintjét azok között a gyerekek között, akik olyan előkelő iskolákba jártak, ahol sok testmozgást és sportot biztosítottak, olyan hétköznapi iskolák között, ahol kisebb testnevelésórák voltak, és olyan hátrányos helyzetű iskolák között, ahol nem volt semmilyen tervezett testmozgás.

Érdekes módon a gyerekek nagyjából ugyanolyan szintű aktivitást végeztek, függetlenül attól, hogy hova jártak iskolába, mert míg azok, akik sportoltak, fáradtan mentek haza, és az iskolán kívül is inaktívak maradtak, a kevésbé kiváltságos gyerekek a szabadban töltötték az időt, fociztak vagy bicikliztek.

Végül mindannyian körülbelül ugyanannyi energiát használtak fel.

Harcombe azt mondja:

"Ha megpróbálsz többet tenni, és elmész az edzőterembe, a tested gondoskodik arról, hogy este ne legyen kedved vasalni, kutyát sétáltatni vagy kertészkedni.

"A tested alkalmazkodni fog ahhoz a felső szinthez. Ha erőlteted, ha van ez a hihetetlen akaraterőd, ellenállsz a késztetésnek, hogy többet egyél, és tényleg megpróbálod magadat arra kényszeríteni, hogy még több [testmozgást] végezz, a tested még mindig képes alkalmazkodni, különösen a nők.

"Az egyik első dolog, ami elmúlik, az a reproduktív rendszer. A szervezet leállítja az időszakokat. A szaporodás egyszerűen azt mondja, hogy 'Ez teljesen felesleges'. Szóval, mennyi kalóriára vagy energiára volt szüksége ennek [a rendszernek] a fenntartásához?

"Az emberek tudják, hogy ha komoly fogyáson mentek keresztül, és tényleg eléggé alulsúlyosak lettek, akkor rendkívül fázni kezdesz, mert a szervezet egyszerűen kikapcsolja a fűtőrendszert.

"Az anorexiások karján és lábán finom szőrzet nő. Ez egyfajta finom pehely, mint az állati szőrzet, amivel a test azt üzeni: "Megvédelek, annak ellenére, hogy kikapcsoltad a fűtési rendszert".

"A pajzsmirigyet bizonyos mértékig le lehet kapcsolni. A szervezet egyszerűen csak alapszintű védelmi üzemmódba kapcsol. Nem csak a testzsírról mond le. Sőt, úgy tűnik, hogy a test az utolsó dolog, amit a test akar tenni, hogy feladja a testzsírt.

"Ezért mondom végül azt az embereknek, hogy 'Együtt kell dolgoznod a testeddel, nem pedig ellene, ha hosszú távon karcsú és egészséges akarsz lenni' ...".

"Ha a kalóriákra támaszkodik ... és azt gondolja, ahogy a képlet mondja, hogy napi 50 kalóriával kevesebb [fog] öt kilóval könnyebbé tenni az év végére, akkor színes álmokat kerget.

"Ez egyszerűen nem áll össze semmilyen szinten. Hagyd abba a kalóriaszámlálást; ez nem tesz neked szívességet ... Ez a jobb táplálkozásról szól. Nem arról, hogy kevesebbet egyél."

Képezd át a testedet, hogy zsírt égessen üzemanyagként

Úgy vélem, hogy az étkezés időzítése (azaz az időszakos böjtölés) egy másik fontos tényező, amely segít a testsúly optimalizálásában. Ősi őseink nem jutottak ételhez a nap 24 órájában, így a genetikánkat arra optimalizáltuk, hogy változó időközönként, nem pedig néhány óránként kapjunk ételt.

Ha hónapokon, éveken vagy évtizedeken keresztül néhány óránként eszünk, és soha nem hagyunk ki egy étkezést sem, a szervezetünk elfelejti, hogyan égesse el a zsírt üzemanyagként.

