A tőzsdei árak emelkednek, mivel az európaiak attól tartanak, hogy a régió ellátási helyzete romlani fog. A vezető gázipari vállalatok határidős ügyletei drágulnak, és egyesek ebből az árfolyamból profitálnak. A gáz ára tovább emelkedik az Oroszországból érkező szállítások miatti folyamatos aggodalmak közepette, miközben az európai országok a tél előtt feltöltik a tárolókat.

Problémát jelent az is, hogy Európa a hiányzó orosz üzemanyagot pótló cseppfolyósított földgázhoz is nehezen juthat hozzá, mivel Ázsiában nő a kereslet, ami fokozza a rakományért folyó versenyt. Ázsiában jelenleg nagyon meleg az időjárás, ami arra készteti az országokat, hogy több cseppfolyósított földgázt vásároljanak. Hasonló a helyzet a Közel-Keleten is.

Július 4-én a gáz európai tőzsdei ára idén március 10-e óta először haladta meg az ezer köbméterenkénti 1700 dollárt. Március 10-hez képest a jelenlegi gázárak többszörösére emelkedtek. Július 3-tól július 4-ig naponta 8%-kal emelkedett a gáz ára. Júniusban közel 15%-kal, 1180 dollárra nőtt a gáz havi átlagára Európában. Elemzők azzal számoltak, hogy az európai vállalatoknak rekordmennyiségű gázt kell vásárolniuk, mivel a tárolókat legalább 80%-ra kell feltölteni a tél előtt. A köbméterenkénti ár 1743 dolláron tetőzött. A Gazprom gáz ára 3%-kal emelkedett az "Északi Áramlat" tarifáinak csökkentéséről szóló hírek miatt.

Korábban Klaus Müller, a német szövetségi hálózati ügynökség vezetője azt mondta, hogy az országnak 1-2 hónapra elegendő gáztartaléka van arra az esetre, ha az oroszországi szállítások hirtelen leállnának. Jelenleg az Északi Áramlat, amely földgázt szállít Oroszországból Németországba és tovább más európai országokba, csak 40 százalékban van kihasználva, mert a szankciók miatt a Montrealban épített, szivattyúzáshoz szükséges turbinákat még mindig nem kapta vissza a Gazprom.

Vezető francia energiaipari vállalatok a nyersanyagárak szárnyalása közepette felszólították a lakosságot és a vállalkozásokat, hogy azonnal térjenek át a takarékos gáz- és áramfogyasztásra. A megugró gázárak már Németországban is az infláció növekedéséhez vezettek. Ez pedig nagy zavarokat okoz a társadalomban. Németország teljes gázfogyasztásának több mint 35 százalékát az ipar adja. A gáz ára a három norvégiai gázmezőn lezajlott sztrájk miatt is emelkedik, ami részben kompenzálja az orosz ellátás kiesését. A Lederne vezetői szakszervezet sztrájkja miatt kedden három mezőt zárnak be. Ha a sztrájkolók követeléseit nem teljesítik, már szerdán további három mezőt zárnak be. Kanada is igyekszik módot találni arra, hogy a gázt Európába szállítsa, de eddig minden útvonal rendkívül veszteséges.

Elemzők azt jósolják, hogy hamarosan "visszaesés" várható az európai gázárakban, de ez nem lesz nagy mértékű, és kevés hatása lesz. Az európai gázhiány jól mutatja, hogy a XXI. században a gazdaságok egyetlen tényező miatt összeomolhatnak, és hogy az európai gazdaságok instabilak és törékenyek az új környezetben.

https://southfront.org/gas-prices-in-europe-have-risen-again/