2022. május 19., csütörtök

Skandináv NATO-bővítés - vagy a NATO összeomlása?

2022. május 16-án Finnország és Svédország úgy döntött, hogy NATO-taggá válik.

Ez teljesen ellentétes az 1991-ben Gorbacsov akkori orosz elnöknek tett amerikai/ NATO-ígérettel, miszerint "a NATO egy centit sem mozdul Berlintől keletre". Akkor a NATO összesen 14 tagot számlált, kettőt Amerikában - USA és Kanada - és 12-t Európában. Az 1990-es évek végére a bővítés gyorsan megindult, és ma a NATO 30 tagot számlál, 28-at Európában és ugyanennyit Amerikában. Az újak többsége Berlintől keletre.
Finnországnak 1340 km hosszú közös határa van Oroszországgal. Így NATO-országként egy újabb valós fenyegetést jelentene Moszkva számára. Emellett a második világháború alatt Finnország a náci Németországgal szövetkezett a Szovjetunió ellen, amikor a Szovjetunió mintegy 27 millió embert, katonákat és civileket vesztett. Finnországnak nincs tiszta múltja Oroszországgal szemben.

Másrészt Svédországnak nincs közös határa Oroszországgal, és az elmúlt 300 évben nem állt háborúban Oroszországgal. Svédországot, akárcsak Finnországot, egyáltalán nem fenyegette Oroszország. Tehát, hogy Svédország összefog Finnországgal Oroszország ellen - itt valami elég furcsa dolog történik. Egy ország nem keres vagy csinál magának egyik napról a másikra ellenséget, amikor a "feltételezett" ellenség részéről egyáltalán nem volt minimális fenyegetés. Mi folyik itt?

Tekintettel a körülményekre, hogy ez a két "semleges" ország hirtelen "semlegesből agresszívvá" vált Oroszországgal szemben, más oka lehet, mint hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Mindkét ország pontosan ismeri az Ukrajna elleni orosz háború hátterét.

Bár a háborút minden körülmények között el kell kerülni, és tárgyalásokkal kell helyettesíteni, nem lehet figyelmen kívül hagyni Oroszország aggodalmait - aggodalmakat, amelyeket fokoz az a tény, hogy számos, Oroszország által a háború előtt előterjesztett tárgyalási javaslatot Zelenszkij ukrán elnök elutasított.

Hasonlóképpen, a fegyveres konfliktus kezdete után a béketárgyalásokra vonatkozó javaslatokat, nevezetesen Szergej Lavrov külügyminiszterét, bár először elfogadták, majd elutasították, ami arra engedte következtetni Lavrov urat, hogy Zelenszkij úr nem szuverén saját embere, hanem utasításokat követ. Lásd alább az Al Arabia médiának adott interjúját.

 

Lehet, vagy nagyon valószínű, hogy mind Finnországot, mind Svédországot Washington, és valószínűleg Európa / NATO kényszerítette, hogy döntsenek és kérjék az azonnali NATO-tagságot? Svédországot az Északi-tenger miatt, ahol Oroszország dominánsan jelen van?

A NATO cárja, Stoltenberg, többször is azt mondta, hogy a NATO különleges intézkedéseket fog alkalmazni (vagy különleges szabályokat hoz létre?), hogy felgyorsítsa e két ország NATO-tagságát. Többször megismételte, hogy 2022 júniusára Finnország és Svédország már aktív tagok lehetnek. Normális esetben legalább egy évbe telik, amíg egy új NATO-tag belép a szövetségbe. Akkor mi ez a sietség, ha nincs fenyegetés?

Az ukrán-orosz háború előtt, és a milliárdos nyugati Oroszország-ellenes kampány előtt csak kb. egyharmad, max. 40%-a, mindkét ország lakosságának valamennyire kedvezően állt a NATO-hoz - ez egyértelmű kisebbség.

A háború kezdete és a teljesen eltorzított oroszellenes hazugság-propaganda kampány után a NATO-belépés népi támogatottsága állítólag 70% körülire ugrott. Ezt a két NATO-tagjelölt ország által közölt adatot azonban tudományosan igazolni kellene, mivel mindkét nemzetnek magasan képzett lakossága van. Tudják, hogy milyen kockázatot vállalnak azzal, hogy a NATO-tagsággal Oroszország tényleges ellenségeivé válnak.

Ukrajna már jóval a 2014-es Majdan puccs előtt is NATO-tagjelölt volt. Valójában a Majdan puccs egy eszköz volt Ukrajna NATO-tagságának felgyorsítására. Oroszország - Putyin elnök - kezdettől fogva azt mondta, hogy Nyet Ukrajna NATO-tagságának. Nemcsak az 1991-es ígéretre, hanem a 2014-es minszki megállapodásra is hivatkozott. Az Egyesült Államok által tervezett és irányított kijevi Majdan puccs után a minszki jegyzőkönyvet Franciaország és Németország tárgyalta meg. A minszki megállapodás értelmében Ukrajna semlegesnek, demilitarizáltnak kellett volna maradnia, nem volt NATO "soha". A jegyzőkönyv Ukrajna nácimentesítését is követelte, valamint a két donbászi köztársaság, Donyeck és Luganszk különleges státuszát.

A de-nazifikáció elsősorban a náci Azov zászlóalj(ok)ra vonatkozik, amely(ek) az elmúlt 8 évben a két "független" donbászi köztársaságban főként civileket bántalmaztak és támadtak, mintegy 14 000 halálos áldozatot követelve, akiknek körülbelül egyharmada gyermek.

Oroszország - Putyin elnök és a Kreml nagy része - különösen érzékeny az ukrajnai nácikra, mivel a második világháborúban, az Oroszország elleni háborúban együttműködtek a hitleri náci Németországgal, amikor mintegy 27 millió orosz embert öltek meg.

A NATO tud erről. Ezért a NATO Washington vezetésével és Brüsszel követésével folyamatosan provokálta és provokálja Oroszországot azzal, hogy először katonai "tanácsadókat" és titokban fegyvereket küldött Ukrajnába.

A NATO-országok számára kulcsfontosságú cél Oroszország meghódítása - elsősorban a természeti erőforrásokban való gazdagsága, valamint a hatalmas szárazföldi területe, a világ legnagyobb országa miatt - és a hatalom miatt, amelyet a nagy és gazdag Oroszország dominanciája adna ebben a beteg nyugati személyi és vállalati oligarchiában.

A háború előkészítése során nyugatról titokban fegyvereket szállítottak Ukrajnába. Most az USA és az európai NATO-országok több tíz, ha nem százmilliárd dollárral egyenértékű fegyverszállításai teljesen nyíltak. Nem titok. Még csak nem is rejtett többé. A NATO-országok úgy érzik, hogy joguk van közvetve Ukrajnát felhasználni Oroszország elleni harcra.

De mi a JOG?

Legalábbis az elmúlt két évtizedet a WEF (Világgazdasági Fórum) által bevezetett ál-ovid ijesztgetés, bezártság, a világgazdaság megölése, az egyszerű emberek megélhetésének megölése, a gyermekek jövőjének megölése - ami a tinédzserek öngyilkossági arányának ugrásszerű növekedésében és még több mérhetetlen nyomorúságban tükröződik - súlyosbította; mindezek kiirtották a JOGOK és JOGOK emberi fogalmát.

Ebben az időszakban a nemzetközi jogállamiság teljesen eltűnt. Senki sem tiszteli többé. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bírái eddig nem fogadtak el egyetlen olyan követelést sem, amely a cabal, többnyire angolszász vezetésű nyugatiak - valamint az őrülten gazdag pénzügyi vállalatok, a BlackRock, a Vanguard, a State Street és a Fidelity - érdekeivel ellentétes - ezt látják.