Ez nagyon alacsony hatékonyságúvá válik. Így hiába van 10, 30, 50 vagy 100 kiló zsír a testeden, nem tudod elégetni. Ahogy Harcombe elmagyarázta, az egyik alapvető, alapvető elv az, hogy - kevés kivételtől eltekintve - nem tudod elégetni a testzsírt, ha más üzemanyag áll rendelkezésedre:

"A körülmények túlnyomó többségében, ha van szénhidrát, ami vagy könnyen elérhető - mert éppen szénhidrátot ettél - a véráramban, vagy könnyen elérhető glikogénben, amiből körülbelül 1500 kalóriát tudunk tárolni; amíg ez megvan, a szervezetnek egyáltalán nincs szüksége a testzsír lebontására....

"Egy nemrégiben tartott előadásomban feltérképeztem egy forgatókönyvet, amelyben egy olyan személyt vizsgáltam, aki túlnyomórészt szénhidrátkalóriákat fogyasztott, és egy olyan személyt, aki túlnyomórészt zsírokat, fehérjét, húst, halat, tojást, tejtermékeket, dióféléket és magvakat (amit mi jó kalóriáknak nevezünk).

"A szervezeted a jó kalóriákat tudja használni, mert a zsírokat és a fehérjéket is felhasználja az alapanyagcsere szükségleteire, a sejtek javítására, a fertőzések elleni küzdelemre és a csontsűrűség építésére."

A probléma az, hogy az embereknek azt mondják, hogy az étrendjük felét vagy annál is többet (jellemzően 55-60%-át) szénhidrátok formájában kell fogyasztaniuk. Harcombe megjegyzi, hogy a Harris-Benedict-egyenlet azt mondja, hogy még egy aktív embernek is csak az étrendjének körülbelül 25%-ára van szüksége olyasmi formájában, ami energiává alakítható, és ez vagy a szénhidrátok vagy a zsírok.

Gyanítom azonban, hogy egyesek számára a magasabb szint is hasznos lehet a fogyás kezdeti szakaszában.

De akárhogy is van, amíg elegendő egészséges zsírt fogyasztasz, addig nincs szükséged szénhidrátokra az energiaszükségleted fedezéséhez. Valójában ahhoz, hogy az 55%-os szénhidrátdiéta által biztosított energiát felhasználjuk, triatlonistának vagy olyannak kellene lennünk, aki minden nap órákon át erőteljesen sportol.

A másik kulcs a zsír típusa, amit fogyasztasz. A legjobb, ha minél kevesebb omega-6 zsírsavval (LA) terhelt zsírsavat fogyasztasz. Az LA-bevitel 10-szeresére, 20-szorosára növekedése az elmúlt 150 év során vélhetően az elhízásjárvány egyik fő oka, amely hozzájárul a cukorbetegség, a rák, a szívbetegségek és a demencia növekedéséhez.

Az LA emelkedésén nem lehet segíteni az omega-3 zsírsavak növelésével. Az LA-szint minél alacsonyabbra csökkentése a kulcs az elhízás kockázatának csökkentéséhez.

Az alacsony zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú ajánlások teljesen tévesek voltak.

A zsírcsökkentésre és a több szénhidrát fogyasztására vonatkozó ajánlás kétségkívül nagyban hozzájárul az elhízás járványhoz. Szerencsére most már vannak jelei a változásnak, legalábbis az Egyesült Államokban.

2015 februárjában az étrendi irányelvek tanácsadó bizottsága (DGAC) benyújtotta tudományos jelentését az Egyesült Államok Mezőgazdasági és Egészségügyi Minisztériumának, amely az amerikai étrendi irányelvek kidolgozásának alapjául szolgál.

A DGAC nemcsak azt javasolja, hogy a táplálékkal bevitt koleszterinre vonatkozó figyelmeztetéseket szüntessék meg, hanem közel négy évtizedes táplálkozási politikát is megfordít azzal a következtetéssel, hogy az étkezési zsíroknak nincs hatásuk a szív- és érrendszeri betegségek kockázatára.

Harcombe szerint:

"Nem tudom, hogy miért volt valaha is aggodalomra okot adó tápanyag, nem tudom. Még Ancel Keys is azt mondta: 'Az élelmiszerekben található koleszterin nincs hatással a vér koleszterinszintjére.

