2019 októberében a Nemzetközi Valutaalap konferenciáján tartott beszédében Mervyn King, a Bank of England volt kormányzója arra figyelmeztetett, hogy a világ egy újabb gazdasági és pénzügyi válság felé álmában jár, amelynek pusztító következményei lesznek az általa "demokratikus piaci rendszernek" nevezett rendszerre nézve.

King szerint a világgazdaság alacsony növekedési csapdába esett, és a 2008-as válságból való kilábalás gyengébb volt, mint a nagy gazdasági világválság után. Arra a következtetésre jutott, hogy itt az ideje, hogy a Federal Reserve és más központi bankok zárt ajtók mögött tárgyalásokat kezdjenek a politikusokkal.

A repóügyletek (repoügyletek) piacán szeptember 16-án a kamatlábak az egekbe szöktek. A Federal Reserve közbelépett, és négy napon keresztül napi 75 milliárd dollár értékben avatkozott be, amire a 2008-as válság óta nem volt példa.

Fabio Vighi, a Cardiffi Egyetem kritikai elméletének professzora szerint a Fed ekkor kezdte el a sürgősségi monetáris programot, amelynek keretében hetente több százmilliárd dollárt pumpáltak a Wall Streetre.

Az elmúlt mintegy 18 hónapban a "világjárvány" leple alatt azt láttuk, hogy gazdaságokat zártak be, kisvállalkozásokat zúztak szét, munkásokat tettek munkanélkülivé, és az emberek jogait rombolták le. A zárlatok és korlátozások elősegítették ezt a folyamatot.

Ezeknek az úgynevezett "közegészségügyi intézkedéseknek" kevés köze van a közegészségügyhöz, és sok köze van a kapitalizmus válságának kezeléséhez és végső soron a gazdaság szerkezetátalakításához.

A neoliberalizmus megszorította a munkavállalók jövedelmét és juttatásait, a gazdaságok kulcsfontosságú ágazatait kiszervezte, és minden rendelkezésére álló eszközt felhasznált a kereslet fenntartására és olyan pénzügyi Ponzi-rendszerek létrehozására, amelyekbe a gazdagok továbbra is befektethetnek és amelyekből profitálhatnak.

A 2008-as összeomlást követően a bankszektornak nyújtott mentőcsomagok csak átmeneti haladékot jelentettek. Az összeomlás sokkal nagyobb durranással tért vissza a Kovács-korszak előtt, a több milliárd dolláros mentőcsomagokkal együtt.

A disztópikus "nagy újrakezdés", amelynek jelenleg tanúi vagyunk, erre a válságra adott válasz. Ez az újraindítás a kapitalizmus átalakítását irányozza elő.

Fabio Vighi megvilágítja a "világjárvány" szerepét mindebben:

...néhányan talán már elgondolkodtak azon, hogy a rendszerint gátlástalan uralkodó elit miért döntött úgy, hogy befagyasztja a globális profittermelő gépezetet egy olyan kórokozóval szemben, amely szinte kizárólag a nem produktív (80 év felettiek) embereket támadja meg.".

Vighi leírja, hogy a kovász előtti időkben a világgazdaság egy újabb kolosszális összeomlás küszöbén állt, és megírja, hogyan dolgoztak a svájci Nemzetközi Fizetések Bankja, a BlackRock (a világ leghatalmasabb befektetési alapja), a G7 központi bankárok és mások azon, hogy elhárítsák a közelgő hatalmas pénzügyi összeomlást.

A világgazdaság fuldoklott a fenntarthatatlan adóssághegyek alatt. Sok vállalat nem tudott annyi nyereséget termelni, hogy fedezze saját adósságai kamatfizetéseit, és csak újabb hitelek felvételével tudott talpon maradni. A csökkenő forgalom, a megszorított árrés, a korlátozott pénzforgalom és a nagymértékben tőkeáttételes mérlegek mindenütt egyre nagyobb méreteket öltöttek.

A zárlatok és a gazdasági tranzakciók globális felfüggesztése azt a célt szolgálta, hogy a Fed (a COVID álcája alatt) frissen nyomtatott pénzzel árassza el a gyengélkedő pénzügyi piacokat, miközben a hiperinfláció elkerülése érdekében leállította a reálgazdaságot.

