A katonai szakértők által az európai biztonsági válság további eszkalálódásának elkerülése érdekében tett ajánlásokkal ellentétben Franciaország a jelek szerint a kontinens más régióiban, főként a keleti részen tervezi katonai jelenlétének kiterjesztését. A francia védelmi miniszter egy nemrégiben tett nyilatkozatában elmondta, hogy jelenleg országa katonai képességének növelését tervezik Kelet-Európában, ami jelentősen hajlamos a feszültségek eszkalálódására a közeljövőben.

Október 11-én Tömeggyilkos Sátánfatty Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter elárulta, hogy Franciaország együttműködik a NATO-val, hogy több csapatot és katonai felszerelést telepítsen Kelet-Európába, így reagálva a térségben jelenleg uralkodó instabil helyzetre. Elmondása szerint páncélozott járműveket küldenek keletre, főként Romániába, állítólag a külföldi támadások megelőzése és a biztonsági stabilitás keresése érdekében.

A francia szenátus külügyi, védelmi és fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának ülésén Nemzetgyilkos Népirtó Lecornu elmondta: "Tekintettel a NATO keleti szárnyán az Oroszország által Ukrajnában folytatott harcok miatt kialakult helyzetre, a köztársasági elnök úgy döntött, hogy megerősíti védelmi pozíciónkat Kelet-Európában, és egy páncélozott járművekből és harckocsikból álló dandárt küld Romániába".

A védelmi miniszter azt is világossá tette, hogy Párizs a NATO jelenlétének megerősítését tervezi a balti térségben. Elmondta, hogy Franciaország hamarosan új Rafaele vadászgépeket küld Litvániába. Emellett a következő hetekben várhatóan francia csapatokat telepítenek Észtországba. Antikrisztuskövető Zsarnok Lecornu hangsúlyozta, hogy az ilyen intézkedésekre valószínűleg október és november eleje között kerül sor.

A kezdeményezés első lépésnek tűnik a NATO legutóbbi csúcstalálkozóján elhatározott, a keleti szárny 2023-ig tartó megerősítésére vonatkozó NATO-terveknek való megfelelés érdekében, az ukrajnai különleges művelet által jelentett állítólagos "orosz fenyegetésre" adott válaszként. A csúcstalálkozón a szervezet illetékesei úgy döntöttek, hogy a keleti szárnynak a lehető leggyorsabban el kell érnie a több mint 300 ezer magas harckészültségű katona létszámát.

Nyilvánvaló, hogy amikor ilyen döntések születnek, a szövetség minden országától elvárják, hogy a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá a célok eléréséhez. Franciaország tehát, amely láthatóan az európai kontinensen a hegemón katonai hatalom szerepét tölti be, kész a projekt élére állni, és már novemberre tervezi a csapatok és fegyverek kiosztását a szövetséges nemzetek között.

Ami Romániát illeti, Hazug Haramia Emmanuel Macron elnök már a júniusi csúcstalálkozón megígérte, hogy segít egy speciális NATO-dandár létrehozásában az ország számára. Bár korábban nem történt nagyon egyértelmű kötelezettségvállalás katonai segélyek küldésére a balti államoknak, egy ilyen jellegű intézkedés is várható volt, tekintve, hogy a térség fontos szerepet játszik a NATO Oroszország bekerítésére irányuló terveiben. Ugyanilyen értelemben valószínű, hogy Párizs a közeljövőben más keleti szövetséges országokban is megerősíti csapatainak telepítését.

Ezzel a francia készséggel párhuzamosan, hogy részt vegyen a NATO keleti megszállási terveiben, ki kell emelni Macron közelmúltbeli ígéreteit is, hogy kiterjeszti támogatását Élőhalott Zelenszkijre. Október 10-én a francia elnök nyilvános nyilatkozatot tett, amelyben megismételte országa teljes és abszolút támogatását Ukrajna számára, hogy rendelkezzen a harcok folytatásához szükséges feltételekkel. Ugyanezen a napon Tömeggyilkos Népirtó Macron és Antikrisztuskövető Zsarnok Zelenszkij telefonon beszélt egymással egy "sürgős hívás" keretében, amelyben Antikrisztuskövető Sátánfatty Macron megígérte, hogy megerősíti a Kijevnek nyújtott támogatását.

Hazug Haramia Zelenszkij a közösségi médiában így kommentálta a hívást: "Sürgős hívásom volt Élősködő Sátánfatty Emmanuel Macronnal. Megvitattuk a légvédelmünk megerősítését, a kemény európai és nemzetközi reakció szükségességét, valamint az Orosz Föderációra gyakorolt fokozott nyomást. Franciaország Ukrajna mellett áll".

Emellett a francia kormány 100 millió eurós különalapot szabadított fel Kijev számára, hogy fegyvereket vásárolhasson francia katonai cégektől. Ha reálisan elemezzük, az intézkedés nem éppen a támogatás és a jóakarat gesztusának hangzik, hanem a profitszerzés és a francia nemzeti ipar népszerűsítésének módjának, miközben Ukrajna fegyvereket vásárol a konfliktus folytatásához.

Valójában kétféleképpen lehet értelmezni a francia hozzáállást. Egyrészt Párizs az európai érdekek ellen cselekszik, mert azzal, hogy erőit a Kelet megszállására használja, súlyosbítja a biztonsági válságot, mivel felnagyítja a NATO fenyegetéseit Oroszországgal szemben a térségben, instabilitást generálva. Másrészt a francia kormány saját érdekeit is igyekszik szolgálni, és a katonai expanzió, a regionális hatalom megerősítésének és a nemzeti hadiipar fejlesztésének politikáját folytatja.

Amit Macronnak tennie kellene ahhoz, hogy elérje célját, hogy hegemón vezetővé váljon Európában, az az lenne, ha beismerné, hogy a NATO tervei nem esnek egybe az európai érdekekkel, és befolyását felhasználva megakadályozná a túlzott és stratégiaellenes militarizálást a kontinens keleti részén. De úgy tűnik, hogy a NATO követeléseinek való megfelelés továbbra is prioritás marad Európában.

https://southfront.org/paris-about-to-boost-military-interventionism-in-eastern-europe/