"Ezt mindvégig tudtuk. Még az a fickó sem aggódott soha az étkezési koleszterin miatt. De aztán az összzsír elég érdekes, mert ha megnézzük az irányelvtervezetet, az feltűnően hiányzik.

"Az összes zsírt egyszerűen nem említik, és nem hiszem, hogy előjönnének, és azt mondanák: "Srácok, tévedtünk. Nagyon sajnáljuk. Kétharmadotokat kövérré és beteggé tettük. Ez a mi hibánk.

"Nem hiszem, hogy valaha is képesek lesznek erre, mert szerintem pereket indítanának, és szerintem pereket kellene indítani az embereknek okozott kár miatt."

Az egyik ok, amiért a telített zsírokat olyan sokáig becsmérelték, az az, hogy összekeverik őket a transzzsírral, ami az iparosodás velejárója. A transzzsír valójában növeli a korai halálozás kockázatát gyakorlatilag minden krónikus betegségben - szívbetegség, rák, cukorbetegség és Alzheimer-kór -.

A transzzsír körülbelül 125 éve létezik. De bár a telített zsírokat kapcsolatba hozták ezekkel az egészségügyi problémákkal (annak jóvoltából, hogy összekeverik a transzzsírral), nem ez okozza ezeket a betegségeket.

Általánosan ismert, hogy az összefüggés nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést. És soha nem választották szét ezt a kettőt, ezért lett a telített zsír annyira megrágalmazott. A legtöbb újabb tanulmány szerint a telített zsír jótékony hatású, míg a transzzsír az, ami problémákat okoz.

Harcombe szerint:

"Minden élelmiszer, amely zsírt tartalmaz, mindhárom zsírt tartalmazza: telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat. Nincsenek kivételek. Tehát a közegészségügyi tisztviselők azt mondogatják. "Kerüld a telített zsírokat és egyél több telítetlen zsírt", mintha ez valóban lehetséges lenne ...

"Vegyünk egy tipikus steaket. Semmit sem démonizálnak jobban, mint a vörös húst. A szűzpecsenye 71%-a víz ... 21%-a fehérje ... körülbelül 7%-a zsír, és 2%-a telített zsír. Tehát a vörös húsban több telítetlen zsír van, mint telített zsír ...

"Ugyanez a halban is több telítetlen zsír, és ugyanez a diófélékben és magvakban is. Csak egy élelmiszercsoport van, amelyben több a telített, mint a telítetlen zsír, és ez a tejtermékek ..."

Működő fogyókúrás stratégiák

Milyen tanácsot ad Harcombe azoknak, akik súlyproblémákkal küzdenek? Az első számú ajánlása az, hogy EGYÜNK VALÓDI ÉTELEKET, vagyis olyan ételeket, amelyek a lehető legtermészetesebb formában vannak. Ideális esetben teljes értékű biotermékeket, és legelőn nevelt húsokat és állati termékeket, például tejtermékeket és tojásokat.

Rendkívül fontos, hogy szinte minden jelentős omega-6 zsírforrást kiiktassunk. Ez természetesen nemcsak az összes magolaj, hanem a legtöbb mag és dió elkerülését is jelenti, amelyek szintén magas omega-6 zsírsavtartalommal rendelkeznek.

Ezenkívül kulcsfontosságú megérteni, hogy szinte minden éttermi ételt magolajban főznek, amelyet a mártásokban és salátaöntetekben is felhasználnak.

Harcombe megjegyzi:

"A bolygó legjobb minőségű élelmiszerei közül néhány a legolcsóbb is ... Például a máj és a hagyma. Ha valaki tud nekem a májnál táplálóbb egyetlen ételt, szívesen meghallgatnám. Mert jelenleg a máj az én győztesem, és már egy ideje az is.

"A szardínia az olajos halak közül a legtáplálóbbak közé tartozik, és nagyon-nagyon megfizethető. A konzerv [szardínia] teljesen jó, mert a csontokat és a bőrt is megkapja, és ez nagyszerű a csontok tápanyagai, a kalcium, a D-vitamin és így tovább. Tehát az első pont az: Mindig valódi élelmiszert fogyasszunk.