Vighi szerint:

...a tőzsde nem azért omlott össze (2020 márciusában), mert zárlatokat kellett bevezetni; sokkal inkább azért kellett zárlatokat bevezetni, mert a pénzügyi piacok összeomlottak. A zárlatokkal együtt járt az üzleti tranzakciók felfüggesztése, ami lecsökkentette a hitelkeresletet és megállította a fertőzést. Más szóval, a pénzügyi struktúra rendkívüli monetáris politikával történő átalakítása a gazdaság motorjának leállításától függött."

Mindez a Wall Street több milliárdos mentőcsomagját jelentette a COVID "enyhítésének" álcája alatt, amelyet a kapitalizmus alapvető átalakítására irányuló folyamatos terv követett, amely magában foglalja a kisebb vállalkozások csődbe kergetését vagy felvásárlását a monopóliumok és globális láncok által, biztosítva ezzel e ragadozó vállalatok számára a további életképes nyereséget, valamint a zárlatok és a felgyorsult automatizálás következtében munkahelyek millióinak felszámolását.

Matt Taibbi író és újságíró 2020-ban megjegyezte:

Megőrzi a szabad piac minden kegyetlenségét azok számára, akik a való világban élnek és dolgoznak, de a papírgazdaságot állami protektorátussá alakítja, amelyet egyfajta trumpi pénzfal vesz körül, amelynek célja, hogy a befektetői osztályt megóvja a veszteségtől való félelemtől. Ez a pénzügyi gazdaság egy fantázia kaszinó, ahol a nyeremények valódiak, de az ingyenes zsetonok fedezik a veszteségeket. A társadalom egy ritka szegmense számára a kudarcot kiírják a kapitalista alkuból".

A Világgazdasági Fórum szerint 2030-ra a lakosság mindent, amire szüksége van, "bérelni" fog. Ez azt jelenti, hogy aláássák a tulajdonjogot (vagy esetleg lefoglalják a személyes vagyontárgyakat) és korlátozzák a fogyasztói választási lehetőségeket, amit az államadósság csökkentésének vagy a "fenntartható fogyasztásnak" a retorikája támaszt alá, amit a gazdasági összeomlás következtében közelgő megszorítások legitimálására fognak használni. A "COVID-mentességi" csomagok számláját az átlagemberek fogják állni.

Ha a pénzügyi mentőcsomagok nem a tervek szerint alakulnak, további megszorításokat rendelhetnek el, amelyeket talán a "vírus", de az "éghajlati vészhelyzet" ürügye is indokolhat.

Nemcsak a nagy pénzügyek mentették meg magukat. A korábban gyengélkedő gyógyszeripar is hatalmas mentőövet kapott (közpénzek a vakcinák kifejlesztésére és megvásárlására) és mentőövet a pénzt hozó COVID oltásoknak köszönhetően.

A 2020 márciusa óta tapasztalt zárlatok és korlátozások hozzájárultak a globális láncok és az e-kereskedelmi óriások eredményeinek fellendítéséhez is, és megszilárdították dominanciájukat. Ugyanakkor a COVID-kormány intézkedései nyomán az alapvető jogokat felszámolták.

KAPITALIZMUS ÉS MUNKA

Ennek az "új normálisnak" a lényege az egyéni szabadságjogok és a személyes szabadságjogok megszüntetésének kényszere. A munkásosztály jelentős részét már régóta "feleslegesnek" tekintik - ezeket az embereket feláldozták a neoliberalizmus oltárán. Az automatizálás és az offshoring miatt elvesztették a munkájukat.

Azóta a lakosság ezen részének a szűkös állami jólétre és a lepusztult közszolgáltatásokra, vagy - ha "szerencséjük van" - bizonytalan, rosszul fizetett szolgáltatási szektorbeli állásokra kellett támaszkodnia.

A 2008-as összeomlást követően azt láttuk, hogy az átlagemberek még inkább a peremre szorultak. Az Egyesült Királyságban egy évtizedes "megszorítások" után - a bankok megmentését követő államadósság visszafogásának álcája alatt végrehajtott neoliberális támadás az átlagemberek életkörülményei ellen - az ENSZ egyik vezető szegénységi szakértője a konzervatív jóléti politikát a 19. századi dologházak létrehozásához hasonlította, és arra figyelmeztetett, hogy ha a megszorításoknak nem vetnek véget, az Egyesült Királyság legszegényebb emberei "magányos, szegényes, csúnya, brutális és rövid életet" fognak élni.

Philip Alston, az ENSZ szélsőséges szegénységgel foglalkozó előadója azzal vádolta a minisztereket, hogy tagadják a politikák hatását. Azzal vádolta őket, hogy "a brit lakosság jelentős részének szisztematikus elszegényítésével".

Egy másik 2019-es jelentésében az Institute for Public Policy Research agytröszt a kormány politikáját tette felelőssé a 2012 óta az Egyesült Királyságban bekövetkezett több mint 130 000 halálesetért. Azt állította, hogy ezek a halálesetek megelőzhetők lettek volna, ha a közegészségügyi politika javulása nem akadozik a megszorítások közvetlen következményeként.

A Trussell Group szerint az elmúlt 10 évben az Egyesült Királyságban nőtt az élelmiszer-szegénység és az élelmiszerbankok igénybevétele.

David Gordon, a Bristoli Egyetem professzora által készített, az Egyesült Királyságban tapasztalható szegénységről szóló, lesújtó jelentésből pedig kiderült, hogy közel 18 millióan nem engedhetik meg maguknak a megfelelő lakhatási körülményeket, 12 millióan túl szegények ahhoz, hogy részt vegyenek a közös társadalmi tevékenységekben, minden harmadik ember nem engedheti meg magának, hogy télen megfelelően fűtse otthonát, és négymillió gyermek és felnőtt nem kap megfelelő ételt (Nagy-Britannia lakossága a becslések szerint mintegy 66 millió fő).

Ráadásul a New Policy Institute 2015-ös jelentése megállapította, hogy az Egyesült Királyságban a szegénységben élők száma mindössze két-három év alatt 800 ezerrel, 13,2 millióról 14,0 millióra nőtt.

Eközben a The Equality Trust 2018-ban arról számolt be, hogy a "megszorítások" évei minden voltak, csak nem szigorúak az Egyesült Királyság leggazdagabb 1000 embere számára. Csak egy év alatt (2017-2018) 66 milliárd fonttal, öt év alatt (2013-2018) pedig 274 milliárd fonttal növelték vagyonukat, és teljes vagyonukat 724 milliárd fontra növelték - ez jelentősen több, mint a háztartások legszegényebb 40%-ának vagyona együttvéve (567 milliárd font).

Csak néhány a "szabad piac" kegyetlenségei közül azok számára, akik a való világban élnek és dolgoznak. És mindezek a nehézségek a bezárásokat megelőzően történtek, amelyek aztán tönkretették az életeket, a megélhetést és az egészséget: a rák diagnózisa és kezelése, valamint más betegségek elhanyagolása az egészségügyi szolgáltatások bezárása miatt.

A jelenlegi gazdasági válság során azt látjuk, hogy világszerte sok millió embert fosztanak meg a megélhetésétől. A mesterséges intelligencia és a termelés, az elosztás és a szolgáltatásnyújtás fejlett automatizálása miatt a közeljövőben már nem lesz szükség tömeges munkaerőre.

Ez alapvető kérdéseket vet fel a tömeges oktatás, a jóléti és egészségügyi ellátás és rendszerek szükségességével és jövőjével kapcsolatban, amelyek hagyományosan a kapitalista gazdasági tevékenység által megkövetelt munkaerő reprodukálását és fenntartását szolgálták.

A gazdaság átstrukturálásával a munkaerő és a tőke kapcsolata átalakul. Ha a munka a munkásosztályok létezésének feltétele, akkor a kapitalisták szemében miért tartanak fenn olyan (többlet)munkaerőt, amelyre már nincs szükség?

A COVID-hez kapcsolódó politikák eredményeként a vagyoni hatalom és tulajdon koncentrációja zajlik: az Oxfam kutatása szerint 2020-ban a világ milliárdosai 3,9 billió dollárral gazdagodtak, míg a dolgozó emberek 3,7 billió dollárt veszítettek.

