Yuval Noah Harari történész, futurista és a Világgazdasági Fórum (WEF) tanácsadója pénteken kijelentette, hogy az "éghajlatváltozás", ha nem kezelik, egy "technológiai Noé bárkája" forgatókönyvhöz vezethet, amelyben az "elitek" megmenekülnek az emberiség számára bolygókatasztrófaként megfogalmazott katasztrófától.

Harari megjegyzései akkor hangzottak el, amikor csatlakozott a Warwicki Gazdasági Csúcstalálkozó által szervezett vitához, amely az "éghajlatváltozást" az "emberiséget fenyegető legégetőbb fenyegetésként" fogalmazta meg.

Harari az "éghajlatváltozást" az antropogén globális felmelegedés függvényeként fogalmazta meg. Kijelentette:

A technológia nyilvánvalóan a kulcs. Eleve ez hozta létre a problémát. A megoldás kulcsa is, de önmagában a technológia soha nem jelent megoldást, mert minden technológiát lehet jóra és rosszra is használni. Attól függ, hogyan [használjuk], [és] milyen érdekeket veszünk figyelembe.

Tehát igen, szükségünk van emberekre, akik a technológiai szempontokon dolgoznak, de szükségünk van a politikusokra is, hogy a megfelelő módon irányítsák azt a lehető legtöbb ember és az egész ökoszisztéma javára.

A technológiai utópizmus egyik legnagyobb veszélye - [az a hit], hogy "Ó, a technológia majd megoldja" - egyfajta Noé ív szindróma, mint a Bibliában az özönvíz, hogy igen, végül is építettek egy íveket, de csak öt embernek, vagy valami ilyesmi. Majdnem mindenki megfulladt.

Nagyon nagy a veszélye annak, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatban, amikor az emberek arról beszélnek, hogy milyen lesz a jövőnk, nincs "mi". Nincs "a mi jövőnk". Az emberiség kettészakadhat - talán - az emberek többségére, akik rettenetesen fognak szenvedni, és egy kisebbségre, amelynek megvannak az erőforrásai, a vagyona, [és] a technológiája, hogy megvédje magát, sőt, valamiféle technológiai Noé íve szerint virágozni fog. Ez rendkívül veszélyes.

 

 

Ismétlem, azt hiszem, az egyik oka annak, hogy nem látunk elég sürgősséget - a vezetők, az üzleti elit stb. részéről - az, hogy a fejük mélyén egy technológiai Noé ívére számítanak, és ez nagyon, nagyon veszélyes.

Bill Weir, a CNN műsorvezetője, aki a beszélgetés házigazdája volt, a "COVID-járványt" a "klímaválság" "főpróbájának" nevezte, miközben a "bízzunk a tudományban" kortárs baloldali szlogenre utalt.

"Mindig is visszatérek ahhoz a gondolathoz, hogy a COVID-járvány valójában - sokkal kisebb szinten - a klímaválság főpróbája" - mondta Weir - "és emlékeztetőül szolgál arra, hogy azok a közösségek szenvednek a legkevésbé, amelyek bíznak a tudományban és egymásban, illetve a tudományba vetett hitükben".

Hozzátette, hogy a "jóindulatú kapitalizmus" formájában megvalósuló vállalati ellenőrzés "bolygómentő" protokollokat eredményezhet.

Fájl/Izraeli történész és író, Yuval Noah Harari előadást tart a mesterséges intelligenciáról a Global Artificial Intelligence Summit Forumon a kínai Zhejiang tartománybeli Hangcsouban 2017. július 9-én. (Visual China Group via Getty Images)

 

 

Majd így folytatta: "Azok szenvednek a legjobban, akik arra várnak, hogy ezek az állampolgárok elkezdjenek meghalni, de ugyanakkor globálisan még mindig annyira megosztottak vagyunk az országokon belül az ilyen jellegű dolgokkal kapcsolatban, és sokan reménykednek abban, hogy ha a kormányok nem tudják összehozni, akkor talán a vállalatok, mint a jóindulatú kapitalizmus."

Ez a remény a legjobban megmarad.

Harari azzal zárta előadását, hogy az "éghajlatváltozást" az emberiséget fenyegető sürgős veszélyként fogalmazta meg.

"Nincs sok időnk" - tartotta - "de még mindig lehetséges megváltoztatni a prioritásainkat [és] átírni a játékszabályokat, hogy ne csak egy apró elitnek - hanem a bolygó összes lakójának - jobb jövője legyen - vagy kezdetnek egyáltalán legyen jövője".

https://www.pokolafoldon.hu/great-reset/yuval-noah-harari-a-klimavaltozas-egy-technologiai-noe-barkajahoz-vezethet-az-elitek-szamara