"A második alapelv [az, hogy] csökkentsd az étkezések számát [naponta]. Azt mondanám, hogy ez a két alapelv önmagában a legtöbb embert, az út nagy részét eléri. Ha ezután még mindig küszködsz, akkor azt mondanám, hogy kezeld a szénhidrátbevitelt.

"Tehát még az is, amit jó szénhidrátnak gondolunk, még a tejtermékek is túl magas szénhidráttartalmúak néhány különösen szénhidrátérzékeny, inzulinrezisztens ember számára.

"Tudja, ha már átesett a 2-es típusú cukorbetegségbe vagy kóros elhízásba, akkor nagy az esélye annak, hogy a szénhidrátbevitelt elég szigorúan kell szabályoznia. És ennyi."

Ehhez még hozzátenném, hogy kerülje az ülést a nap folyamán végzett, nem testmozgással járó mozgással, és rendszeresen mozogjon. A testmozgás nem fog jelentős fogyást eredményezni a táplálkozásod kezelése nélkül, de ha együttesen végzed, akkor jelentősen előnyös lehet.

Az összeférhetetlenség akadályozza az igaz táplálkozási tanácsadást

Az egyik dolog, ami a kormányzat részéről a helyes táplálkozási tanácsadás útjában áll, az az összeférhetetlenség. Ahogy Harcombe elmagyarázza:

Az Egyesült Királyságban van valami, amit úgy hívnak, hogy "Felelősségvállalás". Mi ezt Irresponsibility Dealnek hívjuk. Ez tulajdonképpen a kormány kinyilvánított szándéka, hogy együttműködjön a hamis élelmiszeriparral, hogy megpróbáljon tenni valamit az elhízás ellen.

"Van egy professzor az Egyesült Királyságban, aki azt mondta: 'Akár Drakulát is megbízhatnánk a vérbank vezetésével'. Ez tényleg ilyen őrültség. Van egy kis táblázatom, amely [mutatja] ezeket az összeférhetetlenségeket. Ezek a szervezetek állnak a közegészségügyi diétás tanácsok mögött"."

Már nem igazán van népi kormányunk. Most már a vállalatok kormánya van, és a különleges érdekek kis csoportjai elég drámai hasznot húznak a lakosság nagy többségének rovására.

Harcombe azt mondja:

"Érdekes volt látni Michelle Obamát, amikor Barack Obama hatalomra került, és tenni akart valamit az elhízás ellen. A korai üzenet nagyon is a helyes táplálkozásról szólt, és arról, hogy el kell távolodni ettől a sok szeméttől.

"Ez nagyon gyorsan megváltozott. Szinte olyan volt, mintha valaki felhívta volna telefonon, hogy 'Hé, ne feledd, ki finanszírozta a férjedet, hogy beszálljon a kampányba'.

"Hirtelen 'Mozogjunk!' lett belőle. A költözés jó dolog, de egy rossz diétát nem lehet lehagyni.

"Ha az amerikai gyerekek még mindig hamburgert, chipset, turmixot és jégkrémet esznek, akkor nincs az a sok mozgás, ami a rossz étrend mellett valóban megakadályozná az elhízást. A konfliktusok egyszerűen endémiásak, abszolút mindenhol ott vannak.

"Ezért az egyéneknek csak maguknak kell ezt megtenniük. Mindannyian csődbe vihetjük a hamis élelmiszeripart, és tönkretehetjük a gyógyszergyártó cégeket azáltal, hogy saját kezünkbe vesszük az egészségünk irányítását, és azt mondjuk: "Mi egyszerűen nem eszünk ilyen szemetet".

"Akkor nem lesz szükségünk a gyógyszerekre, és a nehezen megkeresett pénzünkből semmi sem fog a Coca-Colára, a Pepsire, a Hershey szeletre vagy bármi másra menni. Ez rajtunk múlik."

https://www.pokolafoldon.hu/blog/mi-okozza-valojaban-az-elhizast-es-hogyan-allitsuk-meg