Ugyanakkor, miközben a lakosság nagy része a tartós munkanélküliség állapotába kerül, az uralkodók belefáradtak a tömeges ellenállásba és ellenállásba. Egy olyan biológiailag biztonságos megfigyelő állam kialakulásának vagyunk tanúi, amelynek célja a szabadságjogok korlátozása a mozgás- és gyülekezési szabadságtól kezdve a politikai tiltakozáson át a szólásszabadságig.

A globális következmények is óriásiak. Alig egy hónappal a COVID-menetrend bevezetése után az IMF és a Világbank máris a fejlődő országok segélykérelmeinek áradatával szembesült, amelyek mentőcsomagokat és kölcsönöket kértek.

Ideális fedezet a világgazdaság újraindításához egy hatalmas adósságválság és a nemzeti vagyon későbbi privatizációja révén.

2020-ban David Malpass, a Világbank-csoport elnöke kijelentette, hogy a szegényebb országoknak "segíteni" fognak, hogy a különböző zárlatok után talpra álljanak, de a "segítség" feltétele az lesz, hogy a neoliberális reformok még jobban beágyazódjanak.

Más szóval, az államok de facto privatizációja (amely minden nemzetet érint, gazdagokat és szegényeket egyaránt), a nemzeti szuverenitás (teljes) eróziója és a dollárban denominált adósság, amely az USA befolyásának és hatalmának további erősödéséhez vezet.

A felülről lefelé irányuló felügyeleti kapitalizmus rendszerében, amelyben a lakosság egyre nagyobb részét tekintik "nem produktívnak" és "haszontalan evőnek", az elit az individualizmus, a liberális demokrácia, a szabad választás és a fogyasztás ideológiáját "felesleges luxusnak" tekinti a politikai és polgári jogokkal és szabadságjogokkal együtt.

Csak meg kell néznünk az Ausztráliában zajló zsarnokságot, hogy lássuk, hová tarthatnak más országok. Milyen gyorsan alakult át Ausztrália "liberális demokráciából" brutális, totalitárius rendőrállammá, ahol a gyülekezés és a tiltakozás nem tűrhető.

Az egészség védelmének nevében megveretni, földre dobni és gumilövedékekkel lőni magunkat, ugyanannyi értelme van, mint egész társadalmakat tönkretenni társadalmilag és gazdaságilag romboló lezárásokkal, hogy "életeket mentsünk".

Ugyanannyi értelme van, mint a tudományosan nem alátámasztott maszkviselésnek és a társadalom eltorzítására vonatkozó megbízásoknak, a visszaélésszerű és hibás PCR-teszteknek, a teljesen egészséges emberek "esetnek" való bélyegzésének, a szándékosan felfújt COVID halálozási adatoknak, a veszélyes kísérleti vakcináknak az egészség nevében történő erőltetésének, a félelem fokozásának, Neil Ferguson hamis modelljeire támaszkodva, a mindezekről szóló viták cenzúrázása, és a WHO világméretű "világjárványt" hirdetett ki a 2020 elején a globális "esetek" nagyon alacsony száma alapján (44 279 "eset" és 1440 feltételezett COVID-halálozás Kínán kívül a 6 fős népességből. 4 milliárd emberből).

Ebben kevés, ha van egyáltalán logika. De persze, ha a kapitalizmus válsága szempontjából nézzük a történéseket, akkor talán sokkal több értelme lesz.

A 2008-as összeomlást követő megszorító intézkedések elég rosszul érintették a hétköznapi embereket, akik még az első zárlat bevezetésekor is a hatásoktól szenvedtek.

A hatóságok tisztában vannak azzal, hogy ezúttal mélyebb, durvább hatások, valamint sokkal szélesebb körű változások várhatók, és úgy tűnik, hajthatatlanul ragaszkodnak ahhoz, hogy a tömegeket szigorúbban ellenőrizzék és kondicionálják a közelgő szolgasághoz.

Colin Todhunter a fejlesztés, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság területére szakosodott, és a Centre for Research on Globális Kutatások Központjának munkatársa.

https://pokolafoldon.hu/blog/a-felelemjarvany-es-a-kapitalizmus-valsaga