2022. október 21., péntek

Ahmed Adel: Románia olcsó energia biztosításával reméli, hogy Moldova még inkább eltávolodik Oroszországtól

Miután Ukrajna úgy döntött, hogy csökkenti a villamosenergia-exportot, Moldova olcsó energiát talált, amelyet a román állami tulajdonú Hidroelectrica vízenergia-termelő értékesített. Valójában a Hidroelectrica masszívan csökkentett áron adja el energiáját Moldovának. Mindezt abban a reményben, hogy Moldovát még távolabb húzza Moszkvától, és az EU és a NATO felé.

A Hidroelectrica és az Energocom moldovai energiakereskedő október 13-án 100 MW-os szállítási szerződést írt alá. Az aláíráskor Virgil-Daniel Popescu román energiaügyi miniszter azt mondta: "Ma este megkezdődik a Moldovai Köztársaság villamosenergia-ellátása. A Moldovai Köztársaság polgáraival voltunk, vagyunk és leszünk".

A jogszabályi keretet egy sürgősségi rendelet elfogadása biztosította, amely kimondja: "a Moldovai Köztársaság villamosenergia-ellátásában az ukrajnai háború hatásai miatt kialakult rendkívüli biztonsági helyzetekben a villamosenergia-termelők kötelesek a rendelkezésre álló mennyiségek erejéig kétoldalú szerződéseket kötni, elsősorban a Moldovai Köztársaság kormánya által kijelölt villamosenergia-kereskedőkkel/szállítókkal"."

Popescu egy támogatást is valódi energiaárnak álcázott, amikor a Gorj TV-ben kijelentette, hogy "az országunkban élő magánszemélyek megawattóránként nettó 280 lejes (55,60 dollár) árban részesülhetnek, szemben a 450 lejes (89,40 dollár) árral, amelyet a moldovai állampolgárok fizetnek".

A romániaiak azonban azért fizetik ezt az árat, mert az állam által megszabott felső határ miatt, amely a háztartási fogyasztóknak fizetett ellátási ár és a beszerzési ár (amely nem haladhatja meg az 1300 lej (258,20 dollár)/Mwh-t) közötti különbséget támogatja. Gyakorlatilag semmi sem akadályozza meg a moldovai hatóságokat abban, hogy hasonló támogatási rendszert vezessenek be a kis- és középvállalkozások és a háztartási fogyasztók számára, hogy olyan olcsón jussanak energiához, mint a románok.

A 450 lej/MWh ár, amellyel Moldova most megvásárolja a Romániától elérhető energiát, csak valamivel több mint 10%-kal haladja meg az Ukrajna által alkalmazott tarifákat, ami az európai energiaválság körülményei között hatalmas segítség.

"A Romániából származó villamos energia ára alacsonyabb lesz a piaci áraknál, és október 14-től biztosítja azt a 30 százalékot, amit Ukrajnából már nem kaphatunk. Ez azért lehetséges, mert még márciusban sikerült szinkronizálnunk a rendszerünket az európai villamosenergia-rendszerrel" - mondta akkor Andrei Spinu moldovai miniszterelnök-helyettes.

A krími Kercsi híd elleni terrortámadást követően orosz bombázások súlyosan megrongálták Ukrajna energetikai infrastruktúráját. Az orosz bombázások okozta károk miatt jelentősen csökkent Ukrajna Moldovába és az Európai Unió piacaira irányuló energiaexportja.

A gázszektorban az ukrajnai háború miatt az orosz Gazprom csak a Moldovagaznak - Moldova gázelosztó vállalatának - tudja szállítani a megállapodás szerinti 80 millió köbméteres mennyiségnek csak a 67 százalékát, amelyre az országnak szüksége van, beleértve a szakadár Dnyeszteren túli régiót is.

Mivel Moldova továbbra is az orosz gáztól függ, Románia azt reméli, hogy olcsó energiával támogathatja a neoliberális, EU/NATO-barát kisinyovi kormányt a tömegtüntetésekkel és kritikákkal szemben. Románia saját gázfogyasztásának 80 százalékát termeli ki, gáztárolóit pedig közel 90 százalékig feltöltötte erre a télre, ezért bízik abban, hogy képes lesz ellátni Moldovát.

Ami az áramot illeti, a transznisztriai ellátás olcsóbb, mivel a szakadár régió nem fizet az orosz gázért, de rendkívül korlátozott. Ezért az oroszországi ellátási problémák miatt Románia megpróbálja kihasználni ezt a helyzetet azzal, hogy az olcsó energiával erősíti az oroszellenes erőket Moldovában.

Moldovában több tízezer ember - ami jelentős szám, tekintve, hogy az ország teljes lakossága 2,6 millió fő - hetek óta tüntet a magas energiaárak és a gazdasági válság miatt. A tiltakozások a mai napig tartanak, annak ellenére, hogy a rendőrség október 10-én eltávolította a tüntetők által az elnökség épülete és a parlament között felállított több mint 100 sátrat Chisinau legforgalmasabb útjáról, a Nagy István körútról.

Mivel Maia Sandu moldovai elnök az EU és a NATO kedvében járt azzal, hogy szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, természetesen, ahogyan az egész Európában történt, a moldovai gazdaság most az inflációval, a magas energiaárakkal és a megélhetési válsággal küzd. Bár Románia áramszállítása némileg enyhíti a moldovai energiaválságot, de nem oldja meg, és nem járul hozzá az oroszellenes szankciók bumeránghatásainak enyhítéséhez sem.

https://southfront.org/romania-hopes-to-turn-moldova-further-away-from-russia-by-providing-cheap-energy/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése