A blokk több tagja bejelentette, hogy az orosz gázhiány miatt sürgősségi terveket készít a "piszkos tüzelőanyagok" felhasználásának növelésére.

Több uniós ország vészhelyzeti terveket indított, amelyek célja a földgáz felhasználásának csökkentése és adagolása, valamint a széntüzelésű energiatermelés feltámasztása - jelentette kedden a Business Insider.

Ezen a héten Németország, Ausztria és Hollandia bejelentette, hogy a szénnel termelt energia segíthet nekik megbirkózni a következő téli energiaválsággal. Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter azt mondta, hogy az ország "keserves" döntést hozott a szénerőművek újraindításáról.

"De ha nem tesszük meg, akkor azt kockáztatjuk, hogy az év végére, a téli szezon felé nem lesznek eléggé tele a tárolók. És akkor politikai szinten megzsarolhatóak vagyunk" - jelentette ki a Reuters által idézett nyilatkozatában. Ausztria is bejelentette, hogy vészhelyzet esetén átállít egy gáztüzelésű erőművet szénnel való üzemelésre, Hollandia pedig feloldotta a szénalapú energiatermelés korlátozását.

A jelentések szerint az olaszországi széntüzelésű erőművek az elmúlt hónapokban felhalmozták a szénkészleteket.

Eközben Hollandia és Dánia hétfőn szintén vészhelyzeti terveket jelentett be, amelyek ellátási hiány esetén gázadagolást jelentenek. Olaszország is fontolgatja az energiaügyi készültségi állapot kihirdetését - jelentette forrásokra hivatkozva a Reuters, ami azt jelenti, hogy az ország megkezdheti a gázadagolást az ipari felhasználók számára. Németország és Ausztria már elindított hasonló jellegű vészhelyzeti terveket.

 

 

Az EU szénmentes "zöld energia" törekvéseitől a "piszkos üzemanyag" felé való elmozdulás azután következett be, hogy a blokk fő gázszállítója, az orosz Gazprom a múlt héten 60%-kal csökkentette az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő szállítást. Erre azután került sor, hogy a német Siemens karbantartó cég az Ottawa által bevezetett oroszellenes szankciók miatt nem küldte vissza a szivattyúegységeket a Kanadában végzett javításokból.

Oroszország hangsúlyozta, hogy a lépés tisztán technikai okokra vezethető vissza, mivel az Oroszországból Németországba és tovább Európába gázt szivattyúzó létesítmény nem képes a szokásos kapacitással működni, mivel a nyolcból csak három szivattyúegység üzemel.

"Van gázunk, készen áll a szállításra, de az európaiaknak vissza kell adniuk a berendezéseket, amelyeket kötelezettségeik értelmében meg kell javítaniuk" - mondta hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, akit a Reuters idézett.

Európai tisztségviselők azonban politikai jellegűnek minősítették a döntést. A blokk földgázszükségletének 40%-át Oroszországtól kapja, és a szállítások leállítása veszélyezteti az EU energiabiztonságát. A földgáz iránti kereslet jelenleg meglehetősen nagy a régióban, mivel a nyári hőség arra kényszeríti az európaiakat, hogy fokozzák a hűtőrendszerek használatát. A helyzet azonban a téli hónapokhoz közeledve romolhat, amikor a fűtési szezonban sokkal nagyobb a fogyasztás.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/az-eu-visszalep-a-szenkorszakba