2022. szeptember 19., hétfő

Mesterséges megtermékenyítés - Mikromotorok szállítják a spermiumot a petesejthez

Spermarobotok által megtermékenyítve? Ez egy nap talán lehetővé válik. A kutatók mesterségesen akarják motorizálni az úszásra képtelen spermiumokat.

A mesterséges megtermékenyítés egy szokatlan módszere működhet a jövőben mikromotorok, úgynevezett spermabotok segítségével. A kutatók laboratóriumban tették meg az első lépéseket, amikor kis motoros tekercsek segítségével spermiumokat szállítottak a petesejthez.

Kísérletükben a drezdai Integratív Nanotudományok Intézetének Oliver Schmidt által vezetett kutatócsoportja spirális spirálokat alkalmazott a mozgásra képtelen, de megtermékenyítésre képes spermiumokra.

Ezek a spermaboták hátulról közelítenek, és körülveszik a spermium zászlóshajóit: A spirál akkor ül megfelelően, ha teljesen körülöleli a spermium hátsó végét, de a fej még kiáll - írják a kutatók. A mikromotor ezután a szokásos spermiumsebességgel tolja maga előtt a rakományt. Amint eléri a petesejtet, hátramenetbe kapcsol, és elengedi a spermiumot.

A spermabotokat nikkelből és titánból készült mágneses réteggel vonják be, és forgó mágneses mezők hajtják és irányítják őket. A spirál alak lehetővé teszi számukra a háromdimenziós térben való navigációt. Annak érdekében, hogy a lehető legjobban hasonlítsanak a testhez, a kutatók 38 Celsius-fokos folyadékkal töltött parafóliát és üvegcsöveket használtak kísérleteikhez.

A kísérletek egyelőre azt bizonyítják, hogy a mikromotorok képesek felvenni a spermiumot, a petesejthez szállítani és ott lerakni. A kutatók módszerük jövőbeli lehetőségét abban látják, hogy a spermabotok segítségével célzottan megtermékenyíthetnek egy petesejtet a szervezetben.

 

 

De addig még hosszú út áll előttünk - hangsúlyozzák tanulmányukban. A mikromotorokat kutató tudósoknak például általában még mindig nehézséget okoz, hogy valós időben és a szövetek mélyén is nagy felbontással láthatóvá tegyék őket a testben. Ahhoz azonban, hogy a spermabotokkal megtermékenyítést lehessen végezni a nőben, elengedhetetlen lenne, hogy a spermiumokat pontosan a petesejthez irányítsák.

További kihívást jelent az immunrendszer, amely potenciálisan védekezhetne az idegen testek ellen. Mindazonáltal a kutatók szerint megközelítésüknek előnyei vannak a hagyományos, mesterséges megtermékenyítési módszerekkel, például az intracitoplazmatikus spermiuminjekcióval (ICSI) vagy az in vitro megtermékenyítéssel (IVF) szemben.

A petesejtek gyűjtése és tenyésztése, valamint az embrióátültetés során felmerülő problémák a közvetlen, testben történő megtermékenyítéssel megszűnnének.

https://www.pokolafoldon.hu/tudomany/mesterseges-megtermekenyites

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése