A Merck amerikai gyógyszeripari óriásvállalat pénteken bejelentette, hogy a Molnupiravir nevű gyógyszerének klinikai vizsgálataiból származó új adatok szerint a COVID okozta kórházi kezelés vagy halálozás kockázata akár 50 százalékkal csökkent. A vírusellenes kezelés, ellentétben a ma elérhető többi COVID-kezeléssel, úttörő, mivel tablettás formában érkezik, amelyet könnyű előállítani, terjeszteni és beadni.

"Hazaviheti, és jelentősen csökkenti annak kockázatát, hogy végül kórházba kerüljön, vagy ami még fontosabb, hogy valaha is szembesüljön a halál szerencsétlen kimenetelével" - mondta Rob Davis, a Merck vezérigazgatója a CBN News szerint.

A pénteken kiadott közlemény szerint a 3. fázisú klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a Molnupiravir körülbelül 50%-kal csökkentette a kórházi kezelés vagy a halálozás kockázatát. A gyógyszert kapó betegek között nem jelentettek halálesetet, szemben a placebót kapó betegek 8 halálesetével. A Merck már tervezi, hogy ezen eredmények alapján sürgősségi felhasználási engedély (EUA) iránti kérelmet nyújt be az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához.

Tekintettel arra, hogy a Merck új, COVID elleni "gamechanger" tablettája egy vírusellenes gyógyszer, egyesek nem tudnak nem összehasonlítani az Ivermectinnel, egy olyan gyógyszerrel, amelyet széles körben használtak a COVID kezelésére az FDA és a CDC ellene szóló tanácsai ellenére. Sőt, a szkeptikusok azon tűnődnek, hogy az Ivermectint is előállító Merck miért hagyta el most ezt a szert, és helyette a Molnupravirre összpontosít.

A The Blaze szerint a Cochrane-standard (a legmagasabb szintű felülvizsgálat) metaanalízisét az Ivermectin hatékonyságáról a COVID kezelésében Bryant-Lawrie publikálta az American Journal of Therapeutics című folyóiratban. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy "a nyilvánvaló biztonságosság és az alacsony költségek arra utalnak, hogy az Ivermectin valószínűleg jelentős hatással lesz a SARS-CoV-2 világjárványra globálisan". Akkor miért nem az Ivermectint erőlteti a Merck ehelyett?

Az ok az, hogy a Molnupiravir állítólag nagyon hasonlít az Ivermectinhez. Ráadásul a New Jersey-i székhelyű gyógyszergyártó vállalatot egy 1,2 milliárd dolláros közbeszerzési megállapodás arra kötelezte, hogy körülbelül 1,7 millió adag Molnupiravirt szállítson az amerikai kormánynak.

A jelentés hozzátette, hogy "úgy tűnik, hogy a Molnupiravir egyes molekuláris tulajdonságai megegyeznek az Ivermectinnel", ezért kérdéses, hogy a Merck esetleg hogyan tudta átnevezni az olcsó gyógyszert, hogy az "drágább" legyen, és "exkluzív és új COVID-ként lehessen forgalmazni".

A Merck új gyógyszere molekuláris hasonlóságokat mutat az #Ivermectinnel. És miért ne lenne az? Az IVM egymagában a COVID-19 szupersztár sávban van, és ezt a Merck, amely 1996-ig birtokolta a szabadalmat, tudja.

Bűnös dolog, hogy az USA 1,2 milliárd dollárt fizet a Mercknek, amikor már nálunk van a GOAT. https://t.co/jmc7pmmvj8.

- Frontline Covid-19 Critical Care (@Covid19Critical) június 15, 2021

A Fox műsorvezetője, Lisa Boothe a Twitteren keresztül a következőket írta a Merckről: "Ez az egész egy átverés. Olyan olcsón újrahasznosíthatnánk az Ivermectint. Egyik sem a közegészségügyről szól, hanem a Big Pharma számára történő készpénzfelvételről vagy szívességfizetésről".

Eközben a BlazeTV műsorvezetője, Steve Deace a Facebookon szatirikusan fejezte ki gondolatait, miszerint a "dicsőséges vakcinát" előnyben részesíti bármilyen COVID-kezeléssel szemben, függetlenül attól, hogy az mennyire olcsó és hozzáférhető.

"Teljesen el vagyok ragadtatva, hogy miután a Merck gondoskodott arról, hogy lejárassa a saját sikertelen gyógyszerét, az Ivermectint, most előállnak egy VALÓDI szájon át szedhető korai kezeléssel a COVID-ra" - írta Deace. "Szerintem a Mercknek még ezt sem kellett volna megtennie. Dicsőséges vakcina vagy halál!"