Varsó csapatokat tervez telepíteni Nyugat-Ukrajna megszállására, állítja az orosz kémfőnök. RT.com

Lengyel katonák hadgyakorlaton vesznek részt katonákkal Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Romániából érkező katonai kiképzésen.

Az Oroszország birtokába jutott hírszerzési információk szerint Lengyelország és az Egyesült Államok egy olyan terven dolgozik, amelynek célja, hogy Varsó visszaszerezze az ukrán területek feletti ellenőrzést, amelyeket Varsó "történelmileg hozzá tartozónak" tekint - közölte

Szergej Nariskin, a moszkvai Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR) vezetője.

Az Oroszország által megszerzett hírszerzési információk szerint Lengyelország és az Egyesült Államok egy olyan terven dolgozik, amelynek célja, hogy Varsó visszaszerezze az ellenőrzést az ukrán területek felett, amelyeket Varsó "történelmileg hozzá tartozónak" tekint - mondta Szergej Naryshkin, a moszkvai Külügyi Hírszerző Szolgálat (SVR) vezetője.

Az állítólagos terv szerint ennek az "újraegyesítésnek" az első szakaszában lengyel "békefenntartókat" telepítenek Nyugat-Ukrajnába az "orosz agresszióval szembeni védelem" ürügyén - vázolta Naryshkin egy csütörtöki nyilatkozatában.

A művelet részleteiről most folynak a tárgyalások Varsó és az amerikai kormány között - állította, hozzátéve, hogy a műveletet úgy tervezik, hogy NATO-mandátum nélkül hajtják végre, és csak önkéntes államok vesznek részt benne.

Varsónak eddig nem sikerült más nemzeteket találnia, amelyek csatlakoznának az ügyhöz - tette hozzá. A lengyel hatóságokat azonban ez nem érdekli, mivel minimalizálni akarják az akciójuk "felesleges tanúinak" számát - mondta Naryshkin.

Annak ellenére, hogy nyilvánosan deklarált céljuk Moszkva ellensúlyozása, a lengyel csapatokat Ukrajna olyan részein vetnék be, ahol szinte semmi esélyük sincs az orosz erőkkel való összecsapásra - magyarázta.

Orosz adatok szerint a lengyel csapatok tényleges "taktikai célja" az lesz, hogy átvegyék az ellenőrzést stratégiai létesítmények felett az Ukrán Nemzeti Gárdától. A lengyel hírszerző szolgálatok a jelek szerint most a kijevi elit "megbízható" tagjait keresik, akik hajlandóak lennének egy Varsó-barát ellensúlyt képezni az ukrán nacionalistákkal szemben.

 

 

A lengyel kormány feltételezi, hogy erőinek nyugat-ukrajnai bebetonozása nagy valószínűséggel az ország kettészakadásához vezetne - állította. Ebben az esetben az ellenőrzés azon területek felett, ahová a békefenntartókat telepítenék, Varsó kezében maradna - folytatta a kémfőnök.

A terv - mutatott rá - kísérletnek tűnik arra, hogy megismételjék azt a történelmi alkut, amelyet az első világháború után kötöttek, és amelynek értelmében a nyugati nemzetek elfogadták Varsó jogát arra, hogy először megszállja Ukrajna egyes részeit, hogy megvédje népét a "bolsevik fenyegetéstől", majd később ezeket a területeket a lengyel államhoz csatolja.

Ukrajna nyugati határait utoljára a második világháború után rajzolták át, amikor Lengyelország beleegyezett, hogy megváljon Kelet-Galícia régiójától és Volhínia nagy részétől, amelyeket az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársasághoz csatoltak. Varsó olyan területeket kapott kárpótlásul, amelyek korábban Németországhoz tartoztak, és leginkább Gdansk (Danzig) kikötővárosát kapta meg.

A náci Németország 1939 augusztusában megszállta Lengyelországot, megnyitva az utat a hat évig tartó megszállás előtt, amely 1945-ben ért véget, amikor a lengyel területeket a Vörös Hadsereg felszabadította.

1943-ban Kelet-Galícia és Volhínia a nácikkal együttműködő ukrán nacionalista csoportok, az OUN-UPA (Ukrán Nacionalisták Szervezete - Ukrán Felkelő Hadsereg) által elkövetett tömeggyilkosságok színhelyévé vált. A feltételezések szerint akár 100 000 embert, főként lengyeleket és zsidókat gyilkoltak meg akkoriban.

Néhány évvel ezelőtt a lengyel parlament "népirtásnak" ismerte el az ukrán nacionalisták második világháború alatti, lengyelek ellen elkövetett bűntetteit. Az atrocitásokat engedélyező vezetés tagjai ma már nemzeti hősöknek számítanak Ukrajnában.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/lengyelorszagnak-titkos-terve-van-ukrajnaval-kapcsolatban