Washington, 2022. október 13. csütörtök (MB)

Világuralmi pozíciójának megőrzéséért az Egyesült Államok mind Oroszországot, mind Kínát le akarja győzni – tűnik ki a Fehér Ház szerdán ismertetett nemzetközi stratégiájából.

Oroszország legyőzését tekintik közvetlen céljuknak, hogy utána Kínát szedjék elő, s új kereskedelmi szabályokat kényszerítsenek rá, megakadályozva, hogy a népköztársaság felülkerekedjen Amerikán gazdasági téren, és átvegye helyét a világgazdaság élén.

Az amerikai tervet ismertető Jack Sullivan, Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Georgetown egyetemen „Nemzetbiztonsági stratégia” címmel tartott előadásán „döntő évtizednek” nevezte a mostanit, és értésre adta, hogy Oroszországot katonailag, Kínát pedig gazdaságilag akarják térdre kényszeríteni.

A Sullivannél is világosabban fogalmazó Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, hogy Oroszországot az ukrajnai csatamezőn akarják legyőzni. E célból hívták össze a tömb védelmi minisztereit kétnapos brüsszeli tanácskozásra.

„A NATO vereségét jelentené, ha Oroszország győzne Ukrajnában. A szövetség nem engedheti meg, hogy ez történjék” – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a NATO hosszú háborúra készül fel Oroszország ellen.

Márpedig vereséget fog szenvedni – válaszolt neki az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke. Ne legyen kétsége a NATO-nak afelől, hogy Ukrajnában az oroszok fognak győzni – reagált Sluckij Stoltenberg kijelentéseire, s megjegyezte: Stoltenberg kijelentése egyértelmű elismerése annak, hogy a NATO a háború részesévé vált.

Megfigyelők szerint nem kizárható, hogy az amerikai stratégiát nem fogadják osztatlan lelkesedéssel a NATO-ban. Különösen a Kelettel jó viszonyra törekvő tagállamokban, köztük Magyarországon kelt egyre nagyobb ellenérzést a szembesülés szítása a kiegyezés keresése helyett. De Nyugat-Európa társadalmaiban is érezhető ellenállásba ütközik a Washingtonból EU-ra kényszerített szankciópolitika.

Európa-szerte érlelődik a felismerés, hogy a nyugat-európai energiaválság és gazdasági hanyatlás a kelet-nyugati együttműködéstől való elzárkózás következménye.

A folyamatokat komoly figyelemmel kísérő nemzetközi elemzők szerint az amerikai stratégia szembekerülhet az európai államok nemzeti érdekével, és az Európai Unió vezetését is rákényszerítheti meggondolatlan politikájának részleges, vagy teljes felülvizsgálására. De egyelőre még az EU alárendeli a közösség érdekeit az amerikaiakénak. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, vélhetően arra lesz szükség, hogy Oroszország valóra váltsa Ukrajna demilitarizálására, nácitlanítására és semlegesítésére irányuló céljait – vélik.+++

Kiadta: Magyar Békekör