De most jön a hahotázás. Csak egy kis részlet. A NATO alkotmányának 10. cikke szerint a szövetség mind a 30 tagjának bele kell egyeznie egy új tag felvételébe.

Törökország, a NATO egyik legfontosabb tagja, amely különösen stratégiai földrajzi és geopolitikai helyzetben van, ellenzi Finnország és Svédország NATO-ba való belépését. Mégpedig azzal az ürüggyel, így Erdogan török elnök, hogy "a két skandináv ország "terrorszervezetek vendégháza"". Ő [Erdogan] a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártra (PKK) és a Forradalmi Népi Felszabadítási Frontra (DHKP/C) utalt, amelyeket Ankara betiltott".

"Ezeknek az országoknak nincs egyértelmű, egyértelmű álláspontjuk a terrorszervezetekkel szemben. Svédország a terrorszervezetek inkubációs központja. Terroristákat hoznak, hogy beszéljenek a parlamentjeikben... Nem mondanánk igent arra, hogy csatlakozzanak a NATO-hoz, egy biztonsági szervezethez... Hétfőn jöttek volna, hogy meggyőzzenek minket. Sajnálom, nem kell fáradozniuk" - mondta Erdogan.

A svéd külügyminisztérium hétfőn [2022. május 16.] közölte, hogy magas rangú helsinki és stockholmi tisztviselők utaznak Törökországba, hogy megvitassák az ügyet. Erdogan azonban a sajtótájékoztatón jelezte, hogy az ilyen tárgyalások értelmetlenek lennének. Lásd ezt a Le Monde International című lapból.

Törökország a NATO egyik legfontosabb NATO-országa lehet a szövetség számára, földrajzi-stratégiai elhelyezkedése és helyzete miatt. Törökország azonban Oroszország szövetségese is. És az elmúlt hónapokban és években Erdogan inkább Oroszország felé, általában kelet felé hajlik, mint nyugat felé, nyugati NATO-szövetségesei felé. Észrevette Erdogan, hogy a Nyugat/NATO mennyire megbízhatatlan és megtévesztő, és trükközik, és milyen trükkösen viselkedik a világban? Nagyon valószínű.

Egy ilyen lépést megelőzve Jens Stoltenberg már napokkal ezelőtt kijelentette, hogy ha Törökország, vagy bármely más NATO-tag ellenezné Finnország és Svédország belépését a szövetségbe - a NATO különleges intézkedéseket fog alkalmazni a NATO 10. cikkelyének felülbírálatára. Nem részletezte, hogy milyen intézkedéseket alkalmazna.

De egy szabályok nélküli világban minden lehetséges.

Amikor 2017-ben Recep Erdogan török elnök közvetített egy állítólag 2,5 milliárd dollár értékű üzletet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a rendkívül kifinomult orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer megvásárlásáról, szó volt arról, hogy Törökország esetleg kilép a szövetségből. Törökországot valóban "szankciókkal" sújtották emiatt, és a Törökországban állomásozó nukleáris robbanófejek közül sokat, ha nem is az összeset, kivonták és Európában helyezték el, a legtöbbet Olaszországban.

Lehet, hogy ez ismét egy olyan pillanat, amikor Törökország kimondja, és valóban úgy dönt, hogy kilép a NATO-ból, és szorosabb szövetségre törekszik Oroszországgal és Kínával - és általában kelettel?

Az Eurázsiai Gazdasági Bizottság üdvözölhetné a stratégiai Törökországot a soraiban. Törökország számára egy pozitív alternatívát jelentene a nyugat folyamatos fenyegetéseivel és szankcióival szemben.

Szétesne a NATO, ha Törökország a kilépés mellett döntene? Jó, hogy megszabadultunk tőle. Ez áldás lenne a világ számára.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/skandinav-nato-bovites-vagy-a-nato-osszeomlasa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése